0 0
Sportska obuća & oprema
Radna obuća

Cipele koje spašavaju živote: Neugledne, ali i neizbježne!

07.02.2020

Niti je glamurozna, niti je lijepa, a k tome je još izrazito teška za nošenje. Tko bi, pobogu, htio takav komad obuće na nogama? Pa, milijuni ljudi. Ne, ne pričamo o „kroksicama“, nego o radnoj obući. U pravilu neugledni komadi obuće sa sobom nose jako puno benefita. Nije u pitanju samo sigurnost vaših stopala, nego i cjelokupnog zdravlja, a često i povećavaju produktivnost na poslu.

Primaju udarce bolje od Rockyja Balboe…

Radnu obuću karakterizira izdržljivost. Ne želimo biti morbidni, ali to je jedina obuća za koju vrijedi ona „da će vas nadživjeti“. Najčešće su to cipele s čeličnom kapicom koje k tomu imaju vodoodbojno gornjište. Izrađene su tako da štite stopala od probadanja i udaraca sa svih strana. Radna obuća savršena je i zato što se u njoj ne kliže.

Postoji različita radna obuća, prilagođena vašim poslovima. Ako ste cijeli dan u blizini struje i pogona koji rade na visoki napon, trebat će vam i „strujonepropusna“ odjeća. Točnije, ona koja ne provodi struju, kako se vi ne biste u kontaktu s loše izoliranom žicom „proveli do hitne“.

Zamislite radnika na skeli u japankama…

Ljeti bi mu bilo ugodnije, ali zamislite majstora zidara u japankama? Radna obuća čuva od svih groznih povreda koje vam se mogu dogoditi, od nagnječenja stopala, ogrebotina, opeklina, do slomljenih kosti. Pa kao što se ne biste u japankama uputili na Biokovo (ili se barem nadamo da niste jedni od tih!) tako se ni na dvadeset metarsku skelu ne biste popeli u kućnim papučama. Za što se isto nadamo da ne radite!
 

Nema više boli u mišićima

Radne cipele se obično koriste na poslovima koji zahtijevaju višesatno stajanje. I sami znate koliko bi vam na takvim poslovima dobro došla potpora.

Svaka je radna obuća tako dizajnirana da vas doslovce tjera da stojite pravilno. Udobna je i pomaže vam u smanjenju bolova u mišićima, i to posebice u donjim ekstremitetima. A znate što dobivate s manje boli? Više radnog elana, motivacije i produktivnosti.

Zima? Hladno za noge? Ne u ovim „ljepoticama“

S radnom obućom neće vrijediti ona „ne postoje loši uvjeti, samo loša oprema“. Radna obuća je savršena oprema. Ako su vani, recimo, ekstremno niske temperature, radna obuća će vam pomoći u održavanju dobre cirkulacije. A dobra prokrvljenost pak čuva od različitih medicinskih stanja među kojima su i promrzline. Vjerujte, ovdje zbilja vrijedi ona da je bolje spriječiti nego liječiti.

Naravno, bitno je znati da nisu za održavanje cirkulacije zadužene apsolutne sve radne cipele. Uvijek birajte onu obuću ovisno o uvjetima u kojima radite.

radna obuća

Radna obuća jednako važna kao i kaciga

Baš zato što je radna obuća na određenim poslovima toliko važna, spada u obveznu opremu. Po gradilištu nećete nikad hodati bez kacige na glavi jer vam je, nadamo se, glava dosta važna u životu. Isto vrijedi i za obuću – bez prsta ili dva se možda i može, ali to se zaista može spriječiti.

U slučaju da imate firmu i da svojim zaposlenicima niste osigurali adekvatnu radnu obuću, možete dobiti i tužbu. I velika je vjerojatnost da ćete je izgubiti, čisto da odmah znate. Stoga, zbilja vrijedi investirati u kvalitetne radne cipele. Ne zanemarujte ih na popisu obvezne zaštitne opreme.

Radnu obuću nosite zbog sebe

Da ne bude da je uvijek sve samo na šefovima, i radnici su dužni misliti na svoju sigurnost. Mnoge tvrtke imaju pravilo po kojem zadržavaju pravo da radnike koji nisu adekvatno odjeveni i obučeni za rad mogu poslati doma. Znate što to dalje znači – nema dnevnice i na račun sjeda manja plaća.

No, čak i ako zanemarite financijski gubitak, onaj važniji, tj. zdravstveni nemojte zanemarivati. Nema tih novaca i naknada niti slobodnih dana koji će vam isplatiti veliku povredu koju vrlo lako možete zadobiti bez kvalitetne radne opreme. Na kraju krajeva, imate je zbog sebe i ni zbog koga drugog.

 

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh