0 0
Sportska obuća & oprema
otpornost

Kako pripremiti imunitet za hladne dane

06.09.2018

Jesen nam kuca na vrata, pa je došlo vrijeme da sebe i svoj imunitet pripremimo za hladnije dane. Da bi ove godine spriječili, a ne liječili prehlade i gripe, predlažemo vam da se držite nekoliko jednostavnih i lako primjenjivih savjeta!

Riješite se stresa

Na imunološki sustav itekako nepovoljno djeluju bakterije i virusi, ali i velike količine stresa. Možda ste i na svojoj koži primijetili kako se puno češće razbolite nakon stresnih situacija. Neka vam osnovni korak do zdravlja, uz cjelovitu prehranu, bude bilo kakva aktivnost koja vas veseli i umiruje, od boksa, teretane i statusa do pečenja (zdravih) kolača, fotkanja ili slikanja.

Ne zaboravite na vitamin C

Ponekad konzumacija namirnica bogatih vitaminom C nije dovoljna sama po sebi, već joj treba mala pomoć u obliku dodataka prehrani. Bilo da se odlučite za tablete ili vitaminski napitak, nastojte pronaći aktivni oblik vitamina poput camu camu praha ili liposomalnih kapsula koje se brzo i kvalitetno apsorbiraju u tijelu.  

Pijte dovoljno vode (i čajeva)

Znamo, vjerojatno vam već izlazi na uši, ali ponavljanja koliko je voda važna nikad nije dovoljno. Pokušajte barem 20 dana piti oko litru i pol ili dvije litre vode. Vjerujte, preporodit ćete se. Kad vam voda dosadi, što je vrlo lako moguće, uvijek se možete osloniti na topao, mirisan biljni čaj koji također povoljno utječe na imunitet.

Pokrenite zdrav duh u zdravom tijelu

Naravno, i redovita tjelovježba pozitivno utječe na vaše zdravlje. Pritom ne morate raditi naporne i iscrpljujuće treninge. Prilagodite ih svojoj kondiciji! Prošetajte u parku, šumi ili po naselju, isprobajte grupne treninge pilatesa, posjetite otvorena vrata centara za jogu. Što god odabrali, nećete pogriješiti, no pripazite da se prilikom vježbanja ne ozlijedite. Dobro se zagrijte, razgibajte i, možda najvažnije od svega, opremite se kvalitetnom odjećom i obućom za aktivan stil života. 

Smanjite unos šećera i alkohola

Znate li da se šećeri i alkohol mogu negativno odraziti na cjelokupni imunološki sustav? Posebne prigode kao što su rođendani i vjenčanja sa sobom često donose pokoju nezdravu odluku. No, sve je pitanje ravnoteže pa takve situacije nastojte svesti na minimum. 

Krenite u krevet na vrijeme

Dobar san od barem sedam sati dnevno pomoći će vam održati vaš imunitet jakim. Izbjegavajte burne i neprospavane noći, ranije krenite u krevet i pružite vašem tijelu prijeko potreban čvrst i miran san. 

Konzumirajte probiotike

Ako unatoč svim korisnim savjetima vaš imunološki sustav ipak poklekne, evo još jednog (sve poznatijeg) trika. Opremite se kefirnim zrncima i bacite na izradu domaćeg ukusnog kefira! Možda zvuči zamorno, ali postupak traje tek koju minutu, a trebate samo zrnca (pronađite ih u grupama na društvenim mrežama), čistu staklenku, punomasno domaće mlijeko, gazu za prekrivanje i plastično cjedilo. Trud se isplati jer je kefir tzv. imunomodulator. Dokazano obnavlja crijevnu floru, a time, pogađate, i vaš imunitet. 

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh