0 0
Sportska obuća & oprema
Održavanje obuće

Kako pravilno očistiti i njegovati različite vrste obuće: Korisni vodič

13.03.2024

U svakodnevnom životu, obuća je neizostavan dio naše odjeće. Kvalitetna obuća pruža udobnost, štiti naša stopala, ali također odražava naš osobni stil. Međutim, da bismo produžili životni vijek obuće i održali ih u dobrom stanju, potrebno je voditi računa o njihovom redovitom čišćenju i njegovanju. Bez obzira na vrstu ili materijal od kojeg je obuća napravljena - koža, antilop, platno ili neki drugi materijal - svaka vrsta zahtijeva poseban pristup održavanju. Ovaj korisni vodič dat će vam informacije kako pravilno čistiti i održavati različite vrste obuće.

Obuća od kože

Koža je jedan od najkvalitetnijih materijala za proizvodnju obuće. Ipak, kako bi vaše cipele izgledale što bolje i trajale duže vrijeme, važno je redovito ih čistiti. Za čišćenje kože može poslužiti meka krpa namočena u sapunastoj vodi. Nakon čišćenja potrebno je osušiti ih prirodnom metodom, izbjegavajući direktno izlaganje suncu ili upotrebu uređaja za grijanje koji mogu iscrpiti prirodna ulja u koži.

Kada su cipele suhe, prema potrebi može se nanesti posebno sredstvo koje pomaže u hidratizaciji kože i vraćanju boje. Cipele bi trebale biti uredno ispolirane da se postigne sjaj.

Platnene tenisice

Platneni tenisice su lagane i udobne za nošenje. One imaju tendenciju prikupljanja prljavštine zbog lakog prodiranja kroz mekan platneni materijal.

Prije nego što započnete s čišćenjem platnenih tenisica važno je ukloniti vezice i eventualnu unutarnju anatomsku tabanicu. Mekom krpom uklonite veći dio prljavštine te ih zatim možete potopiti u sapunastu vodu. Nakon toga možete koristiti četku za pranje kako bi dodatno očistili prljave dijelove. Kad ste završili, ostavite ih da se prirodno osuše.

Cipele od antilopa

Antilop, poznat i kao suede, je materijal koji je iznimno osjetljiv. Stoga je zaštita vrlo važna kod ovakve vrste obuće, posebno zaštitni sprejevi koji sprječavaju brzo upijanje vode i oštećenje od mrlja. Čišćenje ovakve vrste obuće može biti izazov jer se ne smije koristiti voda.

Za čišćenje cipela od antilopa koristi se posebna gumena četka s kojom se lagano prelazi preko površine kako bi se uklonila sitna nečistoća. Ako postoje tvrdokorne mrlje, moguće ih je ukloniti s gumenom spužvom ili posebnim proizvodima namijenjenima antilopu.

U ovom vodiču obradili smo samo neke tipove obuće i materijale od kojih su izrađene. Postoji mnogo drugih vrsta cipela i metoda čišćenja i održavanja koji uključuju druge metode i proizvode. Najvažnije je redovito provoditi postupke čišćenja cipela kako bi njihov životni vijek bio što dulji, a cjelokupni izgled održao sve do kraja njihova života.

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh