0 0
Sportska obuća & oprema
Zabavno i pustolovno

Orijentacijsko trčanje – sport za um i tijelo

05.06.2019

U potrazi ste za sportom, odnosno rekreacijom kojoj ćete se posvetiti ovo ljeto? Ako još niste odlučili čime biste se bavili, a pored toga podjednako volite naprezati i mišiće i moždane vijuge, razmislite o orijentacijskom trčanju. 

Što je orijentacijsko trčanje

Cilj orijentacijskog trčanja je u određenom roku prijeći sve zadane punktove. Osim fizičke aktivnosti, u ovom je sportu iznimno važno znati čitati kartu, ali i brzo donositi odluke. 

Naime, između jedne i druge kontrolne točke, nije zacrtan put. Umjesto toga, svi koji sudjeluju u utrci moraju ga sami pronaći. Bolji natjecatelji su oni koji, jasno, manje vremena potroše na stazi, a koji pritom obiđu sve kontrolne točke.

Evo nekoliko razloga zašto biste se trebali odvažiti na orijentacijsko trčanje.

Nije sve u trčanju

„Ali, moram biti u top formi da uopće pristupim orijentacijskom…“, jedan je od najčešćih izgovora, ali i predrasuda vezanih za orijentacijsko trčanje. Istina, ako želite pobjeđivati na svakom natjecanju na kojem bude sudjelovali, potrebna vam je određena fizička sprema.

Međutim, ako vam je cilj isključivo rekreacija, vaše trčanje može isprva biti i u razini brzog hodanja. Na kraju, kada jednom krenete s tim, vidjet ćete da je razmišljanje i snalažljivost pola posla. A brzina? Ona će s treningom lako doći.

Svaki put je drugačiji

Ako vam se ne da stalno trčati i gledati u iste, jednolične stvari, onda je orijentacijsko trčanje svakako za vas. Naime, u orijentacijskom trčanju (čak i istoj stazi) nikada nećete trčati jednim te istim putem. Uvijek ćete naći neki novi element, a raznolikost je upravo glavni začin ovoga sporta.

Također, orijentacijsko trčanje može se održavati na najrazličitijim terenima po najrazličitijim vremenskim uvjetnima – od šuma do planina po suncu, snijegu, kiši ili ledu. Stoga je iznimno važno prije odlaska na prvi trening opremiti se kvalitetnim i udobnim tenisicama koje mogu izdržati zahtjevnost terena. 

Izrazito društven sport

Orijentacijski trkači obično vole upoznavati svoje prijatelje sa svojim sportom. Baš zato što se njime može baviti apsolutno svatko. U orijentacijskom trčanju susrest ćete se s ljudima različitih generacija, svjetonazora i pogleda na svijet, a svi ćete imati zajednički cilj – što efektivnije proći stazu.

Osim toga, mnogi klubovi orijentacijskog trčanja organiziraju svojevrsne analize utrke u kojoj se onda zajednički pronalazi najbrža i najuspješnija ruta. Stoga, ako vam je do sporta koji spaja i razmišljanje, i treniranje, i druženje, zaustavite se na orijentacijskom trčanju.

Uvijek ima mjesta za napredak

U orijentacijskom trčanju rijetko da ćete doživjeti „savršenu utrku“. Čak i u svojoj najboljoj formi i u najboljem danu, dogodit će se da nekoliko sekundi „izgubite“ jer ste jednostavno u tom trenutku zablokirali. Naravno, takve situacije pasioniranim orijentacijskim trkačima znaju biti frustrirajuće, ali iz njih se može izvući dobra lekcija – uvijek se može bolje! I svaka iduća utrka može vas naučiti nekim novim stvarima.

tenisice za trčanje

Lekcije za cijeli život

Orijentacijsko trčanje dat će vam novo znanje i sposobnosti kroz zabavu. Postoji li bolja kombinacija? Naime, orijentacija, koju naučite u prirodi, itekako će vam biti od koristi i u svakodnevnom životu. Čak i u betonskim džunglama.

Nakon što spoznate sve čari jednostavnog snalaženja u vremenu i prostoru, postat će vam čudno kako drugi ljudi imaju problema s navigacijom, uputama i slično. Upravo ćete te ljude u takvim situacijama poželjeti uputiti na orijentacijsko trčanje jer će im ono odagnati mnoge probleme.

Odlična je stvar što se s vrijednim lekcijama s orijentacijskog trčanja može početi od najranije dobi. Stoga, ako se vi odlučite na orijentacijsko trčanje, ne libite se upisati i svoje klince. Snalaženje u šumi može vrlo lako postati prava mala obiteljska avantura. Djeca će postati sigurnija, snalažljivija i tijelom i umom zdravija.

Naravno, prije upuštanja u pustolovinu, ne zaboravite i klince obuti u tenisice za trčanje. Jer, tene glavu čuvaju, a ona je u orijentacijskom trčanju – presudna. 

 

 

 

 

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh