0 0
Sportska obuća & oprema
ZDRAVLJE

7 namirnica za zdravo tijelo i duh

13.09.2018

Ključ zdravlja nalazi se u laganoj rekreaciji i zdravoj prehrani. Ako niste sigurni koje se to namirnice trebaju pronaći na vašem tanjuru, pažljivo čitajte sljedeće retke.

  1. Špinat za snagu

Svjež ili zamrznut, špinat je bogat folnom kiselinom te vitaminima A i K. Odličan je izbor za one dane kad vam treba malo više energije. Savršeno se uklapa u zdravi smoothie i omlet. Zahvaljujući malom broju kalorija, možete uživati u njemu kad i koliko vam srce poželi.

  1. Avokado za dobre masnoće

Možda avokado nije dio uobičajenih prehrambenih navika na našim prostorima, no to ne znači da ne biste trebali iskoristiti sve njegove blagodati. Bogat zdravim mastima, vitaminima B,E i K te visokom razinom vlakana, ponosno stoji na samom vrhu brojnih popisa zdravih namirnica. 

Njegovom redovitom konzumacijom možete smanjiti razinu kolesterola u krvi. Pažljivo ga posložite na integralni tost ispod meko kuhanog jaja ili ga dodajte omiljenoj pilećoj salati.

  1. Riba za omega 3 kiseline

Losos, tuna, sardina i skuša samo su neke od riba bogate omega 3 masnim kiselinama. Nutricionisti će vam odlučno preporučiti njihovu konzumaciju barem jednom tjedno zbog brojnih pozitivnih učinaka na ljudski organizam. Zdrave su za srce i krvožilni sustav i mogu vam pomoći kod reumatskih bolesti, pa i kad vam manjka koncentracije.

  1. Tamna čokolada za zdravo srce

Tko kaže da čokolada nije zdrava? Birate li čokolade s visokim udjelom kakaa, osmijeh vam se neće skidati s lica. Osim što su ukusne, popravljaju raspoloženje u tren oka! No, to nije jedina prednost tamne čokolade. Ona je snažan antioksidans i vaše tijelo štiti od srčanih bolesti. Bez grižnje savjesti posegnite za kojom kockicom tamne čokolade.

  1. Brokula za imunitet

Čitavo bogatstvo magnezija i vitamina C sakrilo se upravo u brokuli. Ako tragate za namirnicom koja će prodrmati vaš imunitet, ne tražite dalje. Na brokulu uvijek možete računati u borbi s infekcijama i virusima. Zahvaljujući vitaminu C, pomoći će vam stvoriti antitijela koja su vam prijeko potrebna.

  1. Piletina za izgradnju mišića

Ako trenirate i želite postići zavidne rezultate, pileća prsa su neizostavna namirnica na vašem meniju. Vjerojatno ste već čuli da ima visok udio proteina koji su osnovna građevna jedinica naših mišića. Kako tijekom treninga na mišićima nastaju pukotine, proteini su zapravo mali pomagači koji te pukotine "zakrpaju", nakon čega i rastu. Ako im pak ne pružite dovoljno na tanjuru, mišići vam neće pokazati napredak u ogledalu. Trenirajte i jedite piletinu (ili druge namirnice bogate bjelančevinama).

tenisice trekking

  1. Jabuka za dobru probavu

Znate kako se kaže - jedna jabuka na dan tjera doktora van. Ovo je voće dostupno u gotovo svako doba godine, a bogato je antioksidansima. Poznato je oko 10.000 sorti, a budući da se razlikuju svojom slatkoćom, kiselosti i sočnosti - vjerujemo da postoji ona baš po vašem ukusu! Pomoći će vam želite li izgubiti koji kilogram viška, a pritom potiče rad imunološkog sustava te štiti vaše srce i jetru. Zato svaki dan pojedite barem jednu jabuku i učinite nešto dobro za vaše tijelo.

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh