0 0
Sportska obuća & oprema
zlatna pravila

Alergije: Pravila uz koja se lakše diše 

25.03.2019

Proljeće nam osim toplijeg vremena donosi i peludne alergije. Ako su i vama otežano disanje i suzne oči „prvi znakovi proljeća“, pročitajte savjete u nastavku. 

Alergije ne poznaju dobnu granicu

Mislite li da alergije pogađaju samo mališane, grdno se varate. Alergija se može razviti i kod odraslih. Izloženost novim alergenima, mogu izazvati reakciju kod osobe bez obzira na dob. Također, kod nekih osoba se s godinama razvije osjetljivost na uobičajene alergene, kao što su grinje i peludi. Stoga, nemojte zažmiriti na njezine simptome. Kihanje, zasićena sluznica gornjih dišnih puteva, bistra nosna sekrecija, začepljenost i svrbež nosa, samo su neki od simptoma alergije na pelud. 

Važno je reagirati na prve znakove kako biste olakšali sebi, ali i da se naoko bezazlena alergija ne bi razvila u astmu. Nemojte odgađati odlazak kod doktora. Pretrage koje su pred vama obuhvaćaju alergološko testiranje na inhalacijske alergene, pregled kod otorinolaringologa, bris nosne sluznice za citološku analizu, određivanje ukupnih te specifičnih antitijela skupine IgE. 

Povećajte unos vode

Osnova za zdrav organizam svakako je voda. Unosite li redovito dovoljnu količinu vode možete ublažiti i simptome alergije. Pored vode, nemojte zaboraviti niti na blagotvorni utjecaj čajeva. Ako ste ove godine odlučili više pažnje pridati zdravom načinu života, vjerujemo da su neki od njih postali i dio vaše rutine. Zeleni čaj, bogat je antioksidansima te se pokazalo kako pomaže i pri ublažavanju simptoma alergija. No, najbolje će vam pomoći onaj od koprive. Ova biljka poznata je po ublažavanju brojnih zdravstvenih tegoba, a učinkovito suzbija i simptome alergije. Ako vam okus ovog čaja ipak nije baš srcu drag, isprobajte koprivu u obliku kapi ili kapsula. 

Ispiranje dišnih puteva pomaže

Patite li od alergije na pelud, vjerujemo da ste itekako upoznati kako je zapravo najveći problem u zaštopanom nosu, punom prozirnog sekreta. Rješenje za ovaj problem pronađite u ispiranju dišnih puteva. Sve što trebate je posebna posudica, koja će vam poslužiti da toplu vodu s malo morske soli ulijete na jednu te ispušete na drugu nosnicu. Ovakva posudica može se kupiti u svakoj ljekarni. Ipak, pripazite da voda ne bude prevruća.

Tuširanje je prava stvar

Nakon napornog dana, vjerujemo da uživate u opuštajućem ritualu tuširanja. Osobito, ako imate problema s alergijama. Čim dođete s posla ili iz vana, jako je važno otuširati se. Tako ćete se riješiti čestica peludi na vašoj koži i kosi. Također, odlično će vam poslužiti i pročišćivač zraka. Gotovo da ne postoji ljekarna koja ih nema u svojoj ponudi, a po nešto pristupačnijim cijenama dostupni su i u brojnim web trgovinama.

Vrijeme je da ugasite cigaretu

Mučite li se s alergijama, onda vam nikako na ruku ne ide niti pušenje. Ova navika loša je po vaše zdravlje na bezbroj načina. Tražite li dodatan motiv kako bi ste ugasili zadnju cigaretu, neka vam alergija bude onaj ključni. Puno ćete se lakše nositi s njezinim posljedicama, odnosno simptomima, odlučite li se prestati pušiti. Naposljetku, lakše ćete disati.

Proljetna obuća

Umjereno s alkoholom

Velika slavlja, roštilji i druženja često se zaokruže kojom čašicom. Patite li od alergija, pokušajte izbjeći alkohol ili ga barem konzumirati u manjoj mjeri. Posebno crno vino! Alkohol sadrži sulfite koji pojačavaju negativan utjecaj alergija. Tako će vam se nakon koje čašice više dodatno začepiti nos. Ako vam je pak kihanje najgori dio alergije, obratite pozornost na jake mirise i probajte ih svesti na minimum. Jaki parfemi i mirisne svijeće možda odlično miriše zdravom nosu, no alergičarima mogu izazvati negativan utjecaj. 

Odaberite pravo vrijeme i mjesto za trening

Samo zato što patite od posljedica alergije, ne znači da trebate zaobići trening u širokom luku. Trčanje je oblik treninga za koji se najčešće odlučujemo kada su u pitanju novogodišnje odluke. Nadamo se da ih se još držite, pa sada nije vrijeme za posustajanje. Štoviše, treniranje u zatvorenom prostoru odličan je način da postanete (i ostanete) fit, bez obzira na alergije. Trčati možete i na trakama u teretanama, a i pokoji trening snage neće biti na odmet.

Ako vam je pak trening na svježem zraku nezamjenjiv, pripazite kada i gdje to radite. Najveća koncentracija peludi je u jutarnjim i popodnevnim satima, pa vježbanje samo pomaknite na kasnije popodnevne ili večernje sate. Ipak, nemojte stvar ostaviti slučaju. Pored para dobrih trkaćih tenisica, kupite i tablete za alergiju. 

Vunene veste ostavite za zimu

Vrijeme je u proljeće dosta promjenjivo. Tako vam se možda čini kao odlična ideja zamijeniti jaknu ugodnom vestom. Ipak, patite li od alergije, ona vam može raditi probleme. Potrebno ju je oprati više puta kako bi bili sigurni da više nema čestica prašine i peludi na njoj. U suprotnom snaći će vas još snažnije posljedice alergije. 

 

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh