0 0
Sportska obuća & oprema

Pravilan odabir tenisica

04.05.2017

Trčiš, trčiš?

Interes za trčanjem posljednjih godina je u stalnom porastu. Ne tako davno bilo je u najmanju ruku čudno vidjeti čovjeka koji trči po susjedstvu i svi su se pitali: "što mu je, poludio?". No, na sreću danas to više nije tako i danas ti više ne mora biti neugodno trčati u fluorescentim bojama i napetijim hlačama nego što je nosio Robin Hood ? Ako imaš volje i ako želiš probati, samo izdrži nekih mjesec dana konstante (2-3 puta tjedno) i poslije će ti doslovce faliti ako ne trčiš. Vjeruj mi, isprobano.

Pravilan odabir tenisica

E sad, tenisice su jako bitna stvar. Ulaganje u dobre tenisice je ulaganje u zdravlje lokomotornog sustava. Kod odabira možeš itekako pogriješiti. Najveća pogreška je da obuješ svoje stare i kako ti se čini najudobnije tenisice. Čak da su i najkvalitetnije, one s vremenom gube svoj oblik i više ne podupiru tvoje stopalo kako treba. Svaki oblik rekreacije zahtjeva određeni tip tenisica. Ako se odlučiš za trčanje, još uvijek postoji nekoliko vrsta od kojih trebaš odabrati najbolje. Odabir ovisi o stazi (asfalt, trava, neravan teren). K tome još dolazi godišnje doba i vremenski uvjeti. Naravno da nećeš trčati po hladnoj, snježnoj,šlopastoj stazisa prozračnim i propusnim tenisicama. Bilo bi to vrlo kratko i neugodno iskustvo. Vrijedi još obratiti pažnju na oblik tvojih stopala - jesu li normalna, spuštena ili povišena?

Tenisice za cestovno trčanje su oblikovane za ravne staze poput pločnika ili prirodnih puteva s minimalnim neravninama. One su lagane i savitljive, s mekim potplatom - načinjene su da podržavaju stopalo i amortiziraju ponavljajuće udarce o tvrdo i ravno tlo.

Tenisice za kros ili brdsko trčanje dizajnirane su za neravne terene. Obično imaju pojačane, grublje đonove koji dodatno učvršćuju stopalo i sprječavaju proklizavanje. Ako na svojoj uobičajenoj ruti za trčanje stalno nailaziš na prepreke poput korijenja drveća, kamenja, blata ili rupa – ovakve tenisice će biti pravi izbor za tebe.

Normalna stopala

Kod trkača s normalnim, zdravim stopalima uobičajen je vrlo blagi zaokret stopala prema unutra. To je prirodna mehanika pokreta koja omogućuje amortizaciju udaraca stopala o tlo te smanjenje pritiska na koljena i zglobove. Ako imaš normalno stopalo, imat ćeš i veliki izbor tenisica za trčanje. Oblik kalupa za normalna stopala obično je označen kao „polu-zaobljen“ (eng. semi-curved last). Izbjegavaj tenisice predviđene za ravna stopala.

Ravna stopala
Ako imaš ravna ili spuštena stopala, vrlo je vjerojatno da pri trčanju pretjerano gaziš prema unutra. To znači da unutarnji rub stopala podnosi najveći pritisak, čime se povećava mogućnost bolova ili ozljeda na koljenima. U tom slučaju trebaš tenisice koje će doprinijeti stabilnosti stopala i donekle kontrolirati takav neprirodan korak. Pri kupovini obrati pozornost na oznake poput „stabilnosti“ i „kontrole pokreta“ (eng. „stability“ i „motion control“). Kalup treba biti ravan (eng. straight last). Uz primjerene tenisice, bilo bi dobro da nosiš i ortopedske uloške.

Povišena stopala

Ako je luk tvojih stopala izražen i neprirodno čvrst, to znači da imaš povišena stopala. U tom slučaju tvoja se stopala pri hodu ili trčanju vjerojatno izvijaju prema van. Vanjski dio stopala pritom podnosi najveće opterećenje. Ponekad se događa da se uslijed dugogodišnjeg trčanja stopala postupno spuste, a posljedično i donekle produlje. Stoga je važno tenisice prilagođavati eventualnim promjenama. Trkači s povišenim stopalima trebaju tenisice s mekim središnjim slojem potplata, koji će ublažiti udarce prilikom trčanja. Kada kupuješ tenisice za trčanje, traži one sa zračnim jastucima ili mekim ulošcima. Na kutiji obično imaju oznake „cushioned“ ili „flexible“. Što se tiče kalupa, on bi trebao biti zaobljen (eng. curved last).

Bilo da kupuješ skuplje ili jeftinije obavezno uzmi broj veće jer stopalo prilikom trčanja "šeće" i mora imati manevarski prostor kako se ne nabilo o stijenku.

tenisice za trčanje

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh