0 0
Sportska obuća & oprema

Trekking: Aktivnost idealna za istraživače

12.01.2018
Nakon blagdana i hladnih dana u kući, većina nas jedva čeka duže i ljepše dane. No da biste se pokrenuli i više boravili u prirodi, uopće ne morate biti sportski tip. Dovoljno je da doznate nešto više o trekkingu i krenete!

Otkrijte čari hrvatskih trekking staza

U nešto ekstremnijoj verziji pješačenja uz elemente planinarenja mogu uživati sve dobne skupine. Hodanje je tijelu sasvim prirodna i potrebna aktivnost, pa ne čudi koliko je trekking dobar za zdravlje. Njime odmarate um, ali i jačate mišiće cijelog tijela, pluća i srce.

Za razliku od samog planinarenja, trekking ne zahtijeva da se popnete na sam vrh brda ili planine. S druge strane, uživati u prekrasnim krajolicima i probuditi istraživački duh u našim krajevima uopće nije teško. Tako neke trekking rute imaju razvijenu infrastrukturu, dok na drugima možete biti pravi istraživači i samostalno otkrivati čari prirode. U nastavku zato izdvajamo nekoliko trekking ruta u Hrvatskoj koje nikako ne smijete propustiti.

Pustolovine u Istri

Uz obalu obraslu borovima i ugodnu klimu, uživat ćete u trekkingu istarskim šumama. Odlučite li se pratiti kartu, shvatit ćete da je infrastruktura odlično razvijena, a usput ćete obići i istarske znamenitosti. Birajte između crvene, žute i zelene staze označene signalizacijom. Naravno, crvena staza ima puno uspona i spustova i predviđena je za one iskusne pojedince. Žuta je umjerene težine i duljine, dok je zelena kratka staza za ležerniju rekreaciju.

Trekking po Dalmaciji

Ako se pak odlučite na ovu destinaciju, zapamtite da su dalmatinska ljeta iznimno vruća i da bi vam to za početak moglo biti prenaporno. Za razliku od Istre, Dalmacija nema razvijenu kartu svih staza. No to ne znači da ne možete istraživati prirodu i kombinirati trekking karte. Neka od popularnijih mjesta za trekking su Dugi otok, Mljet i područje Šibenika.

Staze po Međimurju

Odlučite li se baviti trekkingom, hrvatska obala nije jedino mjesto koje možete istražiti. Slavonija, Zagorje također imaju svojih ljepota, a nemojte zaboraviti niti Međimurje.

Tamošnja trekking infrastruktura nije razvijena i nema označenih staza, ali možda je baš to pustolovina koju tražite. Jedna od najpoznatijih ruta je ona od Čakovca prema Štrigovi. Ipak budite na oprezu, zimi Međimurjem vladaju niske temperature, pa bi vas mogao zateći snijeg. Ako vam trekking po snijegu ne zvuči kao zanimljiva opcija, odgodite posjet ovom lijepom kraju za toplije dane.

Opremite se za avanturu

Kako biste uopće krenuli u svoju trekking avanturu, morate imati kvalitetnu obuću i odjeću. Gležnjače ili tenisice za trekking najvažnija su stvar koja vam treba za nesmetano i sigurno uživanje u prirodi.

I kod trekkinga i kod planinarenja gležnjače su dobar odabir. Njima ćete bez straha udobno koračati čak i mokrim stazama. Obratite pozornost na stabilnost i sigurnost stopala, jer je to u ovoj zahtjevnoj aktivnosti najbitnije. Potplat izrađen od gumenog TPR materijala vaše će stopalo držati sigurnim od ozljeda.

Ako mislite da bi vam bilo ugodnije u drukčijoj obući, dobra je vijest ta da postoje tenisice za trekking. Prilikom kupovine pripazite da su prozračne, a da pritom ne propuštaju vodu i vlagu.

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh