0 0
Sportska obuća & oprema
Trikovi za bijele tenisice

Što se to bijeli na nozi vašoj? Pa, uvijek čiste tenisice, dakako! Evo kako.

17.02.2020

Jeste li i vi jedni od onih koji kada kupe nove tenisice ili cipele najprije hodaju u njima malo po doma? Čisto da ih razgazite i čisto da im se malo divite. Još kada kupite bijele tenisice… Sigurno vam je došlo i da spavate u njima, samo kako bi što duže bile tako divne i nove. No, realnost je drugačija, a kada vas prva kiša opere i kada tenisice postanu smeđe, evo kako svojim bijelim ljubimicama vratiti puni sjaj.

Bijelim tenisicama teško je odoljeti, ali…

„Ne, ne, paziiii, isprljat ćeš mi tene“ – uzvik nositelja bijelih tenisica upućen osobi koja prilazi u želji za jednim, recimo, zagrljajem. Zvuči vam poznato? Ili pak ona „Joj, ne mogu tamo. U bijelim sam patikama“ – žalopojka nositelja bijelih tenisica izgovorena prilikom mogućnosti da napravi tri koraka po travi. Ili bilo čemu što nije asfalt. 

Da, strah od zaprljanja bijelih tenisica itekako je realan i stvaran. I to vrlo dobro znaju svi koji ih imaju. Bijele tenisice u zadnjih nekoliko godina postale su pravi hit. OK, uvijek su bile hit, ali sada su baš toliki da se na njih odlučuju čak i oni najšlampaviji ljudi koji su svjesni da će ih zaprljati već prvi dan nošenja. Unatoč već spomenutim usklicima.

Osim ako nemate krila da letite, evo vam nekoliko savjeta pomoću kojih će vam bijele tenisice uvijek biti bijele, a vi ćete moći nesmetano i bez stresa hodati kamo god želite. (Svejedno, ako iz bilo kojeg razloga poželite hodati po blatu ili lokvama, preporučujemo gumene čizme).
 


Bijele tenisice

 

Za čišćenje već imate sve što vam treba

Način čišćenja bijelih tenisica ovisi o materijalu od kojeg su napravljene. Počet ćemo s onim lakšim, a to je, naravno, koža. Kožne tenisice jednostavnije je čistiti i održavati zato što, za razliku od platnenih tenisica, ne upijaju toliko vode, a time ni prljavštine. 

Za čišćenje kožnih bijelih tenisica trebat će vam papirnati ubrus, sapun, stara pamučna majica i četkica za zube. I voda, naravno. Manje-više sve što već imate doma. Najprije u toploj vodi namočite papirnate ubruse i prebrišite površinsku prljavštinu s tenisica. Pustite ih nakon toga nekih 5 minuta da se prosuše.

Nakon toga slijedi najzabavniji dio. Namočite staru pamučnu majicu (ili novu, ako vam nije žao) u vodu i u nju utrljajte sapun. Dakle, kao da perete majicu – neka se stvori fina sapunica. Zatim nježnim kružnim pokretima sapunjavom majicom čistite svoje tenisice. U slučaju da ste negdje baš zaglibili pa su tenisice jako, jako prljave, iskoristite staru četkicu za zube (ovdje ipak nemojte novu uzimati). Njom dobro istrljajte prljavo područje. Sve opet isperite koristeći mokru pamučnu majicu i uživajte u svojim „kao novim“ tenisicama!

Ocat i soda čiste sve, pa i tenisice

Platnene bijele tenisice ipak zahtijevaju nešto drugačiji tretman. Čujte, kad ste već odlučili biti lijepi i moderni u njima, sada ih i tretirajte kako treba. Dakle, platnene tenisice najbolje je čistiti pomoću octa i sode bikarbone. 

Pomiješajte sodu bikarbonu i ocat (bezbojni) i napravite pastu. Opet u pomoć pozovite staru četkicu za zube. Pastom i četkicom dobro istrljajte tenisice i ostavite ih da se natapaju u toj pasti. Soda u kombinaciji s octom će se poprilično brzo osušiti, ali nije loše ostaviti ih tako natopljene ni 3-4 sata. Isperite tenisice vodom i pustite ih da se osuše na zraku. Osim što će izgledati tek kupljeno, i mirisat će na novo!

Ako vam se baš jako žuri imati blistave, čiste i sjajne tenisice i nemate vremena za trosatno če(t)kanje, možete ih vrlo brzo iščetkati i pastom za zube. I četkicom za zube, jasno. Samo pripazite da pasta ne bude na bazi ugljena. To ne bi bilo baš zgodno, zar ne? 

 

 

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh