0 0
Sportska obuća & oprema
Pahuljice padajte

Korak po korak vodič kroz pripremu za snježne radosti

17.01.2019

Hladno vrijeme često nas potjera u toplinu doma, no neki jedva čekaju priliku da uživaju u svakoj pahulji snijega. Kako se za nju najbolje pripremiti – čitajte u našem vodiču. 

Napravite temeljit plan

Skijanje, sanjkanje, planinarenje ili izrada snjegovića s klincima? Uživajte u svim snježnim aktivnostima, no prvo se dobro organizirajte. U suprotnom, vaši bi planovi mogli pasti u vodu. Prva stvar je ta da napravite plan. Zapišite sve snježne radosti koje ove godine želite provesti u djelo. Ako radite i ne možete trenutno uzeti dane godišnjeg odmora, fokusirajte se na slobodne vikende pa, ako možete, svaki posvetite jednoj aktivnosti. 

Ako snijeg nije prekrio mjesto u kojemu živite, vikende uvijek možete pretvoriti i u male izlete. Skijališta i idiličnih zimskih mjesta u Hrvatskoj i bližoj okolici doista ima dovoljno, a smještaj po povoljnim cijenama potražite putem Airbnba i Bookinga.

Poradite na svom imunitetu

Nema ništa gore nego kada zimske radosti završe (ili se čak i prekinu) prehladom ili gripom. Kako biste uspješno izbjegli bolesti, vodite računa o svom imunitetu. Povećan unos sezonskih namirnica, juha, limuna, đumbira i meda trebao bi vam u tome pomoći. Ne zaboravite na dovoljan unos vode ili toplog čaja. A kako ćete se kretati za vrijeme aktivnosti na snijegu, niti tjelesna aktivnost neće izostati. Uzmete li sve to u obzir, uz kvalitetnu i dovoljno slojevitu odjeću, snježne radosti trebale bi proći bez posljedica za vaše zdravlje.

Dobro se opremite i obucite

Nema zime ako se dobro obučete! Pripremite se unaprijed i ove godine ne bježite od skafandera jer će i vas i vašu djecu odlično zaštititi od hladnoće i snijega. Ne zaboravite ni na termo čarape. Pravi su spas za sve snježne aktivnosti, budući da održavaju optimalnu temperaturu i kada su temperature u minusu. Uparite ih s dobrim gležnjačama i vaša će stopala biti posve sigurna, topla i suha. Naravno, kapa, šal i rukavice spadaju pod obaveznu opremu za sve zimske aktivnosti, pa ne dozvolite da ovog puta ostanu u ormaru.

Odlučite li se pak otići na skijanje, obavezno ponesite dobro skijaško odijelo. Ono bi trebalo omogućiti vašem tijelu dovoljno prostora za kretanje tijekom skijanja, a da je istovremeno dovoljno toplo. Ispod odijela svakako imajte vuneni džemper i termo tajice. Za razliku od pamuka, ovi materijali upijaju i zadržavaju znoj. Kada je u pitanju vaša sigurnost, na stazu ne izlazite bez kacige. Osim što će vam glava biti na toplom, vožnju će neupitno biti sigurnija. Dobre skijaške naočale zaštitit će ostatak vašeg lica i oči.

Ugovorite policu osiguranja

Ako vas vaše zimske pustolovine vode van granica Hrvatske, svakako ugovorite putno zdravstveno osiguranje. Nezgode se događaju i najiskusnijim skijašima, a kako biste izbjegli visoke cijene liječenja u inozemstvu i druge moguće troškove, ono je prava stvar. Imajte na umu da europska kartica zdravstvenog osiguranja neće pokriti troškove poput spašavanja pacijenta prilikom nezgode na skijalištu. Učinite si uslugu i prije puta obavezno provjerite ponudu polica putnih osiguranja. 

Zaštitite kožu od UV zraka

Možda ne idete na more, no nisu niti snježne radosti tako bezazlene. Upamtite, sunčeve UV zrake, hladni vjetar i niske temperature na snijegu nisu šala. Zbog refleksije zračenja, a i zbog hladnoće i vjetra, dodatna je i hranjiva zaštita od sunca obavezna! Jedna od stanica koje morate obići prije puta neka vam bude obližnja drogerija ili ljekarna. Tamo ćete dobiti najbolji savjet koju kremu i zaštitni faktor odabrati, posebice kad je u pitanju osjetljiva dječja koža. 

Budite redoviti s čučnjevima

Ako je trening dio vaših novogodišnjih odluka, vjerojatno znate da će upravo postojana kondicija uljepšati vaše zimske radosti. No, ako vježbanje nije dio vaše dnevne rutine, odvojite barem 15 minuta dnevno za pripremu na nešto jači tempo aktivnosti. Malo čučnjeva, sklekova i trbušnjaka tako će vam pomoći da se izvučete od neugodne upale mišića. Pripazite samo da se ne ozlijedite i prije nego što stupite na padinu. Vježbe izvodite polako i pravilno, a za ravnotežu će se pobrinuti prikladne i neophodne tenisice za trening.

buce za snijeg
 

Uživajte u toplim jelima i napicima

Bilo da planinarite, grudate se ili skijate, topli obrok i vrući čaj ne bi trebali izostati. Nakon cijelog dana na snijegu, snagu ćete najbolje vratiti uz fino i toplo varivo. Možda inače niste ljubitelj jela na žlicu, no vjerujte nam, sada će vam itekako prijati. Kada je piće u pitanju, znamo da to nije uvijek u potpunosti moguće, no izbjegavajte alkohol u većim količinama. Možda mislite da bi vas kuhano vino bolje ugrijalo od vrućeg čaja, no to nije baš tako. Osim što je čaj zdravija varijanta, alkohol bi vam mogao dati lažnu sigurnost po pitanju topline, a i negativno utjecati na vaš imunitet. 

Istražite lokacije u Hrvatskoj

Izaberite destinacije koje su vam blizu. Naravno, skijanje i sanjkanje u Alpama je prekrasno, ali ako imate samo dva dana - bliže lokacije puno su bolja opcija jer nećete potrošiti cijeli dan na putovanja. To znači da ćete imati puno više energije, ali i vremena za uživanje na snijegu. Osim toga, Hrvatska ima prekrasne lokacije prekrivene snijegom koje možete obići. Platak, Tršće, Sljeme i Mrkopalj samo su neke od zimskih destinacija. Uz malo dobre volje, a i uz pomoć interneta, bez problema ćete pronaći put do svoje snježne idile. 

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh