0 0
Sportska obuća & oprema
Provjeri

Proširene vene: Kako ih prepoznati i ublažiti posljedice

02.08.2018

Ljetni mjeseci ne donose svima veselje. Osjećate li tijekom vrućina težinu u nogama i primjećujete oticanje, čak i bolove, razmislite je li riječ o proširenim venama. 

Provjerite simptome

Tupa bol i pulsiranje u potkoljenicama, pečenje i grčenje mišića nogu – simptomi i posljedice proširenih vena bolne su i neugodne. Ova pojava svakako može zasmetati i s estetske strane, a kod osoba s natečenim i crvenim potkoljenicama stvari se mogu zakomplicirati pojavom erozija i krasti. 

Izbjegavajte dugo stajanje, sjedenje…

Problem s proširenim venama nije toliko rijedak koliko možda mislite. Čak 45% žena i 20% muškaraca vodi bitku s oticanjem, bolovima i drugim neugodnim pojavama koje mogu uzrokovati proširene vene. Najčešći uzročnik ovih tegoba zapravo je genetska predispozicija sustavne slabosti vezivnog tkiva, što za posljedicu ima slabost venske stijenke. Na genetsku sliku ne možete utjecati, ali zato možete pripaziti na cijeli niz drugih čimbenika kao što su predugo stajanje i sjedenje, pušenje, uzimanje kontracepcijskih pilula, prehranu.

Ljeto provedite u hladu

Koliko god sunčanje uz more bilo po vašem guštu, pokušajte ga izbjeći. Neumjereno izlaganje jakom suncu, prvenstveno zbog topline, pridonosi proširenju vena. Radije se opustite uz dobru knjigu u hladu, gdje ćete također uloviti nešto preplanule boje.

Šetajte u večernjim satima

Osim što je zaista ugodno prošetati u večernjim satima, ova lagana rekreacija može vam biti od velike koristi. Hodanjem potičete pojačani rad mišića, ali i vraćanje venske krvi prema srcu. Svaki dan izdvojite sat vremena za šetnju da pojačajte prokrvljenost i potrošite nakupljeni stres. 

Budite u pokretu

Dugo sjedenje i stajanje itekako potiče probleme s proširenim venama. Kad vam god prilike dopuštaju, nastojte to izbjeći. Ako vam je radno mjesto smješteno u uredu i za stolom, stopala nastojte držati na povišenom. Mala klupica ispod vašeg radnog stola trebala bi biti sasvim dovoljna.

Nabavite kvalitetnu obuću

Vodite li bitku sa spuštenim stopalima, a pritom ste zaradili i proširene vene - vrijeme je da obujete ortopedske cipele. One će vaša stopala držati u pravilnom položaju, što će vam uvelike pomoći u borbi protiv ravnih stopala i proširenih vena.

Uživajte u kupkama i masažama

Ujutro i uvečer tuširajte noge i stopala naizmjenično hladnom i toplom vodom kako bi potaknuli cirkulaciju. Nakon ugodne kupke, izmasirajte noge kružnim pokretima od prstiju sve do natkoljenica. Kako bi učvrstili stijenke vena i kapilara, dobro će vam doći kreme i gelovi koji sadrže divlji kesten, eukaliptus, mentu i lavandu.

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh