0 0
Sportska obuća & oprema
Ah, ta neugodna pojava

Imate problema s čukljevima? Evo što trebate znati o odabiru obuće

12.03.2021

Čukljevi nisu problem koji muči osobe samo po pitanju estetike. Oni prije svega uzrokuju veliku neugodu i bol kojoj često ne pomažu ni jastučići za čukljeve. Zato evo nekoliko savjeta koji će olakšati život s ovom bolnom pojavom.

Čukljevi su češći kod žena

Čukljevi su najčešća deformacija koja se može pojaviti na stopalima. Riječ je o iskrivljenju nožnog palca u njegovu zglobu koji počinje „bježati“ prema van u stranu. Ne postoji neko pravilo hoće li se čukalj javiti na jednom ili oba stopala, no češće pogađaju žene. Razlog tomu je, između ostalog, nošenje neudobne i uske obuće (ljepota nekad zaista boli). Često su i štikle, ali i naglo povećanje tjelesne težine, povećano opterećenje na stopalo glavni krivci ove neugodne pojave.

Iako se sve donedavno mislilo kako čukljevi više prijete ženama iznad četrdesete godine, u zadnje vrijeme se ta granica spustila. Osim toga, kod čak 60 posto osoba koje se bore s čukljevima ima genetske predispozicije za njih.

U širim modelima je spas

Iako postoje jastučići za čukljeve koji su dizajnirani tako da ublažavaju bol, opet mnogo toga ovisi i o odabiru obuće. Točnije, odabir obuće postaje prava znanost kod osoba s čukljevima. Za početak se preporučuje nošenje niske i ravne pete. Osim toga, preporučuje se i nošenje cipela izrađenih od kože. Naime, koža je vrlo zahvalan materijal jer će se raširiti i oblikovati točno po vašem stopalu i na taj način neće doći do dodatnog pritiska na već ionako bolno mjesto. 

Što se tiče veličine obuće, svakako se preporučuje nošenje širih modela. Takva obuća često znači i broj veća obuća pa je u svakom slučaju bolje živjeti s „malo lufta“ između vrha cipele i prstiju nego s boli koju će sigurno prouzročiti čukalj ako se dodatno bude pritiskao uskom obućom.

Budući da osobe koje se bore s čukljevima vape za udobnošću, jedan od boljih odabira je i anatomska obuća, odnosno klompe. Anatomske klompe posebno će razveseliti sve one koji se bave poslom na kojem se dosta vremena provodi na nogama. 

Gimnastika za stopala uvelike pomaže

S čukljevima se treba naučiti živjeti, posebice one osobe (a to je većina) koji ili nisu idealni kandidati za operaciju ili si je jednostavno ne mogu priuštiti. Osim toga, operacija se preporučuje uglavnom u onim situacijama u kojima bol postaje toliko neizdrživa da remeti svakodnevicu i kvalitetu života.

Umjesto toga, a uz odabir dobre obuće, preporučuje se i fizikalna terapija koja se sastoji od medicinske gimnastike koja za cilj ima ojačati strukturu mišića stopala. Naime, što su mišići stopala jači i razgibaniji, teret će se raspoređivati ravnomjernije zbog čega neće sve pasti na ionako već preopterećen čukalj. 

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh