0 0
Sportska obuća & oprema
PRAVA ISTINA

5 zabluda o otvorenoj obući

10.06.2017

Konačno je došlo ljetno toplo vrijeme koje nas tjera da nosimo otvorenu obuću. No da li nam zbog toga prijeti spušteno stopalo ili deformacija? Ma nee, to je samo mit.

 

Zabluda br. 1 - Japanke štete našem stopalu


Nemaju uložak, nemaju potporu za stopalo: Često se pojavljuju tvrdnje da japanke štete našem stopalu no stručnjaci tvrde da su japanke sasvim OK ali obuća za zdravu nogu. Istina, treba neko vrijeme da nam se stopalo prilagodi. Ljudi koji generalno imaju probleme sa stopalom, oni neće ni pomisliti na japanke jer će ubrzo imati neugodne bolove. Svakako bi trebalo obratiti pažnju da japanke koje kupuješ lijepo pašu. Smatraš da se to podrazumijeva? Imamo iskustvo svaki dan kada vidimo da kupac dođe kupiti svoj broj i čak ni ne proba. U ova vremena kada svaki proizvođač ima različiti kalup (dužina, širina, visina) apsolutno nije pametno kupovati bez probe ili ako kupuješ preko webshopa, točnim pregledom tablice veličine. Jedno istraživanje kaže da čak 87% djece nosi pre male tenisice.

Kod japanki ne bi nam prsti smjeli viriti preko ruba, a remeni biti čvrsto uz stopalo. Ako postoji labavost tada smo pre više opterećeni stiskanjem prstiju kod hodanja kako ne bi izgubili japanke. To bi dovelo do naprezanja mišića i sutradan musklfiber. A to svi znamo kakav je osjećaj, zar ne? No bilo kako bilo, japanke su skroz OK.
 

Zabluda br. 2 - Bez čvrstog uloška lakše se ozlijediti


Otvorena obuća je često minimalistična i ne nudi niti puno materijala niti nekakvu mekoću-udobnost. Neki tvrde da to šteti zglobovima jer nema nikakvog ublažavanja udarca kod hodanja. Biomehaničar Benno Nigg sa "University of Calgary" tvrdi da je opasnost za moguće posljedice tvrdih ili mekih podloga precijenjena. One nikako nemaju utjecaj na zdravlje naših stopala i smatra kako se ne treba bojati ozljeda. Dakle onaj koji voli nositi otvorenu, plitku i tvrdu obuću ne mora se ničeg bojati. Naprotiv, naše tijelo čak treba taj svakidašnji otpor da bi ostalo u formi. Postoji naravno i mit da pre mekana obuća izaziva upalu Ahilove pete, a pre tvrda prijelome zamora. Na kraju, najbitniji je komfor i da se dobro osjećaš. Tada je rizik ozljeda doista najmanji.
 

Zabluda br. 3 - U sandalama ne možeš trčati


Brže hodanje, trčanje, joggiranje u otvorenoj obuću je nemoguće - ili? Jedan narod iz Meksika potvrđuje upravo suprotno. Tarahumari su postali poznati u poznatoj knjizi "Born to run", bez problema trče ultra maratone u pustinjama i brdovitim mjestima. Trče stotine kilometara u komadu u tzv. "Huaraches", sandale koji sami izrađuju.

 

Zabluda br. 4 - Izbor obuće je presudan za zdravlje stopala


Naša okolina je pretežno asfaltirana pa stoga trebamo čvrstu i mekanu obuću da bi nam hodanje bilo što udobnije. Upravo ljeti bi trebali koristiti priliku i što više hodati u otvorenoj obući ili čak bosi. Cijelu zimu nam je stopalo doslovce kao u zatvoru i stalno je opterećeno čarapama i svakakvim zategnutim materijalima. Dakle umjesto da trošimo vrijeme i novac na kojekakvu "zdravu" obuću, skinimo cipele i hodajmo ako je moguće bosi.
 

japanke sandale

 

Zabluda br. 5 - Obuća obavezno mora imati uložak


Za zdravo stopalo često je uložak u nekoj otvorenoj obuću vrlo udoban. No ne trebamo to svi i nije uvijek svaki uložak dobar za svako stopalo. Ako su vaši nožni mišići zdravi, nema nikakve potrebe za bilo kakvim standardnim ili ortopedskim uloškom. Puno važnije je povremeno mijenjanje obuće kako bi se stopalo ponovno prilagođavalo novoj, nerazgaženoj podlozi i tako opet ojačala mišiće. Svakako je preporuka povremena šetnja po travi, pjesku ili nekoj mekanoj podlozi. Asfalt nije baš dobra podloga, a i njegovo okruženje nije mjerljivo prema šetnji u prirodi.

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh