0 0
Sportska obuća & oprema
VAŽNE ODLUKE

Top 10 savjeta za uspješno ostvarivanje novogodišnjih odluka

09.01.2019

Nakon dočeka uvijek brzo dođu i velike odluke, no često nas još brže i prođu. Kako biste u 2019. bili dosljedniji i sebi i odlukama, poslužite se ovim savjetima.  

1. Slušajte sebe, ne druge

Promjene su uvijek teške. Njihovo usvajanje teći će glatko samo ako uistinu želite promijeniti nešto u svom životu. Bez obzira na to je li riječ o zdravijoj prehrani, štednji ili nečemu trećem! Istina je da ponekad novogodišnje odluke nastaju kao posljedica onoga što nam društvo ili bliske osobe savjetuju da promijenimo. Ako vam je uz to cilj nejasan, već na prvu pomalo i nedostižan, a plan ostvarivanja gotovo da ne postoji - teško da ćete ostati ustrajni.

2. Neka cilj bude SMART

Jeste li čuli za SMART metodu postavljanja ciljeva? Riječ je o akronimu engleskih riječi koje je pametno upamtiti. Prema ovoj metodi, vaši ciljevi moraju biti specifični, mjerljivi, ostvarivi, relevantni i smješteni u vremenski okvir. Primjerice, želite li smršaviti, prije svega postavite nešto jasniji, konkretniji cilj! Postavite si pitanje i definirajte koliko kilograma želite izgubiti i u kojem vremenu. Takav je cilj konkretan, lako mjerljiv uz pomoć metra i vage, a ima i jasan rok. Pripazite samo da ne pretjerujete s očekivanjima! Teško da ćete u tjedan dana izgubiti 5 kilograma, a ako ih i izgubite, sve su prilike da ćete ih i vratiti natrag. Budite strpljivi, konzistentni, a cilj nikad ne ispuštajte iz fokusa.

3. Trik je u taktici

Kažu da se navike teško stvaraju, a još teže mijenjaju, naročito s godinama i iskustvom. Ključ za uspješno ostvarenje novogodišnjih odluka je u dobrom planu i ustrajnosti. Charles Duhigg, dobitnik Pulitzerove nagrade i autor knjige "Power of Habit" toplo savjetuje razbijanje navike na tri dijela: objašnjenje, rutinu i nagradu. Jednom kada utvrdite ove elemente, znat ćete gdje ste sada, gdje želite biti i kako do tamo doći. Evo primjera!

Odluka: Otrčati maraton u 2019. godini!

Objašnjenje: Želim više biti na svježem zraku, trenirati i osjećati se dobro.

Rutina: Treninzi trčanja na otvorenom.

Nagrada: Zadovoljstvo, bolje zdravlje i nove trkačke tenisice za još efikasnije treninge.

 

4. Uživajte u onome što radite

Ako na svoje novogodišnje odluke gledate kao na kaznu ili nešto tek privremeno, vrijeme je da promijenite način razmišljanja. U provedbi svake donesene odluke pokušajte pronaći barem malu dozu užitka. Recimo, odlučili ste se zdravije hraniti. Nemojte razmišljati kako biste najradije pojeli cijelu veliku čokoladu ili vrećicu čipsa. Tako će vam samo biti teže i osjećat ćete se kao da si uskraćujete nešto što volite. Radije se prepustite istraživanju novih i zdravih recepata. To može biti itekako zabavno, a iznenadit ćete se koliko je lako naviknuti se na hranjive i ukusne obroke.

5. Konačno prihvatite izazov

Nekada je najbolje zainatiti se. Naljutite se sami na sebe i odlaganje onoga što je dobro za vas. Kada u vama proradi bunt, lakše ćete prihvatiti zadani izazov. Malo po malo, nove navike će tako u čas posla postati vaša rutina. Nećete se niti okrenuti, a dostignuti cilj zamijenit ćete novim. Ne propuštajte prilike za napredak i ne zapuštajte se!

6. Pogriješite, ljudski je

Sasvim je normalno i ljudski da na svome putu ponekad pokleknete. Primjerice, otići ćete na kavu i kolače s dragom prijateljicom, umjesto odlaska na trening. Ali kako ste sišli s puta, tako se i na njega vratite. Jedna pogreška ne znači da u potpunosti trebate odustati od svojih ciljeva. Ponekad nam život servira takav slijed događaja da niti uz najbolji plan ne uspijemo sve ostvariti. Nemojte si to zamjerati, ali nastojte se vratiti svemu planiranom što je prije moguće.

7. Zajedno je stvarno lakše

Ne kažemo da nužno morate nešto raditi u grupi ili paru. Štoviše, možda samo želite malo vremena za sebe i vlastite misli. Međutim, grupa vas može motivirati i rasplamsati strast! Primjerice, odlučili ste naučiti štrikati i napraviti pulover. Pretražite internet i pronađite mjesto na kojemu o svom novom hobiju možete pričati s drugim ljudima, razmjenjivati mustre i tražiti savjet za najbolji odabir vune

8. Sve ima svoju cijenu

Ponekad je teško provesti odluke u djelo jer naprosto smatrate da nemate što izgubiti. Tako se lakše prepustite zabušavanju i skretanju pogleda od ciljeva koje ste odlučili postići. Ako ste ove godine odlučili na primjer svaki mjesec pročitati knjigu, kupite je! Uložite vrijeme u odlazak u knjižnicu i pažljivo biranje, a potom i novac. Tako ćete prije posegnuti za knjigom, nego za filmom. Ipak ste uložili svoje vrijeme, trud i novac, a takvu motivaciju je nešto teže izgubiti, zar ne?

tenisice za trčanje

 

9. Promijenite kut gledišta

Itekako ste svjesni da se stvari teško mijenjaju, a negodovanje nikome neće koristiti. Stoga, idući puta kada pomislite kako je grozno što vas bole mišići od treninga, radije recite: "To! Ovo radi!" Vrlo brzo ćete se napuniti optimizmom, a negativne misli vezane uz vašu odluku zamijenit ćete pozitivnima.

10. Naučite reći ne

Odlučili ste se od 1. siječnja u podne jesti zdravo, trenirati marljivo, a susjeda vas je brže bolje nazvala, održala monolog o neradnom danu i svježe ispečenim palačinkama? Želite li ostati dosljedni sebi i svojim ciljevima, ponekad ćete ipak morati odbiti takve vrste druženja. Na kraju krajeva, uvijek možete popiti kavu ili čaj, što vam nitko neće uzeti za zlo, a osjećat ćete se bolje jer niste posustali – barem ne odmah u početku. 

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh