0 0
Sportska obuća & oprema

A gdje se proizvodi? U Kini? Aaa ne, hvala..

20.05.2017

Zar je stvarno sve što dolazi iz Kine loše?


Mi iz obućarske branše često se susrećemo s raznim pitanjima vezano uz proizvode kao što su mjesto proizvodnje, vrsta materijala, dugotrajnost obuće itd. i pokušavamo doista ljude osvijestiti o porijeklu i kvaliteti izrade obuće. To je svakako važna informacija jer se kvaliteta proizvodnje doista razlikuje na osnovu države ili kontinenta. Ima tu niz faktora koji stvaraju razliku kao što su cijena radne snage, lokalna dostupnost sirovina, kapaciteti tvornica itd. No zar je stvarno sve što dolazi iz Kine loše? Imamo podatak da se 65% od ukupne svjetske ponude obuće proizvodi upravo u Kini, a tu spadaju i najkvalitetniji svjetski brendovi kao što su Adidas, Clarks, ECCO, Nike etc.

Svatko od nas ima između 8-13 pari obuće, a žene bi sigurno htjele imati i više. Posebno u Europi je obuća strast i željen proizvod pa je tako Europa najveći uvoznik obuće u svijetu, čak 40% svjetske proizvodnje iako samo 10% svjetskog stanovništva živi u Europi. Ha? To niste znali, ili?

 

Šaka riže


U Aziji se proizvodi daleko najveća količina obuće. Dakle Kina prednjači s oko 65%, pa Bangladeš, pa Indija i Pakistan. Razlog za to su naravno puno manji troškovi proizvodnje. Svaki konzument bi se ipak trebao pitati kakvi su to uvjeti proizvodnje i koje su posljedice. Sama cijena proizvoda ne može se upotrijebiti kao indikator koji pokazuje pod kakvim radnim i ekološkim uvjetima je bila proizvodnja. Posebno se ipak treba pitati u kategoriji "jeftinjara" kako je moguće da postoji koliko-toliko solidna obuća za samo 100 kn? Jedan od razloga su svakako mizerni uvjeti rada i neuredni zakon koji to dozvoljava. Ljudska prava kao da ne postoje pa tako nerijetko u tvornicama rade maloljetna djeca, kako se ono često kaže: "za šaku riže", samo da bi zajedno sa roditeljima preživjeli. Opasnosti su izloženost kemikalijama, kloru, pesticidima koji prouzročuju rak, oboljenja kože, oštećenja vida itd. Pod svim tim uvjetima njihova satnica je u prosjeku 6.75 kn, a to čak ni u tim zemljama nije dovoljno za dostojanstven život. Onečišćenjima i zagađenjima nisu samo izloženi radnici već i okoliš oko tih masovnih tvornica. Žalosno to zvuči ali mislim da bi nekako trebali biti toga svjesni. Uvozimo sve i svašta i fokus svakog vele trgovca je ponajprije kvaliteta i cijena. Ostalo nitko ne vidi, a ni ne pita. Eto, žalosno..
 

No, nije sve tako crno


Kada pitaš gdje se proizvodi i dobiješ odgovor "ma u Kini k'o i sve drugo", važan je još podatak tko proizvodi. Evo par primjera svjetskih brendova koji se proizvode na dalekom istoku: Jack Wolfskin-Vietnam, Nike-Kina, Asics-Indonezija, Reebok-Vietnam, Kappa-Vietnam itd.. Proizvođači iz Europe vole suradnju s tvornicama koje drže do dostojanstva radnika i koji brinu o uvjetima i sve više ima takvih (barem se time hvale). Dakle DA, proizvodnja u Kini ali proizvođač iz Europe, to je OK i to iz više razloga. Prvi razlog je taj što europski proizvođači pomno biraju tvornice jer će tamo proizvoditi velike količine koje na kraju moraju zadovoljiti poprilično strog europski standard. Kada roba stiže u Europu tada podliježe raznim testovima kvalitete (npr. kemijski test, test izdržljivosti, sklizavosti itd.). Samo najbolje tvornice u Kini mogu zadovoljiti naše uvjete i izvršiti isporuku kako treba (prije svega na vrijeme). Naši proizvođači ipak ništa ne prepuštaju slučaju pa tako i puno ulažu u kontrolu kvalitete u procesu proizvodnje. Zašto? Zato što će platiti robu, platiti skup prijevoz, uložiti u marketing i plasirati robu. Zamisli da roba nije u redu. Propast i noćna mora svakog proizvođača. Stoga želim vjerovati da što više Europljana proizvodi u Kini, tim više doprinose kvaliteti i boljim uvjetima za čovjeka.
 

Čitaj deklaracije pa razmisli


Po našem zakonu svaki proizvod mora imati istaknutu deklaraciju gdje piše proizvođač uvoznik i eventualno distributer. Sve ti lijepo piše i ako vidiš da je zemlja porijekla KINA, ne boj se. Važno je obratiti pažnju na uvoznika i proizvođača. Ta informacija može ti puno reći i pomoći pri odluci. Vidiš li pod svim tim kategorijama nešto kao Xing-jo-wang-ging-che, kupnja je rizičnija i moguće da je sve došlo bez ikakve kontrole.

Nećeš vjerovati ali u našem lijepom, malom Međimurju nalazi se tvornica obuće koja izvozi čak i u Kinu. Pročitaj :)
 
http://medjimurska-zupanija.hr/2016/03/12/medimurska-tvornica-haix-a-najmodernija-u-europi-izvozi-i-u-kinu/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh