0 0
Sportska obuća & oprema

Kako razlikovati kopije od originala?

03.09.2017

Brendovi - omiljena meta prevaranata

Od kada postoji trgovina, postoje i prevaranti. Nekako je najlakše prodavati robu koja već ima veliku popularnost pa se tako često kopira i podlo plasira na tržište. To se može dogoditi čak i u najrenomiranijim trgovinama gdje to najmanje očekuješ pa zato oprez nije na odmet. Niti nismo svjesni koliko reklama vidimo svaki dan u kojima nam se nešto nudi. Do nedavno su najčešći oblici reklame bili oglasi u novinama, razni manji ili veći plakati, letci, radio reklame, banneri na raznim internet portalima itd. U današnje vrijeme socijalne mreže ipak su najomiljeniji kanal za oglašavanje i gotovo svakodnevno nam se pokušava nešto prodati. Da, doslovce nam idu na živce ali ipak ponekad zagrizemo. U primjeru obuće često se pojavljuju atraktivni brendovi koji se nude po super cijenama. Iako mnogi kupujemo već dugo u nama omiljenim trgovinama gdje imamo dobra iskustva pa tamo stalno idemo, takvi oglasi često nas odvuku u neke nove lokacije. Kako biti siguran da roba koja se tako jeftino nudi kao prava prilika nije lažna kopija?

Na što trebaš paziti i posebno obratiti pažnju?

Jedna od prvih informacija koje nam trebaju kod kupnje je svakako cijena. Kod kopija često ta akcijska cijena bude puno ispod realnog za takvu obuću pa je dobro provjeriti po drugim trgovinama ili na internetu koja je zapravo realna cijena takvih artikala. Pre niska cijena nije odmah potvrda da se radi o kopiji ali vrijedi napraviti nekoliko brzinskih testova.

Počnimo od kutije u kojoj je obuća zapakirana

Prvo pogledaš ako je obilježena kao što je to običaj kod brendova koje kupuješ. Mnogi brendovi koriste uvijek iste kombinacije boja i logotipa pa ako ti se kutija čini neka čudna, običnija ili recimo sasvim bijela, znaj da postoji sumnja da nije originalna. Obavezno pogledaj etiketu izvana gdje piše šifra, naziv, veličina, kod artikla itd. Znamo već kako bi to trebalo izgledati od proizvođača kao što su NIKE-Adidas-HEAD itd.

TOP BRENDOVI na woolf.hr

Ako ti se etiketa čini nekako čudna tada postoji sumnja da nije original. Sljedeća stvar koju možeš provjeriti je da pogledaš oznake unutar obuće koja se nalazi najčešće ispod jezika pa usporedi s oznakama na kutiji. Ako je sve OK, podaci bi trebali biti identični s vanjskom etiketom. Tu vrijedi baciti oko na godinu proizvodnje jer ako recimo piše 2012, a artikl je tek izašao na tržište 2017
, sve ti je jasno. Još je vrlo važno obratiti pažnju i na veličinu kutije jer ona ne bi trebala biti ni pre velika ni pre mala. Često se događa da je akcijski artikl ponuđen bez kutije što smanjuje rizik da sve to provjeriš.

Zanimljivo je još provjeriti miris obuće

Zvuči malo čudno ali brendovi imaju poseban miris zbog skupljih materijala koji se koriste kod kvalitetne obuće pa i to može biti važan podatak kod provjere. Jeftiniji materijali imaju čudan, čak i neugodan miris. Eto, sve to možeš provjeriti u trgovini na licu mjesta prije kupnje ali što ako kupuješ preko interneta? Ne vidiš kutiju, ne vidiš oznake, etikete, a ne možeš robu ni pomirisati. Bez brige, imamo i za takvu kupnju nekoliko dobrih savjeta.

Kako biti siguran kad kupuješ preko interneta?

Internet je pun zanimljivih i primamljivih ponuda po odličnim cijenama no kako biti siguran da je proizvod koji kupuješ originalan i kako uopće biti siguran da će narudžba i stići na tvoju adresu?Prvi korak koji možeš napraviti je da dobro pregledaš stranicu. Ima li sve posloženo kako treba, da li sadrži pravila kupnje, zakonske odredbe, postoji li kakav kontakt, Facebook stranica, mail adresa i da vidiš odakle će roba stići. Stranice kod sumnjivih trgovaca znaju često biti poprilično dobro zamaskirane pa postoji još jedan način kako pozadinski provjeriti o kome se radi. Na tražilici https://www.scamadviser.com možeš upisati web adresu koju želiš provjeriti, a pokazat će ti tko je vlasnik stranice, koliko dugo postoji, na kojem serveru itd. Izvrsni podatak ako ti je stvar sumnjiva.

Ako kupuješ recimo na ebay-u, provjeri uvijek ocjene prodavača što je označeno zlatnim zvjezdicama. Prodavač ne bi bio ozbiljan da ima recimo samo jednu zvjezdicu ili niti jednu. Ako nisi siguran u ponudu, zatraži da ti pošalje još slika, postavi mu pitanja ili ga nazovi kako bi se mogao uvjeriti u ispravnost proizvoda.

Budi dakle oprezan, provjeri tih par stvarčica i kupuj sigurnije.

woolf.hr

 

 

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh