0 0
Sportska obuća & oprema
Škripava obuća

Doznajte kako spriječiti iritantno škripanje cipela

10.10.2018

Znate onaj osjećaj kad vam je svaki korak u novim cipelama popraćen neugodnim škripanjem? Kako biste ih utišali, prvo morate otkriti zbog čega se škripanje uopće javlja. Proletite člankom i provjerite kako mu doskočiti.

Napudrajte škripave cipele

Cipele često škripe zbog vlage i trenja koji nastaju između đonova i uložaka. Trljajući se jedni o druge, unutarnji dijelovi cipela mogu proizvesti neugodan i dosadan zvuk škripanja. Kako biste ih jednom zauvijek ušutkali, posegnite za dječjim puderom. No, prvo provjerite mogu li se ulošci odvojiti od unutrašnjosti cipela. Ako je to moguće, izvucite ih i unutrašnjost obuće pospite puderom. Potom uloške jednostavno vratite u cipele. Postupak s obućom koja ima ušivene uloške je nešto jednostavniji. Puder jednostavno posipajte po unutrašnjim šavovima kako bi ugladili taj dio cipele, što će vam pomoći da stanete na kraj dosadnim zvukovima.

Mazite i pazite kožnu obuću

Baš kao što je i naša koža podložna promjenama, ništa drugačija nije ni ona na cipelama. Na nju itekako utječu vremenske promjene, zbog čega se cipele čak mogu skupiti ili razvući. Kožu zato nahranite kremom, a škripanje spriječite nanošenjem tankog sloja ulja po šavovima - tamo gdje se koža na cipeli spaja s đonom. Imajte na umu da ulje može promijeniti boju cipela, pa je jako važno da ga nanesete u vrlo maloj količini. Da biste nanijeli i skinuli eventualan višak ulja, poslužite se suhom krpom ili papirnatim ubrusom.

Suhe cipele ne škripe

Ako vaše miljenice proizvode neželjene zvukove samo nakon dobro odrađenog treninga, razlog vrlo vjerojatno možete pronaći u znojenju. Ovaj se problem javlja kad na bosu nogu nosite tenisice za trening. Tu će vam najbolje pomoći sušenje obuće. No, prije sušenja izvucite umetke i uloške te ih ostavite da se suše u toploj i suhoj prostoriji. Potom se poslužite starim novinama. Zgužvajte ih i stavite u obuću kako bi upile vlagu. Nakon što su vaše tenisice ponovno suhe, vratite umetke i uloške na njihovo mjesto. I ipak nosite čarape. Vlaga prouzrokovana znojenjem stopala tako će većinom ostati na vašim stopalima. 

Postolari spašavaju stvar

Kada potplat ili peta olabave, ne morate se pozdraviti s omiljenim parom cipela. Dotrajalost je još jedan poprilično čest razlog škripanja koji također možete riješiti samostalno, lijepljenjem. No, ako vaše gležnjače ili čizme sadrže čelične dijelove, moguće je i da zbog njih proizvode iritantne zvukove. U tom slučaju ipak zatražite pomoć obližnjeg postolara, znat će najbolje što točno poduzeti.

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh