0 0
Sportska obuća & oprema
Neka trening ne staje

Savjeti za trčanje po kiši

04.10.2019

Kišno vrijeme i teren prepun lokvi ne mora značiti i završetak sezone trčanja koji su mnogi otvorili na proljeće. Trčanje je uvijek korisno, a onima koji su mu predani i koji redovito odlaze na treninge i zabavno. Zašto onda stati s pozitivnom praksom i dobrim osjećajem samo zbog nekoliko kapljica kiše? Umjesto toga, slijedite ove savjete i naučite kako pravilno i dobro trčati i po kiši.

Prihvatite da ćete biti mokri

Prije nego krenete s trčanjem po kiši, prihvatite činjenicu da trening nećete završiti suhi. Nema tako dobre vodonepropusne ni odjeće ni obuće koja će podnijeti veću količinu kiše. Međutim, ako imate i vodonepropusne tenisice, svakako onda njih koristite. Kod tenisica za trčanje po mokrom vremenu najvažnije je da sprječavaju ulazak vlage.

Birajte obuću s funkcionalnim membranama, kao što su tenisice s CONTEX membranom. Takve će vam omogućiti boravak na kiši i do 180 minuta, a to je i više nego dovoljno za jedan kvalitetan i dobar trening.

Oblačite se za temperaturu, ne za kišu

Baš kao što je važno da u vaše tenisice ne ulazi prevelika količina vlage, važno je da imate i odjeću koja će isto tako funkcionirati. To ćete najlakše postići tako što ćete se za trčanje obući u nekoliko slojeva. Isto tako, vrlo je važno oblačiti se za temperaturu, a ne za kišu. To znači da, ako je vani temperatura takva da biste po suhom trčali u majici kratkih rukava, onda ne morate pretjerivati s jaknama i dodatnim majicama.

Možete obući samo tanku (i prozračnu!) vjetrovku i odraditi trening. Osim toga, jako je važno da odjeća koju nosite dok trčite po kiši bude jako vidljiva. Kiša svakako smanjuje vidljivost, a ako trčite na mjestima na kojima prolaze i drugi sudionici prometa, zbilja je poprilično važno da se jarkim bojama zaštite od mogućih nesretnih slučajeva. 

Zagrijte se u zatvorenom prostoru

Iako je sjajno cijeli trening odraditi na otvorenom, u slučaju da pada kiša, zagrijavanje je ipak pametnije obaviti u zatvorenom prostoru. Time ćete jedan dio treninga ipak odraditi na suhom tako da ćete ipak manje vremena morati provesti na mokrom. 

Dobrim čarapama spriječite žuljeve

Pretjeran boravak po mokrom vremenu, a posebice kada se bavite nekom fizičkom aktivnošću, savršeno je plodno tlo za – žuljeve. Međutim, možete ih spriječiti, a to se svakako preporučuje svima onima koji su im skloni. 

Za sprječavanje nastanka žuljeva najbolje je za početak imati adekvatne čarape. Čarape koje svakodnevno koristite u trčanju zaboravite. Trebate obuti tanke, sportske čarape „bez rubova“ koje se neće pomjerati u vašim tenisicama. Na taj će se način smanjiti trenje, ali i mogućnost nastanka žuljeva. Osim toga, uvijek možete i preventivno staviti flastere protiv žuljeva na ona mjesta na kojima vam se inače žuljevi najprije stvaraju.

Nepropusne tenisice

Čuvajte glavu

Nije baš zgodno trčati dok vam kiša pada u oči. Baš kao što se štitite od sunca dok trčite, štitite se i od kiše, i to pomoću istog „oružja“ – šilterice. Posebice nosite šiltericu, ako nosite naočale. Osim što će sprječavati kapljice kiše da vam padaju u oči, čuvat će toplinu u glavi bez obzira na to što će šilterica ostati potpuno mokra. 

Zaštitite svoje mobitele

S obzirom na to da malo tko na trčanje danas odlazi bez mobitela ili uređaja s kojih sluša glazbu, kada je kišno vrijeme, bitno je misliti i na svoje gadgete. Mobitel ili bilo koji drugi uređaj jednostavno pospremite u plastičnu vrećicu i onda trčite potpuno bezbrižno. Ovaj trik s plastičnom vrećicom odličan će biti i svima onima koji se puno znoje za vrijeme treninga pa ga možete iskoristiti i dok je vani suho i toplo vrijeme. 

 

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh