0 0
Sportska obuća & oprema
IDEJE ZA PJEŠAČENJE

Ljubitelji trekkinga, ove staze su stvorene za vas!

21.04.2022

Pješačenje (a to mogu biti hiking ili trekking - pojašnjavamo i to!) je jedna od najbrže rastućih outdoor aktivnosti na svijetu.

Ljudi sve više odlaze na "pješačke" odmore svjetske klase u nacionalne parkove i divlja područja diljem svijeta. Dakle, što je toliko primamljivo u pješačenju i zašto biste se trebali time baviti? Objašnjavamo razliku između hikinga itrekkinga te zašto je to toliko dobro za naš duh i gdje u Hrvatskoj najbolje možete napuniti baterije.

Hiking ili trekking?

Trekking je teži od hikinga, prije svega jer traje duže - može potrajati nekoliko dana ili čak tjedana zaredom. Prema definiciji, trekking je fizička aktivnost koja podrazumijeva kretanje isključivo nogama po najrazličitijim prirodnim terenima i vegetacijskim sustavima. Trekking se obavlja uz pomoć karte, kompasa, GPS-a te propisane obvezne osobne opreme i potrebnih zaliha.

A jednom kad ste spremni, trebalo bi odlučiti koju lokaciju posjetiti. Evo nekoliko super staza u Hrvatskoj idealne za trekking amatere i profesionalce!

Staza bajki na Mljetu

Ova staza je stvorena za sve zaljubljenike u planine. Njena dužina je 43 kilometara, što znači da će vam trebati i do 4 dana, odnosno 23 sata da ju cijelu prođete. Označena je cijelim putem, a s nje ćete moći uživati u pogledu na Biokovo, poluotok Pelješac, ali i na Lastovo okupano suncem i morem.

Ravna gora - staza prepuna opcija

Planinska staza Ravna gora nije za svakoga jer je poprilično zahtjevna. Sastoji se od 12 kontrolnih točaka za koje je potrebno otprilike 24 sata. Za pješačenje možete odabrati nekoliko polazišnih točki, no zasigurno je najljepša ona kod dvorca Trakošćan. Od dvorca do vrha će vam trebati oko 2 sata polagane šetnje.

Sva ljepota hrvatskog pejzaža na Velebitu

Staza za pješačenje počinje na Zavižanu, a završava u Starigradu na Paklenici točno iznad Jadranske magistrale. Dužina staze je 100 kilometara, što ju čini najdužom hiking stazom u Hrvatskoj. Ako ju planirate proći cijelu, računajte da će vam biti potrebno oko 9 dana laganih uspona i spuštanja. Pritom ćemo savjetovati da unajmite vodiča ako planirate proći cijelu stazu jer oni ipak poznaju sigurne puteve te brinu o vašoj sigurnosti.

WOOLF pokriva bitne stavke

Odabir odgovarajućih gležnjača ili tenisica jedne su od najbitnijih stavki prije polaska! Bez straha možete ići i na mokre staze. Najbitnije od svega jest da obratite pozornost na stabilnost i sigurnost stopala. Primjerice, potplat gležnjača izrađen od gumenog TPR materijala vaše će stopalo držati sigurnim od ozljeda. Za ostale opcije istražite naš webshop.

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh