0 0
Sportska obuća & oprema
ZIMA NA VRATIMA

Stigli ekstremni minusi: Kako ih 'prehodati'

26.02.2018

Osim objektivno neugodnog osjećaja na koži, hladnoća utječe i na rad svakog našeg organa. Krvne se žile sužavaju, zbog hladnog se zraka naša pluća jače stežu, dok se koža može početi smrzavati već nakon 15 sekundi. Sigurni smo da savjeta vezanih uz minuse nikad dosta, zato nastavite čitati!

Tko rano rani, prvi se smrzne

Zbog posla, škole ili drugih obaveza obično iz kuće moramo ranom zorom. No ako vam prilike dopuštaju da odgodite što možete, izbjegnite izlaziti u ranojutarnjim te noćnim satima. Tada su temperature najniže, što može znatno narušiti zdravlje oboljelima od plućnih bolesti i pripadnicima starije životne dobi.

Slojevima do topline

Ovih nam je dana potpuno prirodno obući dodatne slojeve odjeće ili kako to od milja kažemo, zabundati se. S druge strane, sigurno vam se dogodilo da kroz dodatne slojeve odjeće i dalje osjećate hladnoću. Razlog tome obično leži u izboru materijala.

Kombinacija tanke, lagane i prozračne softshell tkanine, pokojeg gusto pletenog komada te otpornog hardshell materijala prava su stvar kad su minusi u pitanju.

 

Izbjegnite aktivnosti na otvorenom

Osim izlazaka u ranim i kasnim satima, ne preporučujemo niti dugo izlaganje hladnoći. Imajte na umu da se već pri prvim znakovima drhtavice vratite u zatvoreni prostor. Dok su temperature u minusu, tjelovježbu odrađujte kod kuće. Trčanje po takvom vremenu spada gotovo u ekstreman sport pa ga savjetujemo samo profesionalcima, naročito zbog mogućnosti padova i drugih ozljeda. Odvažite li se na šetnju sa psom ili do dućana, kapa, šal i rukavice se podrazumijevaju. Šalom usput prekrijte usta i nos, kako ne biste direktno udisali ledeni zrak.

Ako temperatura poraste, vjetar se smiri, a snijeg ne okopni, zimske uvjete iskoristite za igru s mališanima. Naravno, nemojte im zaboraviti odjenuti skafandere. Izvrsno održavaju toplinu tijela jer su rađeni iz jednog dijela, pa ne morate brinuti o, primjerice, golim leđima.

Buce gležnjače

Opremite se od glave do pete

Bez obzira na to koliko vremena mislite provesti vani, utoplite se dobrim čarapama i cipelama koje neće promočiti već pri prvim koracima po snijegu. Kako pothlađivanje obično prvo zahvati ruke i stopala, poželjno je imati par dobrih zimskih buca. Možete biti bez brige, vaša će stopala ostati suha i topla tijekom nekoliko sezona.

Vjerojatno znate, no nije naodmet ponoviti: konzumacija alkoholnih pića smanjuje prirodnu tjelesnu temperaturu i potiče znojenje. U uvjetima ekstremnih minusa, to može dovesti do opasnog pothlađivanja cijelog tijela. Pod utjecajem alkohola često izgubimo osjećaj hladnoće, što može biti pogubno. Zato nije loše držati se isključivo toplog čaja.

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh