0 0
Sportska obuća & oprema

Trčanje za početnike: Kako se pripremiti (i krenuti)

22.01.2018

Postoji li jednostavnija i dostupnija sportska aktivnost od trčanja? Sve što vam treba za uživanje u vedrom i toplijem vremenu je dobar par tenisica i malo volje. Ako svoje prve trkačke korake tek planirate odraditi, uz savjete u nastavku lakše ćete usvojiti ovu zdravu naviku.

Bacite se u potragu za dobrim tenisicama


Svako je stopalo različito, ali kad su tenisice u pitanju, neke su stvari uvijek iste. One uvijek i bez iznimki moraju biti ugodne, lagane, stabilne i prozračne. Pritom nemojte zaboraviti na važnost amortizacije da vaši zglobovi, naročito koljena i gležnjevi, ne bi stradali. Kako bi vam trčanje bilo što ugodnije, iskusni trkači će vam savjetovati i da provjerite ima li tenisica dovoljno prostora za ortopedski uložak.

S druge strane, razmislite i o sezoni. Uskoro ćemo se naći na samom prijelazu iz zime u proljeće, pa možete očekivati promjenjivo vrijeme. Naravno, ono donosi kišu i skliske podloge. Prilikom kupovine odaberite tenisice neklizajućeg potplata, u kojima će vaše stopalo ostati suho.

Dobro se obucite, a poslije treninga svucite


Čak i ako u trkačke pohode krenete ovih dana, ne brinite previše o hladnoći. Naprotiv, kad se zagrijete, moglo bi vam čak biti i vruće. Ono što vam sa sigurnošću uvijek i rado savjetujemo jest da birate prikladnu sportsku odjeću. Umjesto pamučne odjeće za trening, izaberite onu izrađenu od posebnih sintetičkih materijala. Održavat će toplinu vašeg tijela, ali i omogućiti i prozračnost kad se dobro oznojite. I ne zaboravite, odmah nakon istezanja vrijeme je da se presvučete u rezervnu, suhu odjeću.

Prsti - peta!


Trčanje na samom početku može biti teško i predstavljati pravi izazov, kako za tijelo, tako i za um. Za početak, imajte na umu da je trčanje aktivnost koja se trenira i savladava s vremenom. Krenite zato s kraćim treninzima u kojima kombinirate trčanje i hodanje. Jednu minutu trčite, a drugu minutu hodajte. Iz tjedna u tjedan te ćete minute hodanja postupno mijenjati trčećim koracima – i time neprestano prelaziti vlastite granice. Zato bismo dodali: uživajte u procesu!

Ipak, prije nego krenete putem staza, ne zaboravite na edukaciju o pravilnom trčanju. Srećom, trčanje je sve popularnija aktivnost pa je time lakše pronaći relevantne izvore informacija. Usto, nije teško doći ni do savjeta iskusnih trenera ili trkača. Jedna od prvih stvari koju bi vam spomenuli zasigurno je ona o važnosti pravilnog zagrijavanja, a druga o ispravnom koraku. Kako biste izbjegli ozljede i smanjili mogućnost odustajanja, bitno je da pri trčanju tlo prvo dotičete prstima, a potom petom. Već prilikom podizanja noge, stopalo usmjerite ravno i dočekajte se s prstima te jastučićima stopala.

Uživajte u otkrivanju staza


Boravak u prirodi je jedan je od glavnih užitaka svakog trkača. Bez obzira je li riječ o rekreativcu ili profesionalcu, svi trkači vole uživati u prizorima potoka, jezera, pogledu na more i zelenilu oko sebe. Za to su, recimo, idealne trkačke rute u Maksimiru, Parku prirode Papuk ili uz rijeku Dravu u Osijeku.

Dapače, možda vam baš taj užitak postane motivacija da se okušate u brojnim utrkama. Svjež zrak će vam prijati, a vi ćete pritom upoznati neke nove i neotkrivene destinacije. Zato, tenisice na noge i pravac – trening!

 

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh