0 0
Sportska obuća & oprema
Pravi odabir

Kako odabrati idealnu obuću za klince (svih uzrasta)

05.04.2019

Iako kažu da su najbolje ''cipele'' za male nožice upravo bose noge, za istraživanje svijeta mališanima ipak treba obuća. Doznajte kako je pronaći i na što konkretno pripaziti.

Za najmlađe udobno, ali ne i anatomski

Kako djeca rastu, evidentno rastu i njihova stopala. Kosti, vezivna tkiva, mišići jačaju i napreduju kroz pokrete, a noge postaju spremne na prve korake (i nepodopštine!). Ovakav se razvoj, potvrđuju i stručnjaci i naši stari, odvija baš kako treba dok su djeca bosa. Pustite ih da trčkaraju u svakoj mogućoj prilici, a u onima u kojima ipak trebaju tenisice ili cipelice, birajte varijante bez anatomskih uložaka. Takva potpora, koliko god inače zdrava bila, može čak i naštetiti prirodnom razvoju stopala mališana. 

Fleksibilan i neproklizavajuć potplat 

Obuća za klince, kako vam vjerojatno i roditeljsko iskustvo nalaže, mora biti prilagođena njihovom kretanju. Mora biti dovoljno velika, ali ne prevelika, a posebno valja pripaziti na to da ne bude prekruta. Dobro je obratiti pozornost i na potplat tenisica ili cipela. Padova će tek biti, ali dio njih uzrokovanih proklizavanjem možete izbjeći i jednostavnim manevrom – brzinskim ''brušenjem'' potplata kod postolara. 

Ne brinite (toliko) za ravno stopalo 

Pojava našeg stoljeća, vrlo često viđena upravo kod djece i tinejdžera ravno je stopalo ili platfus. No, s utvrđivanjem razine uzdignutog svoda stopala slobodno pričekajte do 5. ili čak 6. djetetove godine. Još bolje, to pitanje prepustite stručnjaku ortopedu koji će brzo i efikasno detektirati takvo stopalo i ponuditi rješenje u vidu odgovarajuće obuće, uloška i vježbi za korekciju. Zašto čekati tih prvih nekoliko godina? Stvar je jednostavna. S ravnim se stopalima rađamo baš svi, a odrastamo… pa, neki od nas sretnika, ako ćemo biti sarkastični. Uglavnom, bez panike!

Vodite računa o mjestu za prstiće i petu

Mogli bismo i dalje naklapati o tome što tražiti, a što ne (ili barem ne još), no najbolje je da prijeđemo s teorije na praksu. Dakle, kod nabavke prve obuće, a i svake daljnje, obavezno pozornost usmjerite na dio gdje su smješteni prstići, podlogu ili uložak i tkaninu, odnosno tekstil kojim je obuća obložena. Kao što smo već prethodno pisali, vrlo važan je i potplat, naročito dio na peti. Prednji dio tenisice ili cipele trebao bi biti dovoljno dug i širok da se prsti u njemu mogu nesmetano kretati. Unutrašnjost obuće mora biti dobro sašivena, mekana, bez vidljivih i opipljivih šavova na stražnjem dijelu cipele blizu pete. Potplat, naravno, dobro prianjajuć, izdržljiv i dovoljno grub da ne skliže po uglađenoj ili mokroj podlozi. Nego, znate li da se dječja stopala znoje do tri puta više nego stopala odraslih ljudi? Neugodne mirise i druge poteškoće nastale znojenjem u obući lako ćete spriječiti pažljivim odabirom obuće izrađene od prozračnijih materijala ili pak tenisica s predviđenim rupicama za ventilaciju. 

Redovito provjeravajte veličinu obuće

Toliko brzo odrastaju – reći će većina roditelja i obrisati suzu dok gledaju svoje klince u bezbrižnoj igri… Ili dok svaka dva mjeseca biraju novu obuću. No, šalu o roditeljskim mukama na stranu, upravo je ta frekvencija idealna za provjeru napretka u rastu najmanjih nožica, onih dobi od prve do druge godine života. Od treće do četvrte godine to se razdoblje produljuje na četiri mjeseca, a kad navrše pet, šest ili više godina, veličinu obuće dovoljno je provjeravati jednom godišnje. Nožnu ''inspekciju'' najbolje je provoditi uvečer, a možda i najlakše to možete činiti ocrtavanjem ruba stopala na kartonu. 

Bebe, mala djeca, tinejdžeri

Dob klinaca itekako je bitna za kupovinu obuće. Dobro odabrane cipelice dopustit će i potaknuti pravilan razvoj stopala, ali i učenje hodanja. Tek rođenoj, najmlađoj djeci najbolje pristaju mekane i prozračne cipelice-čarapice, a maloj djeci (koja bi na ovo rekla nismo mi mali!) valja obuti što laganije tenisice s dobrom potporom u vidu fleksibilnog potplata. Treća skupina su tinejdžeri za koje toliko ne brinemo. Sami će vam već reći što im treba kupiti. 

stopalice

Kupujte kad svi ustanete na desnu nogu

Odabir tenisica ili cipelica jedna je priča, a odlazak na teren, potraga i kupovina posve druga priča. Znamo, znamo, nekad čak i mučnija. Djeca su nestrpljiva, nervozna, razdražena, gladna. Žele ići kući, žele u trgovinu s igračkama, kod bake ili natrag u vrtić, svugdje samo ne u trgovinu s obućom. Pripremite ih na takav izlet, osigurajte im nagrade za vjernost, a sebi dobru dozu strpljenja. Ili se pak, sad puni znanja i korisnih informacija, lijepo uputite u web trgovinu s dobrim izborom razne obuće i birajte iz udobnosti vlastitih papuča. 

 

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh