0 0
Sportska obuća & oprema
Što je bolje?

Prirodni ili umjetni materijali za obuću, pitanje je sad

30.01.2020

Koliko para – toliko muzike. Mnogi se tom izrekom vode bez obzira na to što kupuju - limenog ljubimca, putovanje, bicikl, odjeću ili obuću. Međutim, puno puta se zna dogoditi i da one skupe stvari nisu tako kvalitetne ili pak da nisu ništa kvalitetnije od jeftinih stvari.

Kada je riječ o cipelama, na njihovu cijenu najčešće utječe materijal. Jesu li prirodni materijali (najčešće koža) zaista tako kvalitetniji i što sve trebate znati o materijalima za obuću, pročitajte u nastavku.

Kožne cipele su „prave cipele“

Od malena nas svi uče da je „prava cipela“ isključivo (i jedino) kožna cipela. Takva obuća dopušta nogama „da dišu“. Mekane su, prilagodljive i najčešće ćete se osjećati kao da ih ni nemate na nogama.

Naravno, koža dopušta i mnoge varijacije na temu pa tako možete pronaći cipele od, recimo, glatke kože. Takve cipele krasi zaglađena površina i manje pore, a mogu biti mat i sjajne. Tu je zatim obrađena koža koja je visokog sjaja i koju je preporučljivo paziti i njegovati pomoću voska. Antilop koža također je vrlo popularna za cipele. Riječ je, zapravo, o brušenoj koži. Nešto „čupaviji“ izgled od antilop kože ima tzv. „nubuck“ koža. Ona ima gotovo potpuno plišani izgled.

Da se proizvede obuća od kože treba jako puno vremena, ali i prirodnih i ljudskih resursa. Upravo zato su kožne cipele oduvijek na cijeni. Međutim, kada je riječ o obući, sigurno se ne trebate slijepo držati rečenice s početka. Umjesto toga, uvijek, ali uvijek birajte obuću prema funkciji, odnosno namjeni i prema udobnosti. Naime, sigurno nećete odabrati prave kožne cipele za hodanje po blatu, zar ne? 

Umjetni materijali često su i izdržljiviji

Proizvodnja cipela prati promjenu našeg načina života. Prije se nekad kupovao samo jedan par obuće. Takav je morao biti kvalitetan i nešto skuplji. Obično je to bilo, sjetit će se nešto stariji, na jesen, pred školu. No, danas je situacija, srećom, znatno drugačija za veći dio populacije. Danas se pak u izobilju svega i kupuje sve. Obuća se bira kako bi išla uz odjevne kombinacije pa tako danas imamo obuću za šetnju špicom, za šetnju planinom, za kavu u centru, za kavu u kvartu, za „samo ću skoknuti do tržnice“… I, iskreno, ne bunimo se što je tako jer cipela stvarno nikad dosta.

Međutim, zbog velike potražnje cipela i prebrzog mijenjanja trendova u proizvodnju se sve više ubacuju i umjetni materijali kao što su guma, plastika, PVC, PU, eko koža pa čak i neki „čudni“ materijali poput GORE-TEXA, SIMPA-TEXA, CON-TEXA i drugih „texova“. Ovi potonji se uglavnom koriste u proizvodnji funkcionalne obuće.

Svakako ne treba zaboraviti ni famozni SOFTSHELL materijal. Koliko je SOFTSHELL zapravo dobar, potvrdit će vam svi sportaši i rekreativci koji se bave trčanjem, trekkingom, planinarenjem i sličnim aktivnostima. S takvom obućom bez sumnje će vam noge ostati suhe. Naravno, valja znati da se danas malo koja obuća proizvodi samo od jednog materijala. Uvijek je to kombinacija više njih. No, kada je riječ o umjetnim materijalima, bitno je napomenuti da su oni često izdržljiviji, otporniji na promjene boje i slično.

kožne cipele

Obuću birajte prema životnom stilu i navikama

Iako će prirodni materijali, odnosno obuća koja je u većem dijelu izrađena od njih, uvijek biti skuplji, današnja tehnologija toliko se usavršila da je i obuća od umjetnih materijala itekako kvalitetna. Uzmite za primjer samo tenisice za trčanje. Kod njih se koristi malo ili nimalo prirodnih materijala, a opet su udobne, kvalitetne, funkcionalne i izdržljive. 

Jednostavno, osim što danas svi mi imamo daleko više od jednog para cipela, svejedno uvijek biramo najkvalitetnije. Stoga, mišljenje da su samo prirodni materijali kvalitetni danas pada u vodu. Birajte obuću prema svom životnom stilu, navikama, hobijima… I, upamtite, koliko god da su kožne cipele skupe i lijepe, na kiši će vam bolje doći povoljni gumenjaci.

 

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh