0 0
Sportska obuća & oprema
povjest cipela

Cipele kroz povijest: Zanimljivosti koje niste znali

23.02.2018

Odabiru obuće oduvijek pridajemo veliku pažnju. To ne čudi – ipak nas štiti od hladnoće i ozljeda. S druge strane, obuća je kroz povijest imala vrlo važnu ulogu, a dobar je par cipela bio i ostao statusni simbol. Ipak, koliko god voljeli (i ulagali u) sadržaj svog cipelarnika, vjerujemo kako ove zanimljivosti niste znali.

 

Kultne crvene cipelice


Mislite li da je riječ o nekim modernim markiranim cipelama, varate se. Radi se o paru napravljenom još 1939. godine, a prodanom 2000. godine na jednoj aukciji. Vrtoglavu cijenu od čak 660.000 američkih dolara dostigle su slavne crvene čarobne cipelice! Nosila ih je Judy Garland u ulozi Dorothy Gale tijekom snimanja Čarobnjaka iz Oza.

No, priča tu ne stane. Prema knjizi, trebala ih je krasiti srebrna boja. Zbog tehnike snimanja, ali i kako bi se bolje vidjele na cesti od žute opeke, kostimografi su se ipak odlučili za crvene cipelice. One nisu bile jedini crveni par koji je Judy Garland nosila tijekom snimanja - bilo ih je nekoliko. Ipak, prodane su cipelice zasjale u najviše plesnih scena ovog svjetskog klasika, zbog čega su postale iznimno vrijedne.

Štikle po mjeri muškarca


Dok nam je danas gotovo nezamislivo da muškarci nose cipele na petu, nekada su ih samo oni i nosili. U davnom 10. stoljeću tako su izrađene prve čizme na petu. Nosili su ih imućni muškarci prilikom jahanja, što im je omogućavalo da im stopala ostanu u stremenu. Konje su imale samo dobrostojeće obitelji, pa su cipele na petu ubrzo postale znak bogatstva, aristokracije i visokog društvenog položaja. Puno stoljeća kasnije, čizme na petu nosili su i kauboji.

Žena s najviše cipela


Svi volimo cipele. Prosječna građanka Sjedinjenih Američkih Država tako u svom ormaru ima čak 19 pari. No, titula žene s najviše cipela u povijesti zasluženo odlazi u ruke Imelde Marcos. Političarka, druga najbogatija osoba na Filipinima 2011. godine te supruga nekadašnjeg filipinskog predsjednika Ferdinanda Marcosa, ostala je najpoznatija po svojoj  ljubavi prema cipelama. Iako neki kažu da je njezina zbirka brojila čak 2700 pari, Imelda Marcos takve je navode osporila izjavom kako ih posjeduje samo 1,060. Svoju je ljubav 2001. godine pretočila i u muzej cipela u Manili.

Tenisica stopalo čuva


Ako poznajete barem jednog trkača, sigurno ste čuli za 'bosonogo' trčanje, odnosno trčanje u mekim tenisicama s prstima. Dok neka istraživanja tvrde kako je u njima trčanje bolje za naše tijelo, iskustva iskusnih trkača ipak pokazuju suprotno. Kvalitetne se tenisice uvijek višestruko isplate, pogotovo 'naletite' li na zahtjevan teren, kamen ili staklo. Želite li uživati u neometanom i bezbrižnom trčanju u prirodi, savjetujemo da ipak odabere dobar par tenisica za trčanje.

Ljubav prema cipelama od malih nogu


Jimmy Choo izradio je svoje prve cipele sa samo 11 godina. Svoje školovanje plaćao je radeći u restoranu te kao čistač u tvornici cipela. Po završetku školovanja 1986. godine, počeo je kreirati dizajnerske cipele koje su ubrzo zapele za oko modnoj industriji. Osam stranica Vogue magazina zauzeo je već 1988. godine, a obožavateljica njegova rada bila je i princeza Diana.

Martensice su trebale biti radna obuća


Tijekom oporavka slomljenog stopala, dr. Martens dobio je odličnu ideju. Osmislio je prve cipele s potplatom od zračnih jastučića. Za razliku od dotadašnjih, izrađenih od čvrste kože, njegov je model nudio potpuno novo iskustvo udobnosti.

Dok se takva obuća na početku sviđala uglavnom starijim ženama, 60-ih godina prošlog stoljeća napravljene su i čizme koje su trebale biti radna obuća. Međutim, već 70-ih godina postale su popularne među britanskom mladeži, ali i simbol punk pokreta. Popularne 'marte' i dan danas predstavljaju simbol alternativnog razmišljanja, prihvaćanja različitosti i iskazivanja vlastitog stava i identiteta. Naravno, i iznimno izdržljivu obuću koja doslovce traje godinama.

 

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh