0 0
Sportska obuća & oprema
Korisni savjeti

Promjenjivo vrijeme: Kako smanjiti utjecaj nepovoljne prognoze

12.03.2018

Svake godine s nestrpljenjem iščekujemo da topli dani zamijene one hladne. Ipak, vrijeme obično pokaže svoju promjenjivu ćud, a to se odrazi na našem raspoloženju, ali i na zdravlju. Srećom, postoje načini da si olakšate, a mi smo ih sakupili na jednom mjestu. Čitajte dalje!

Obavezno doručkujte

Prvi obrok nemojte preskakati. Hranjiv i kvalitetan doručak nakon sati i sati spavanja opskrbit će vaš organizam potrebnom energijom. Zato pripazite da najvažniji obrok u danu obiluje vlaknima i ugljikohidratima

Napunite vrećice voćem i povrćem

Nakon zimskih mjeseci koje karakterizira jednolična, teža, često i masnija prehrana, promjena prehrambenih navika je neophodna. Povećajte unos namirnica bogatih vitaminom C, kao što su naranče, limun, šipak te lisnato povrće.

Dodajte danu vitamina i minerala

Ponekad nije dovoljno pripaziti što jedete, već je vašem tijelu potrebna dodatna pomoć. Zato predlažemo da istražite dodatke prehrani. Na tržištu su dostupni brojni aktivni oblici vitamina poput camu camu praha, koji obiluje vitaminom C, minerala poput magnezija u formi glicinata ili malata, ali i superfood dodaci za shakeove i smoothieje. Takav će vam dodatan unos pomoći da prevladate proljetni umor, a krećete li s tjelovježbom, magnezij će vam dobro doći. Ne zaboravite niti na željezo, koje pomaže pri boljoj apsorpciji vitamina C.

Spriječite dehidraciju

Sigurno su vas učili da trebate popiti dvije litre vode dnevno. Ako ste buntovnik koji se ovog savjeta ne pridržava – ipak je vrijeme da počnete. Manjak vode u tijelu, odnosno dehidracija najčešći je uzrok glavobolje. Kako bi dodatno uravnotežili razinu minerala, svome tijelu priuštite mineralnu negaziranu vodu. 

Uhvatite zrake sunca

Sunčane dane šteta je provesti u zatvorenom prostoru. Ako vam prilike to dopuštaju, uživajte u  zrakama sunca koliko god možete (naravno, uz pažljivu zaštitu kože i očiju). Izloženost prirodnoj svjetlosti smanjit će proizvodnju melatonina – hormona koji izaziva pospanost, ali i potaknuti proizvodnju neophodnog vitamina D.

Kavu zamijenite biljnim čajem

Kao diuretik, kava potiče izlučivanje vode iz tijela. U kombinaciji s već postojećim nedostatkom vode tako čini pravi recept za glavobolju. Zamijenite li je (barem onu popodnevnu) biljnim čajem, lakše ćete se nositi s promjenama vremena. Kamilica, menta, stolisnik, jasmin djelovat će opuštajuće i smirujuće na vaše tijelo i živce. 

Razgibajte se

Rješenje meteoropatskih tegoba i proljetnog umora leži i u tjelesnoj aktivnosti na svježem zraku pa savjetujemo da krenete što prije! Za proljeće svakako predlažemo trekking i trčanje. Rekreacija će napuniti vaše baterije i smanjiti tegobe karakteristične za ovo (promjenjivo) doba godine. Prije svega, dobro se pripremite. Osnova svakog kvalitetno odrađenog treninga pažljivo su odabrane tenisice za trekking ili trčanje s neklizajućim potplatima. Kad su vam stopala suha i stabilna, mnogo je lakše (i udobnije) odraditi trening koji si zacrtate.

 

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh