0 0
Sportska obuća & oprema
Šoping s klincima

Kako odabrati pravu obuću za djecu

11.09.2019

Kupovina cipela za sebe nekad zna biti prava noćna mora. Kada biramo obuću za klince, često to postane još kompleksniji zadatak. Hoće li izdržati cijelu školsku godinu, hoće li to biti cipele koje će 100% čuvati glavu, jesu li zbilja vodonepropusne… A tu je još i strogi dječji sud koji cipele treba odobriti. Kako bi kupovina obuće za djecu bila što bezbolnija i uspješnija, evo nekoliko savjeta.

Bitno je izmjeriti stopalo

Funkcionalnost i udobnost uvijek trebaju biti na prvom mjestu. Budući da dječje stopalo tako brzo raste, pomodnost i cipele s omiljenim likovima iz crtića ne smiju biti glavni kriterij u kupovini. Umjesto toga, zajedno s klincima nađite kompromis glede izgleda, a udobnost postavite kao apsolutni prioritet.

Kako biste bili potpuno sigurni da će cipele biti udobne, najprije djetetu izmjerite noge. Noge je najlakše izmjeriti pomoću kartona. Neka dijete stane na karton, a vi nacrtajte obris stopala. Obrisu dodajte još desetak milimetara od najdužeg prsta i izrežite nacrtano. U slučaju da u šoping idete bez klinaca, stavite kartonsku šablonu u obuću. Ako bez problema može stati u cipelu ili tenisicu, znači da imate pravu veličinu.

Ostavite malo prostora u obući

Zašto je bitan razmak između vrha cipele ili tenisice i palca i zašto treba biti otprilike 10 mm? Naime, tako dijete može slobodno pomjerati prstiće, a to je vrlo važno za pravilan razvoj stopala. Međutim, morate pripaziti da razmak između vrha obuće i najdužeg prsta ne bude prevelik jer time možete uzrokovati više štete nego koristi. 

Isto tako, valja pripaziti i na to da dječje cipele ne budu premale. Bitno je, dakle, ostaviti malo prostora za nesmetano gibanje prstiju, a desetak milimetara je idealan prostor za takvo što. 

Ne zaboravite provjeriti kako stoji peta

Baš kao što je bitno kako stoje prsti, bitno je provjeriti i kako stoji peta. Bitno je da peta ne prelazi rub obuće, ali isto tako i da nema previše „lufta“ između nje i ruba cipele, odnosno tenisice

Dobro staro provjeravanje prstiju

Za konačnu potvrdu dobre dječje obuće koristite provjerenu staru metodu kojom su se koristili i vaši roditelji. To je, naravno, provjeravanje prstiju u cipelama. Lagano pritisnite prste jednom rukom, a drugom napipajte prste dokle se pružaju. Prsti, naravno, ne smiju biti skvrčeni.

Idite poslijepodne u kupovinu

Kada sebi kupujete obuću, obično se savjetuje da je kupujete u poslijepodnevnim satima. Isto pravilo vrijedi i za djecu. Naime, poslijepodne je stopalo nešto natečenije i šire. Kada djetetu na takvo stopalo odgovara cipela, vi možete biti sigurni da mu neće biti pretijesna.

dječja obuća 

Birajte obuću s debljim đonom

Budući da se dječja stopala još uvijek razvijaju, bitno im je pružiti što zdraviju potporu. Osim što to možete uraditi pomoću anatomski oblikovane obuće, možete i pomoću što kvalitetnijeg đona. Naime, obuća za klince trebala bi imati što deblji đon. 

Često se dogodi da djeca potroše dio đona na peti prije nego prerastu cipele. Nije to ništa neobično. Međutim, ako se taj dio obuće istroši brže na jednoj nego na drugoj nozi, svakako dijete odvedite ortopedu. 

Birajte obuću od prirodnih materijala

Ništa manje bitno nije ni odabrati dobar materijal za obuću. Iako mnogima kupovina skupe obuće klincima nije opcija, posebice zato što će je tako brzo prerasti, uvijek se savjetuje kupovina obuće od prirodnih materijala. Srećom, tržište je danas takvo da kvalitetna obuća ne iznosi više nužno basnoslovne cifre. Tako je danas poprilično lako priuštiti djetetu obuću u kojem će noga moći disati i time se zdravo i pravilno razvijati.

 

 

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh