0 0
Sportska obuća & oprema
Maškare

Karnevalske manifestacije koje morate posjetiti

20.02.2019

Još uvijek vlada zima, no stiže i vrijeme šarenih maski i vesele glazbe. S njime dolazi i savršena prilika za odlazak na jedan od poznatih karnevala. Evo nekih lokacija koje će vas oduševiti!

Riječki karneval

Spakirajte svoju masku, toplo se odjenite i na noge navucite udobne tenisice. Zatim krenite putem Rijeke, gdje se od 17. siječnja do 6. ožujka održava Riječki karneval! Već godinama održava svoju reputaciju veselog, inatljivog i neumornog događaja u kojem uživaju sve generacije. Povijest ovog karnevala seže još u daleku 1449. godinu, kad je Gradsko vijeće pokušalo spriječiti kritiziranje vlasti odredbom koja je zabranjivala maskiranje svima osim gostima maskirnog plesa u Kaštelu. Sasvim je jasno da je Karneval pobijedio u ovoj borbi jer u Rijeci i dalje predstavlja praznik veselja, duhovitog i kritičkog komentiranja događaja.

Peto godišnje doba

Omiljena i tradicionalno bogata manifestacija i ove godine u Rijeku donosi dva ključna događanja. Međunarodna povorka ove se godine održava 3.ožujka, a na njoj će se još jednom predstaviti maštovite urbane karnevalske grupe. Njihove maske odgovor su na aktualne društvene događaje, što predstavlja i samu srž ovog karnevala. Održava se i Dječja karnevalska povorka, i to 16. veljače, kad će riječki Korzo osvojiti najmlađe generacije. 

Samoborski fašnik

Jedna od najstarijih pokladnih svečanosti u Hrvatskoj zasigurno je Samoborski fašnik. Žarište ovog događaja pronaći ćete na Trgu kralja Tomislava, no zanimljive se stvari kriju i na još ponekoj lokaciji. Ulični zabavljači, kulturno-umjetnička društva, radionice i brojna druga događanja za tren oka će postati i dio vaše tradicije. 

Običaj dug gotovo 200 godina

Dio popularnosti ove manifestacije njegova je duga tradicija. Fašnički će bal u općinskom magistratu održavao još u 19. stoljeću! Najvažniji događaj Samoborskog fašnika njegov je zadnji dan. Već tradicionalno završava na pokladni utorak, kada se Princu Fašniku presuđuje, a njegovo lutkarsko utjelovljenje pali. Likovi koje će vas dočekati su i Princeza Sraka, Sudac i Fiškal koji preuzimaju ključeve grada i proglašavaju Slobodnu fašničku republiku.

Dubrovački karnevo

Dobro se zna da prekrasan Dubrovnik privlači turiste kako ljeti, tako i zimi. Jedna od velikih atrakcija u zimskoj sezoni svakako je Dubrovački karnevo. Tradicionalno traje četiri dana, od 9. do 13. veljače. Dio je Dubrovačkog zimskog festivala koji svojim posjetiteljima nudi zanimljive događaje i atrakcije. Kako najbolje maske ne bi prošle nezapaženo, uvijek se nagrađuju bogatim nagradama, o čemu odlučuje stručni i, naravno, maskirani žiri. Ako želite pokazati svoju vještinu maskiranja, dubrovačko je izdanje karnevala definitivno lokacija koju biste trebali obići. Ako maskiranje nije baš vaš đir, uživat ćete u prekrasnom gradu i gledanju vesele povorke. Ovaj događaj ima mnoštvo događaja za sve generacije, a usput ćete zaobići i uobičajene ljetne gužve. 

Venecijanski karneval

Italija nam je toliko blizu da bi bilo šteta da nikada ne posjetite Venecijanski karneval. Svake veljače u vrijeme karnevala ulicama ovog grada na vodi prolaze šarene maske. Još u srednjem vijeku građani Venecije su koristili maske kako bi se sakrili od privatnih ili poslovnih partnera. Maske su toliko uzele maha da ih je dužd Mletačke republike u jednom trenutku zabranio.

platnene tenisice

Bauta, moretta, larva

Zanimljivo je i to što danas velik izvor prihoda dolazi upravo od prodaje venecijskih maski. Tradicionalno postoje tri tipa maske. Prvi, bauta, prekriva oči, nos i obraze, a prostor oko usta je slobodan kako bi se moglo pričati, jesti i ljubiti. Morettu ćete prepoznati po crnoj boji i ovalnom obliku, dok larva u potpunosti prijanja uz lice, štiteći identitet raskošnim uzorcima i pozlatom. Odlučite li se uzeti i turističkog vodiča, otkrit ćete velik broj legendi i priča. Sjetite se, u gradu se u kojem je obitavao i Casanova. Osim toga, kada ste već u Veneciji, iskoristite priliku i obiđite okolne otočiće. Oduševit će vas njihov šarm, a pošteno ćete i napuniti baterije. 

Spli'ski krnjeval

Odvede li vas put do Splita, znajte da i ovaj grad svoju karnevalsku feštu ima. U veljači, slično kao i na drugim lokacijama, gradom pod Marjanom vladaju ljubav i luda zabava. I tamo možete uživati u plesu, smijehu, radionicama, povorci, odličnoj glazbi i još boljim maskama. Kad maškare preuzmu ključeve grada, pozornice preuzimaju poznati pjevači i zabavljači uz koje je zabava zagarantirana.

 

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh