0 0
Sportska obuća & oprema
glancanje

5 savjeta za blistavo čiste kožne cipele

17.02.2018

Svi u ormaru imamo nekoliko pari kožnih cipela koje su s vremenom izgubile svoj šarm. Sjaj im se ipak može vratiti pravilnim i detaljnim čišćenjem. Naravno, i tu valja slijediti neka dobro poznata pravila.

1. Osvježite cipele novim vezicama

Prije no što se uopće upustite u pustolovinu čišćenja kožnih cipela, morat ćete se pobrinuti za vezice. Upravo se na njih lijepi sva prljavština, ali i prašina. Najlakše ih je očistiti na sljedeći način: jednostavno ih skinite s cipela i operite u perilici rublja.


No, nekad im jednostavno nema pomoći. Primijetite li da su u lošem stanju, jednostavno ih zamijenite novima. Začudit ćete se koliko nove vezice mogu osvježiti vaše cipele.

2.Riješite se mrlja

Na putu do sjajnih cipela, idući je korak uklanjanje mrlja i prljavštine. Pravi alat za tu bitku čine krpica od nježne tkanine i četka za cipele. Pripazite, prljavština se zna nakupiti i u sasvim sitnim pukotinama koje imaju gotovo sve kožne cipele.

S druge strane, ako su vaše cipele netom uprljane blatom, pričekajte dok se osuše. Tako blato nećete prenijeti na ostatak cipela (i zamrljati šavove), a prljavštinu ćete ukloniti u nekoliko poteza četkom.

3.Operite ih pa detaljno obrišite

Naravno, otklanjanje mrlja suhom krpicom ili četkom ponekad nije dovoljno. No, one vrlo lako nestaju uz malo mlake vode i, po potrebi, blagog deterdženta. Meku krpicu umočite u tekućinu i nježno očistite vanjske dijelove cipela. Važno je da je tkanina krpice bijela, kako se njezina boja ne bi preslikala na vaše kožne cipele. Ne bi li vam ostale mrlje od vode, posegnite za suhom krpicom i detaljno prođite cijelu površinu cipela.

4.Glancajte do visokog sjaja

Idući korak u njezi cipela predstavlja laštenje. Da biste izbjegli nastajanje novih mrlja, ali i podarili sjaj obući, premažite je kremom za cipele. Gotovo da ne postoji prodavaonica u kojoj nije dostupan ovaj svevremenski klasik namijenjen njihovom čišćenju. Na umu samo imajte da svaka vrsta kože od kojih cipele mogu biti izrađene zahtijeva i prikladnu, posebnu njegu.

Ako ste u žurbi i trebate očistiti klasične kožne cipele, a ponestalo vam je specijalizirane paste ili kreme, savjetujemo vam da na čistu krpicu nanesete malo maslinova ulja. Zatim se bacite na poliranje četkom, sve dok ne postignete željeni sjaj.

5.Prozračite obuću

Baš svakim cipelama dobro dođe prozračivanje. Uostalom, kad ih prebrišete vlažnom krpicom pa osušite suhom, najbolje ih je dodatno posušiti na svježem zraku. Ipak, imajte na umu da se morate držati hlada. Direktna izloženost suncu i visokim temperaturama mogla bi izblijediti kožu cipela. Za kraj svoju obuću poprskajte bezbojnim sprejem za impregnaciju, koji učinkovito odbija vodu i prljavštinu.


     

 

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh