0 0
Sportska obuća & oprema

Planinarenje zimi: 7 pravila iskusnih planinara

27.12.2017

Mnogi zimu ne vole i jedva čekaju proljeće. Neki pak koriste svaku priliku da odu 'nebu pod oblake'. Kao i svaka sportska aktivnost, zimsko planinarenje zahtijeva određenu pripremu.

Da biste bili spremni na sve uvjete, savjetujemo vam da slijedite pravila u nastavku.

1) Dobro se odjenite

Zimska odjeća i uvjetima prilagođena obuća temelj su kvalitetne pripreme za planinarenje. Pravilo da je manje zapravo više u ovom slučaju ipak ne vrijedi. Odjenite se i obucite slojevito. Radije na sebi imajte i sloj više, nego da osjetite posljedice izlaganja minusima, snijegu i vjetru. Trebat će vam:


  • deblje duge hlače ili planinarske pumperice

  • majica od flisa visokog ovratnika

  • potkošulja (po mogućnosti od termo materijala)

  • barem dva para čarapa ili dokoljenki (tanje i deblje)

  • topla, postavljena i otporna zimska jakna (GORE-TEX)

  • kvalitetne, vodonepropusne gojzerice

  • kapa, šal i rukavice

  • skijaške naočale s UV zaštitom

  •  

Naravno, u ruksak spremite i dodatnu odjeću! Usto, ako se i smočite, iskoristite trik iskusnih planinara i put nastavite u onome što već nosite. Presvucite se kad dođete do planinarskog doma ili se pak utaborite i složite šator. Time se nećete dovesti u situaciju da pri ruci nemate nijedan komad suhe odjeće.

2) Provjerite vremensku prognozu

Neovisno o tome koliko su iznenada 'pali' planovi za vikend planinarenja, u obzir uvijek i prije svega uzmite i vremenske prilike. Planina može biti nemilosrdna i mnogo hladnija od gradskih središta. Zato je najbolje da prognozu pratite do samog polaska, a pritom provjerite što detaljnije web stranice, poput one norveškog Meteorološkog instituta.

3) Ponesite zalihe hrane i napitaka

Možda nije naodmet ponoviti poznato pravilo. Sa sobom uvijek imajte sendviče, grickalice i voće, a u ruksak obavezno spakirajte i dvije termosice. Jednu napunite toplom, okrepljujućom juhom, a drugu omiljenim vrućim čajem. Vjerujte, sigurno će vam dobro doći.

4) Krenite dovoljno rano

Kad odredite povoljan dan i sve isplanirate, nemojte propustiti priliku da iskoristite svaki trenutak. Raniji će vam polazak omogućiti da najljepši dio dana provedete u prirodi, ali i da na vrijeme (dok još ima ponešto dnevnog svjetla) krenete kući ili putem planinarskog doma.

5) Povedite društvo

Znamo, ima nešto oslobađajuće i ugodno u samoći. Ipak, ako niste iskusni s planinskim visinama i nepredvidljivom prirodom, radije svoju avanturu podijelite s nekime tko jest. Osjećat ćete se sigurnije i bezbrižnije, a pritom i uživati u društvu.

6) Opremite se za nenadane situacije

Konstantan oprez prvo je pravilo koje morate usvojiti, ali za siguran i ugodan pohod na planinu ništa manje bitni nisu ni ovi detalji. Ako se namjeravate kretati po (blagim) nagibima, svakako uložite u kvalitetne i lagane dereze, štapove i cepin.

Dobro dođe i eksterni punjač baterije mobitela, mapa područja po kojem planinarite te, za svaki slučaj, kompas. U ruksaku ponesite i pokoji flaster i zavoj, kremu za sunčanje, univerzalnu nevenovu mast i provjereno dobar analgetik. Ne želite valjda da vam glavobolja pokvari doživljaj koji dugo planirate?

7) Ako treba, odustanite na vrijeme

Ne kaže se uzalud da pametniji popušta. Dogodi li vam se da i uz svu pripremu niste sigurni hoće li vam odlazak na planinarenje ispuniti očekivanja, jednostavno odustanite. Naći će se drugih, pouzdanijih prilika za dobar provod i punjenje baterija u prirodi.

 

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh