0 0
Sportska obuća & oprema
Proljetna obuća

Balerinke: Sve što trebate znati o omiljenoj proljetnoj obući

19.04.2018

Gotovo da ne postoji žena koja u svome ormaru nema barem jedan par balerinki! Jednostavne su, praktične i udobne, a mogu se nositi u raznim odjevnim kombinacijama i prigodama. Uz balerinke se vežu razne zanimljivosti.  Za sve ljubiteljice ove obuće, mi smo ih skupili na jednom mjestu. 

Nosimo ih stoljećima

Gotovo svaka djevojčica u jednom trenutku želi postati balerina, pa ne čudi da su žene toliko vjerne upravo balerinkama. Sigurno znate da su potekle od baletnih papučica. Balerine su u njima plesale u 15. stoljeću, a plešu još i danas. 

No, razlika između baletnih papučica i balerinki svakako postoji. Profesionalni plesači i plesačice baleta na svojim probama obično nose laganu obuću izrađenu od kože, platna ili satena, najsličniju balerinkama u slobodnoj prodaji. Ipak, balerine u predstavama imaju i baletne papučice s ojačanjima u vrhu i na peti, tzv. špice. One im omogućavaju da se graciozno propinju na prste i izvode piruete bez ozljeda stopala.

Od visokih peta do balerinki

Poznato je da su plemići nosili visoke pete kako bi naglasili svoj društveni status. No, već nakon franscuske revolucije trend visokih potpetica postao je nepopularan, gotovo poput samih plemića. Neke su zemlje otišle toliko daleko da su čak zabranjivale nošenje visokih peta.

Tako su se počele nositi ravnije cipele, a upravo su one bila preteča današnjih balerinki. Naime, bile su to ravne papuče s tupim vrhom na prstima i vrpcom za vezanje, baš kao baletne papučice.

Uže, šire, s uzorkom, remenčićima…

Sve ljubiteljice ravnih cipela po balerinkama poznaju proljeće. U njima stopalo diše, a lako se kombiniraju u svaki odjevni stil, od sportskog i ležernog do nešto profinjenijeg. Njihova je prednost što se lako prilagođavaju trendovima, od boja do oblika. Kako su se 'zašiljeni' vrhovi cipela vratili u modu, ove godine možemo očekivati velik broj balerinki tog oblika. No, ako se to ne uklapa u vaš ukus, ne očajavajte. Uvijek dolaze u raznim varijantama i zato vjerujemo da ćete i ove sezone uspješno pronaći barem jedan par po volji.

Izrazite ženstvenost

Pri odabiru ovih mezimica proljeća bitno je pripaziti da ne odaberete prevelik broj. U tom slučaju stopalo će vam izgledati nezgrapno. Svakako pripazite na sam kalup, odnosno oblik cipela, čak i na otvor iznad nožnih prstiju te boju. Primjerice, želite li vizualno izdužiti noge, neka vaše balerinke budu u boji kože. Odlučite li se za model koji vam pristaje u svakom pogledu, začinit će vašu kombinaciju dozom elegancije i udobnosti. 

Udobne u svakoj prilici

U sandalama i japankama uglavnom uživamo u slobodno vrijeme, naročito jer ipak nisu prikladne za nešto službenije situacije. Balerinke, zbog svoje prozračnosti i udobnosti pružaju gotovo identičan osjećaj, a bez problema ih možete nositi i na posao, u grad ili na vjenčanje.

Balerinke za proljeće, špagerice za ljeto

Iako se na prvu ne čini tako, špagerice možemo smatrati balerinkama za ljetne temperature. Najčešće su izrađene od raznih vrsta špage, tkanine, pluta i drugih prirodnih i prozračnih materijala, a često ih krase i razni uzorci ili pak šljokice. Najtopliji mjeseci dolaze, zato pronađite svoj idealan par! 

 

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh