0 0
Sportska obuća & oprema
Razbijanje mitova

Evo zašto anatomski ulošci u dječjoj obući mogu biti štetni

26.03.2021

Obuća je za zdravlje najvažniji dio garderobe, posebice dječje. Kvalitetna obuća utječe na razvoj cijelog tijela i stoga ne čudi da roditelji posebnu pozornost pridaju dječjim cipelicama. Po mogućnosti onima s anatomskim ulošcima. No, u kojoj mjeri i, još važnije, dobi su oni zapravo potrebni?

Nema anatomskih uložaka "na svoju ruku"

S odabirom i kupovinom bilo čega dječjega uvijek je teže. Sve što odaberete treba biti beskompromisno idealno i beskompromisno najbolje. I tu nema ništa loše. Međutim, ono što može stvarati probleme je slušanje "bapskih" savjeta zbog kojih u najboljoj namjeri roditelji djeci donesu više štete nego dobrobiti. Jedan od takvih savjeta je i onaj koji bespogovorno propisuje nošenje anatomskih uložaka od najranije dobi. Međutim, stvarnost je drugačija.

Dječje stopalo će se najbolje, najpravilnije i najzdravije razviti ako se bude razvijalo prirodno i bez pomagala. Naravno, uz redovite kontrole kod liječnika specijalista ortopeda. Tek ako oni kažu kako je djetetu potrebna određena korekcija, odnosno anatomska pomoć pri razvoju stopala, onda trebate istražiti koje su najbolje opcije. Na kraju krajeva, ne traži svako dječje stopalo identične anatomske uloške i zbog toga je iznimno pogrešno i kupovati ih "na svoju ruku".

Neka klinci što više hodaju bosi

Ortopedi tako savjetuju da se posebice prve tri godine života niti ne pokušava oblikovati dječje stopalo koristeći uloške. Naime, ako se zdravo (a još nerazvijeno) stopalo navikne na anatomske uloške, može se dogoditi da se razvije krivo, odnosno s trajnim deformitetom. Jednostavno, zamislite da je dječje stopalo kao plastelin. Ono će se oblikovati onako kako ga oblikuje kalup, a sigurno je najbolje pustiti da priroda učini svoje.

I sigurno je jedan od najboljih savjeta – i ortopedskih i narodnih – onaj koji govori da dijete što više treba hodati boso. Naravno, za veći dio godine, a posebice za gradsku djecu, to nije moguće. Tada je potrebno pametno i mudro odabrati pravu dječju obuću, a evo na koje stvari pritom treba pripaziti.

Što je važno kod dječje obuće

Umjesto da se kao roditelji vodite time da dječje cipelice pošto-poto moraju imati ugrađen anatomski uložak, vodite se važnijim stvarima. Za početak je važno da dječje cipelice budu lagane i fleksibilne, ali u istom trenutku i dovoljno snažne kako bi pružale podršku u malim koracima. Važno je i da budu od prirodnih materijala koji će omogućavati dječjim nogama da "dišu".

Naravno, kod odabira dječje obuće ne zaboravite da su u pitanju mali ljudi s velikim aktivnostima. Trčanje, skakanje, hodanje sastavni su dio istraživanja koja su pak nezaobilazan element odrastanja. Zato je dobro kod dječje obuće posebnu pažnju obratiti i na đonove. Oni trebaju biti imuni na skliske terene. U prijevodu, trebaju smanjiti broj padova kod malih hodača. 

Dakle, prirodni materijali u kojima noga "diše", kvalitetan i debeo đon i stabilnost osnovni su elementi za kojima se trebate voditi prilikom kupovine dječje obuće. 

dječje tenisice

 

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh