0 0
Sportska obuća & oprema
Opreza nikad dosta

Trčanje ljeti je izazovno, evo na što trebate paziti

10.06.2021

Došli su topliji i duži dani i napokon više nema izlika za nebavljenje fizičkim aktivnostima. Vrijeme hibernacije je gotovo, a to znači samo jedno – vrijeme je da probudite rekreativca trkača u sebi.

Za početak je najvažnija voda

Koliko god da mnogi ljudi čekali ljeto kako bi mogli početi trenirati, toliko treba biti i oprezan. Naime, jedna od najpopularnijih aktivnosti tijekom ljeta svakako je trčanje. Koliko god se taj oblik tjelovježbe mnogima činio jednostavan (nekima potpuno neshvatljiv), riječ je o kompleksnim pokretima s kojima treba biti pažljiv. Kada se u tu formulu dodaju sunce i nesnošljive vrućine, oprez se treba povećati na maksimum.

Za početak je najvažnije misliti o hidrataciji. Nipošto nije preporučljivo otići na trčanje bez da ste se na izlasku iz kuće napili dovoljno vode. S druge strane, ne treba ni eksati litar tekućine prije jer ćete onda umjesto trčanja i dobrih rezultata dobiti samo "bućkuriš" u trbuhu koji vam otežava svaki pokret. Umjesto toga, popijte čašu vode i svakako ponesite bočicu sa sobom. Osim što vam je tako voda pri ruci, bočica će se u treningu vrlo lako transformirati u – bučicu.

Ne trčite u podne. Nikad!

Bez obzira na to koliko dobra vaša hidratacija bila, ljetne vrućine vas neće štedjeti. Stoga je važno NE trčati, recimo, u podne. Umjesto tog ekstremnog sporta, birajte trčanje u onom dijelu dana kada su temperature koliko-toliko podnošljive. Dakle, valja trčati ili rano ujutro ili predvečer, odnosno navečer. I jedno i drugo je jednako dobro tako da se za vrijeme trčanja odlučite prema vlastitim preferencijama.

U osjećaju olakšanja tijekom ljetnog trčanja pomoći će vam i pravilno disanje. Stoga, trudite se da uhvatite ritam, i to ne samo svojih koraka, nego i udisaja i izdisaja. Stavite slušalice u uši, pustite omiljenu stvar za "nabrijavanje" i vidjet ćete kako brzo vaš korak postaje lak i poletan.

Prava oprema je pola uspjeha

Za trčanje koje neće biti mučenje poslužit će vam i kvalitetna i primjerena oprema. Dakle, nipošto se ne preporučuju pamučne majice kojima neće trebati dugo da se natope znojem i da vam postanu preteške. Zbog toga što takve majice zadržavaju znoj, one smanjuju hlađenje. To baš i ne zvuči kao najsretniji trkački scenarij. Umjesto njih, zato, birajte sintetičke majice koje su lagane, ne lijepe se za tijelo i koje se brzo suše.

Osim odjeće, još je važnije imati odgovarajuće tenisice za trčanje. Lagane, udobne, dizajnirane tako da maksimalno čuvaju gležnjeve, a time i cijelo tijelo, tenisice za trčanje natjerat će vas da pomislite zašto i prije niste počeli s ovom prekrasnom aktivnošću. 

tenisice za trčanje

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh