0 0
Sportska obuća & oprema
Recikliranje je IN

Smetaju vam stare cipele? Ne bacajte ih! Evo sjajnih ideja što možete s njima

02.04.2020

Nisu u trendu, toliko su istrošene da ih je nemoguće i nositi ili ih jednostavno više ne želite imati u svojoj kolekciji? Što god mislite da je razlog bacanja cipela, zaustavite se. Jeste li uopće svjesni na koliko se načina mogu reciklirati? Evo nekih od njih, a kada ih pročitate, sigurno ćete dvaput razmisliti prije nego ih odložite u koš za smeće.

Ako ih ne možete pokloniti, od cipela napravite – policu za knjige

Prije svega, svojoj obući dajte dijagnozu. Ako su nosive, a vi ih iz bilo kojeg razloga ne želite, prvo razmislite da ih nekome darujete. Toliko je ljudi koji bi im se obradovali. Kada samo na to pomislite, sigurno ih nećete poželjeti baciti. Ako ipak nemate nikoga kome biste darovali još-uvijek-nosive-cipele, svakako ih iskoristite u funkcionalno-dekorativne svrhe.

Ako su cipele koje više ne želite štikle, onda evo jedne genijalne ideje. Štikle prefarbajte sprejom ili ih pak oblijepite tkaninom. Ukratko, dekorirajte ih kako želite! Potom svaku štiklu zalijepite za komad drveta debljine između 2 i 3 centimetra. Komad drveta također možete ofarbati po želji. Slobodno probudite umjetnika u sebi i ne ograničavajte se.

Pitate se što će vam sada dvije štikle od kojih je svaka zalijepljena na svoj komad drveta? Evo zašto. Između tih „instalacija“ redajte – knjige! Sjajna shabby chic prijenosna polica s kojom vam više neće biti problem okomito redati knjige.

Stare štikle u novom ruhu zapravo su nove štikle

Zadržimo se još malo na štiklama. Ako želite osvježiti izgled svojih omiljenih cipela na potpeticu, naoružajte se salvetama i ljepilom. Najprije štikle dobro i temeljito očistite i osušite. Nakon toga ih premažite ljepilom. Ne štedite pritom ljepilo, nego ga nanesite u debelom sloju. Na štiklu premazanu ljepilom nježno prislonite salvetu sa željenim uzorkom i dobro je izravnajte kako ne bi bilo mjehurića.

Ova tehnika najsličnija je decoupage tehnici ukrašavanja. Višak salvete odrežite škarama ili – još preciznije – skalpelom. Potom na svoje nove cipele nanesite još jedan sloj ljepila i čekajte da se osuši. To je to! Imate stare-nove cipele koje jedva čekaju biti pronosane!
 

Cipele kao tegle za biljke – zašto ne?

Ovu ideju možete realizirati s baš svakim parom obuće kojima planirate reći „Zbogom“. Umjesto da završe na smetlištu, pretvorite ih u krasne teglice za svoj vrt! Jednostavno presadite svoje omiljeno bilje ili cvijeće u cipele ili tenisice pa čak i čizme, smjestite ih u vrt i uživajte u unikatnom i zabavnom dekoru.

Naravno, kao i kod svih drugih savjeta, ni ovdje se nemojte ograničavati kada je riječ o kreativnosti. Možete stare tenisice ili cipele spojiti na konop, a u njih zasaditi sukulente ili neke druge biljke koje ne zahtijevaju puno brige. Priznajte, kad ovo vidite, jedva čekate proljeće da se primite posla!

Prve dječje cipelice neka vam stalno budu na očima

Idemo sada malo u dekor interijera. Ako imate dječje cipelice, točnije cipelice za bebu, vjerojatno vam ih i nije tako jednostavno proslijediti dalje. Ipak su prve cipelice krasna uspomena. Kako bi vam stalno bile na očima, jednostavno ih prenamijenite u, recimo, mjesto za pohranu šivaćeg pribora. Evo kako.

Prve dječje cipelice su toliko male da će u njih taman stati jastučić za igle. Točnije, taman dovoljno jastučića će izviriti van cipele i vi ćete tako brzo i jednostavno dobiti najslađe skladište za igle. Možete isto to napraviti i s drugom cipelicom i pokloniti je, primjerice, baki. Nije vam teško zamisliti sreću koju će doživjeti baka, zar ne? Zato, ne bacajte. Reciklirajte ili poklanjajte i činit ćete dobro i prirodi i drugima, a vidjet ćete – i sebi. 

CIPELE

 

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh