0 0
Sportska obuća & oprema
Aktivni odmor

Rashladite se od ljetnih vrućina – u planinama

07.08.2019

Većina ljudi jedva čeka ljeto jer to znači samo jedno – odlazak na godišnji odmor i more. Međutim, ako ste jedna od onih osoba kojima ljetne vrućine teško padaju, a gužve na plaži još i teže, razmislite o ljetovanju u planinama.

Idealna destinacija za sve

Nekoliko stupnjeva hladnije, bez gužve, bez buke i galame. Svi oni kojima je upravo takav godišnji najbolji način za punjenje baterija znaju da ga trebaju potražiti daleko od morske špice i vreve.

Planine su idealna destinacija za sve željne nešto drugačijeg ljetnog odmora. U planinama će uživati i svi ovisnici o adrenalinu, i svi ljubitelji aktivnog odmora, ali i oni koji samo žele udahnuti malo svježeg i čistog zraka.

Planine su vam „pred nosom“

Odlična stvar za one koji nisu u zavidnoj fizičkoj formi je i činjenica da se na planine ne dolazi nužno višesatnim hodanjem. Dovezite se automobilom do željene lokacije i jednostavno uživajte u prirodi koja oduzima dah. Istina, vozači će biti zakinuti za potpuni doživljaj koju nosi svaka planina, ali mnogima je bolje i to nego ljetno morsko ludilo.

Sjajno je što za boravak u prirodi koja izgleda „kao s razglednice“ ne morate odlaziti daleko. Gorski kotar sasvim je dovoljan za punjenje baterija. Stoga, prvi slobodan vikend zaputite se u nepregledna zelena prostranstva koja se nalaze u Hrvatskoj.

U slučaju da si želite podariti nekoliko dana aktivnog odmora, planine će se opet pokazati kao odličan odabir. Planinarenje, trekking, penjanje ili orijentacijsko trčanje tek su dio aktivnosti kojima se možete zabaviti u netaknutoj prirodi na nešto višoj nadmorskoj visini.

Čizma glavu čuva

Iako sve u vezi planina zvuči poprilično idilično, da se idila ostvari i u praksi, potrebno je pravilno izvršiti i određene predradnje. Naime, za planinu, bez obzira idete li autom ili „cipelcugom“, morate imati odgovarajuću opremu. Nemojte dopustiti da vas prevare visoke temperature u nizinama. Svaka planina gotovo da ima svoju mikroklimu u kojoj se u nekoliko sati izmijene sva godišnja doba.

Stoga, bez brzosušeće odjeće, kao i zaštite od kiše, ne krećite na svoj „nemorski“ godišnji odmor. Osim odgovarajuće odjeće, na planinama je zaista zlatno pravilo ono da „čizma glavu čuva“. Vodonepropusne gojzerice pokazat će se kao odličan odabir. Iako je ljeto, iako su visoke temperature, na planinu uvijek nosite odgovarajuću obuću, odnosno gojzerice.

TREKKING TENISICE

Dajte nogama da prodišu

Kvalitetne gojzerice neće vam biti teško nositi, ali u slučaju da odlučite dan provesti u višesatnom hodanju, zasigurno će vam laknuti kada ih izujete. Na planinu, stoga, ponesite i lagane natikače ili japanke. Uz napomenu da ih je na takvom terenu preporučljivo nositi isključivo i jedino dok uživate u hrani i piću koju ste jedva dočekali još od prvog koraka uspona.

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh