0 0
Sportska obuća & oprema

Pripremite djecu za zimovanje uz ovih 5 korisnih savjeta

22.11.2017

Pripremite djecu za zimovanje uz ovih 5 korisnih savjeta


Prvi obiteljski odmor u punom sastavu zvuči bajkovito, a nekima je ostvarenje snova. Ipak, priprema i pakiranje prije puta mogu se pretvoriti u noćnu moru. No srećom, takve je situacije lako izbjeći, pogotovo ako na umu imate sljedeće praktične savjete.

1. Slojevito ih odjenite i zaštitite


Pri boravku na snijegu i niskim temperaturama najvažnija je udobna i topla odjeća. Najpraktičnije su rješenje pritom slojevi odjeće, od one laganije do sloja nepromočive. I tu vrijedi poznato pravilo: manje je više. Kako se dijete ne bi preznojilo, a potom naglo ohladilo (i pothladilo), sa slojevitim odijevanjem zato ne valja pretjerati. Za one najmlađe dovoljan je tek sloj odjeće više no što bismo ga sami obukli.

Na donje rublje, hulahupke ili duge gaće te potkošulju djeci je dobro odjenuti pamučnu majicu dugih rukava, po mogućnosti s visokim ovratnikom. Ako su temperature zaista niske, u redu im je odjenuti i dokoljenke ili tople čarape, nakon čega ide najbitniji dio: odijelo za snijeg.

Dvodijelno odijelo ili jednodijelni skijaški kombinezon zaštitit će klince od prodora hladnoće, vjetra i vlage, a time im omogućiti bezbrižne sate sanjkanja ili igranja u snijegu. 

Kad ga kupujete, svakako provjerite koji tip odijela najbolje odgovara vašem djetetu. Skafander iz jednog dijela često je prvi (a možda i najtopliji) odabir, no i kvalitetne skijaške hlače uz toplu jaknu s punjenjem čine zaista praktičnu kombinaciju.

Sljedeća na redu zaštita je glave i ekstremiteta. Tople, nepromočive rukavice ne bi trebale biti ni premale ni prevelike za dječje ručice koje će ih nositi, zato ih radije nabavljajte iz sezone u sezonu. Kažu da se preko glave gubi čak i do 70% tjelesne topline, zato je iznimno važno navući im i gusto tkanu ili čak dvoslojnu kapu. U slučaju da vaši klinci nisu ljubitelji kapa, pokušajte ih pridobiti trakama za glavu. One će im zaštititi najvažnije dijelove - sinuse i uši.

Zimske radosti uz sebe uvijek nose i dozu nesmotrenosti. Zbog potencijalne opasnosti od gušenja, klasični šalovi zato nisu dobar izbor. Bolje je odabrati spojen 'eternity' šal ili pak kombinezon s ojačanim dijelom oko vrata, a svakako razmislite i o kvalitetnoj zaštitnoj dječjoj kacigi te naočalama za snijeg.

2. Nabavite obuću koja neće odmah promočiti  


Kako bi klincima boravak na zimovanju bio što topliji, ugodniji i sigurniji, apsolutno su najvažnija dva para obuće.

Dobre tenisice ili lagane krznene čizmice idealne su za igru u apartmanu ili hotelskoj igraonici, a nepropusne su buce neizbježne za uživanje u snježnim radostima. 

S obzirom na to da su namijenjene zatvorenom prostoru, dobro je izabrati tenisice koje će vašu djevojčicu ili dječaka osvojiti veselim bojama, ali im i omogućiti lagan i prozračan hod i trk bez osjećaja sputanosti. Mekane i tople poput najudobnijih kućnih papuča, simpatične čizmice obložene umjetnim krznom i flisom također mogu biti odličan izbor.

S druge strane, dječje buce moraju biti robusne, izdržljive, nepropusne, ali istodobno i ispunjene ugodnom postavom te atraktivne mališanima. Idealne su one čije je gornjište izrađeno od nylon-mesh materijala i TEX membrane koja stopalu pruža prozračnost, ali i snažnu zaštitu od zimskih uvjeta. Kad birate dječje buce, obratite pozornost i na potplat. Mora biti dovoljno čvrst, ali i elastičan, kako bi mališane zaštitio od eventualnog proklizavanja.

3. Zaštitite djecu od sunca


Sigurno ste na koži svojih mališana iskusili koliko je nježna i sklona vanjskim utjecajima. Sunce pak, ojačano bjelinom snijega, djeci već u nekoliko sati može nanijeti opekline. Dobra, gusta krema za zaštitu od sunca spriječit će plikove na osjetljivoj koži, ali je i zaštititi od utjecaja hladnoće i vjetra.

4. Računajte na zamjensku odjeću i tople napitke


Oni najmanji najčešće su po cijele dane u snijegu, i to od glave do pete. Zato nije loše uz sebe imati i pokoju rezervnu majicu te dodatan par rukavica, u slučaju da se zagube tijekom sanjkanja ili grudanja. Baš kao i ljeti, zimi je dobra hidracija tijela prijeko potrebna pa u svoj sportski ruksak upakirajte i pokoju termosicu s toplim čajem ili čak juhicom.

5. Naoružajte se strpljenjem


Važan dio vaše opreme za zimovanje upravo je strpljenje, ali i organiziranost. Olakšajte si listom najvažnijih stvari koje morate nabaviti i obaviti, a prije kretanja na put djeci najavite obilje dobre zabave na snijegu, uz poneko pravilo kojeg se moraju pridržavati. Sve ima svoje zašto, pa tako nema gubljenja iz vida ili protestiranja zbog nošenja rukavica ili kape. Izvucite svoje stare fotke sa zimovanja, pokažite im video destinacije na koju idete, zainteresirajte ih i – maksimalno se opustite. Spremni ste za polazak!

 

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh