0 0
Sportska obuća & oprema
Zanimljivosti iz svijeta

Kakve veze Božić ima s obućom

10.12.2020

Koliko god teška godina bila, kada krene odbrojavanje do Božića, sve postaje lakše. Dok su mnogima prve asocijacije "ružni" džemperi, i obuća je ipak važan dio božićnih blagdana. Evo kako.

Božića nema bez bora i… čarapa!

OK, možda ne obuća, ali čarape su važan dio božićne tradicije u Americi i u Velikoj Britaniji (i sami znate da nema božićnog filma na engleskom jeziku bez čarapa iznad kamina). Čarape su važne gotovo kao i sam bor. Dok kod nas ostavlja darove pod bor, Djed Božićnjak darove, tamo gdje ima čarapa, ipak voli skriti u čarape. 

Ova tradicija vuče korijene u germanskim i skandinavskim zemljama. Naime, djeca su prije u čarape spremala mrkve i sijeno kako bi nahranila Sleipnira, letećeg konja boga Odina. Odin bi im u znak zahvale u čarape stavio nešto slatko. Tijekom godina to se vjerovanje izmiješalo s kršćanskim običajima i, evo, ostalo je do danas tu. 

Trolovi koji donose slatkiše djeci

Još malo običaja sa sjevera Europe. Island, kao jedna prava vikinška zemlja, nije toliko marila za Odina. Oni su svoj običaj s obućom obilježavali svake godine za vrijeme Yula, odnosno božićnih praznika koji traju od 11. prosinca do Badnjaka.

Tada bi islandska djeca postavljala svoju obuću na prozore u nadi da će im svaku večer mitološko biće nalik na trola s planine snijeti poklon. Hoće li pronaći poklon samo jednu večer ili svaku večer, ovisilo je isključivo o njihovu dobrom ponašanju. Ako ne bi bili dobri, dobili bi krumpir. 

Božić u Venezueli na rolama

Idemo u toplije krajeve gdje se za Božić uživa u obući na kotačima! Jako zanimljiv običaj veže se uz šarenu Venezuelu. Naime, u Venezueli je običaj da stanovnici Caracasa svako jutro idu na jutarnju misu između 16. i 24. prosinca, ali – na rolama!

Tako su mnoge ulice zatvorene za automobile do 8 ujutro kako bi vjernici mogli "odrolati" do svojih crkvi. Ova neobična tradicija započela je spontano, i to zato što je vjernicima zbog nesnosne gužve u prometu bilo teško stići na vrijeme na misu.

Česi vole bacati obuću

Sada se opet vraćamo u Europu, i to skoro pa u naše susjedstvo. Običaj koji povezuje cipele i Božić, a koji je itekako zanimljiv, živi u Češkoj. Tamo se, naime, na sam dan Božića u mnogim obiteljima organizira bacanje obuće. Ne bacanje u smeće ili nešto slično, nego više kao neko "boćanje obućom".

Ova je igra bila namijenjena uglavnom muškom dijelu obitelji, a bacali bi obuću preko leđa prema ulaznim vratima svojih domova. Ako bi vrh cipela ili čizama pogodio vrata, vjerovalo se da će se taj mladić oženiti u narednoj godini (možda su Česi tako uništili sve svoje cipele pa nama na Biokovo dolaze u japankama?).

Dok je obuća u mnogim zemljama zanimljiv dio božićne tradicije, ne zaboravite da je obuća prije svega mnogima drag poklon s kojim ne možete pogriješiti. Pogledajte našu ponudu na webshopu i odaberite povoljan poklon za svoje drage osobe. Ne zaboravite, u ponudi imamo i čarape, a svi znamo da one s godinama postaju samo bolji i bolji dar.

čarape

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh