0 0
Sportska obuća & oprema
ZAŠTITA JE VAŽNA 

Impregrancija: Kako samostalno napraviti sredstvo koje će odbiti svaku kapljicu

05.03.2020

Malo pada, malo ne. Ponedjeljkom nema blata na putu do posla, utorkom vam trebaju ribičke čizme za odlazak do ureda. Dok se kiša i ružno vrijeme dogovaraju s proljećem i suncem oko toga tko će preuzeti vladavinu, vi se pobrinite da vam noge budu na suhom i toplom. I to pomoću sredstva za impregnaciju koje ćete sami napraviti.

Vosak i fen sjajan su dvojac, ali uvijek može još sjajnije

Prije nego se bacite na rad u kućnom laboratoriju (i pritom ne mislimo na onaj iz serije „Breaking Bad“), trebate znati kako se impregnirati može zbilja puno toga: od jakni, naprtnjača i torbi, šatora preko namještaja do nadstrešnica i stolnjaka. Ukratko, sve ono što planirate izlagati kiši. OK, ne baš sve jer vam sigurno neće pasti na pamet impregnirati japanski svileni kimono, ali shvaćate o čemu se radi. Naime, impregnacija je zapravo „tvar“ koja stvara vodootporni sloj koji čuva suhoću sloja ispod (vaše obuće, recimo). 

Zato je jedan od najpoznatijih načina stvaranja impregnacije, membrane koja kapljicama kiše ili blatu ne dopušta da je probiju, upravo premazivanje voskom. Vosak u suradnji s fenom jedan je od najdjelotvornijih dvojaca kada je u pitanju stvaranje vodonepropusne obuće. Naravno, tu je još jedan poprilično jednostavan način impregnacije – onaj s vazelinom. Sve što trebate je premazati svoje omiljene „šuze“ vazelinom, pustiti da se osuši pa onda skačite po lokvama kao da vam je 5 godina! 

Naravno, uvijek može bolje, pa tako i kada je riječ o impregnaciji. Zato dobro proučite iduće recepte, zasučite rukave i pripremite vlastita impregnacijska sredstva.

S mašću i lanenim uljem ni vuna ne može promočiti 

Ovaj recept, važno je odmah napomenuti, nije „vegan-friendly“, ali je itekako djelotvoran. I jednostavan! Sve što vam treba su mast životinjskog podrijetla i laneno ulje u omjeru 50:50. Kako bi se ovaj dvojac najbolje spojio, nije loše pomiješati ni malo terpentina ili parafina. Sve zajedno se potom zagrijava na vatri uz neprestano miješanje. Kada dobijete homogenu smjesu, pustite da se ohladi. Ovaj proizvod bit će odličan za vaše cipele, ali dobro ga podnose i materijali poput flanela i vune.

Impregnacija za cipele je kao krema za sunčanje 

Za idući recept trebat će vam 50 g parafina, 200 g ulja za sušenje, 100 g gumenog ljepila, 100 g ricinusovog ulja i terpentina.

Sve sastojke pomiješajte na pari i temeljito izmiješajte. Kada ovaj impregnacijski proizvod nanosite na svoju obuću, pobrinite se da ga nanesete i na potplat. Nakon tretmana, cipele će se trebati sušiti nekoliko dana, ali zato će dugo, dugo nakon njega biti i ostati vodonepropusne. 

Naravno, bitno je znati da čak i vodonepropusnu obuću trebate svako malo iznova impregnirati. To vam je kao, recimo, krema za sunčanje. Ne možete je nanijeti jednom i biti sigurni da će vas cijelo ljetovanje čuvati od crvenila i opeklina. 

Postoji posebna impregnacija za planinarsku obuću

Svi ovi recepti namijenjeni su više-manje kožnoj obući. Ako je vani ružno vrijeme, kožne cipele će uz dobru impregnaciju proći bezbolno. Za šepurenje u uvijek modernim platnenim tenisicama se ipak malo strpite. Iako i same platnene tenisice možete impregnirati pomoću voska, ipak ih sačuvajte za neko vedrije i sunčanije vrijeme. 

Kada je riječ o, recimo, planinarskim cipelama, za njih postoji poseban recept za impregnaciju. Tu vam je potrebno 120 g ricinusova ulja, 12 g lanenog ulja, 12 g terpentina i 12 g voska. Sve sastojke izmiješajte na pari i čekajte dok se vosak potpuno ne otopi.

Vrlo važno kod ovog pripravka je da se prije nanošenja na gojzerice svaki put mora zagrijati. Poželjno ga je nanijeti u dva do tri sloja, a za stopostotni i najbolji učinak svoje planinarske cipele nakon premaza osušite fenom. 

 

 

 

 

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh