0 0
Sportska obuća & oprema

Uhodavanje gležnjača za planinarenje

23.09.2017

Kako razgaziti gležnjače prije planinarenja?


Prije nego se ovoj temi detaljno posvetimo želimo naglasiti ono što je prvo najbitnije.

Kupi gležnjače koje ti savršeno pašu

Svakako ih trebaš dobro razgaziti. To pravilo posebno glasi za kožne gležnjače s tvrđim đonom kod kojih proces prilagođavanja na stopalo traje nešto duže za razliku od gležnjača laganijih umjetnih materijala kao što su softshell gležnjače. Što god da si kupio, prije polaska na planinu ili neke ozbiljnije duže šetnje, razgaziti i testirati ih svakako treba. Žuljevi usred takvih aktivnosti svakako nisu poželjni ali ni bolovi u nogama zbog obuće koja stišće sa svih strana.

Posebno pripazi na čarape

Kad testiraš gležnjače testiraj ih u čarapama koje češ nositi na planinarenje. Naravno, čarape bi trebale biti kvalitetne i namijenjene baš za tu prigodu. Ima ih u svim sportskim trgovinama, a važno je da su brzosušive.

Oprez kod prvog zatezanja

Znači super, kupio/la si one koje ti najbolje odgovaraju i jedva čekaš da ih razgaziš. Ono što moraš pripaziti je prvo zatezanje. Vezice kod prvog nošenja ne smiješ do kraja zategnuti jer se stopalo još nije savršeno prilagodilo na gležnjače, a ni gležnjače na stopalo. Normalno zategni ali ne tako da ti je stopalo od prvog dana pod pritiskom. To posebno glasi za kožne gležnjače jer to je najčešće poprilično debela, čvrsta koža koja se polako treba prilagoditi obliku tvojeg stopala.

Ako gležnjače imaju pri vrhu one dvije ili više zakvačke (kao ove), dobro ih je ovinuti od gore prema dolje što doprinosi udobnosti i dodatnoj stabilnosti.

 • Uhodavanje korak po korak prije prvog planinarenja

 • Nosi tvoje gležnjače par sati u kući!

 • Nosi ih jedan dan na poslu!

 • Otiđi u kupovinu ili obavi neke kratke obaveze u njima!

 • Odradi par dužih šetnja po ravnome!

 • Ako te kožne gležnjače još uvijek stišću, prošetaj po vlažnoj livadi ili nekoj laganoj kiši. Vlaga koju će gležnjače upiti, smekšat će kožu i ubrzati postupak prilagodbe

 • Ako misliš da su spremne, probaj nekoliko sati planinariti uzbrdo i nizbrdo s tvojim novim, razgaženim i spremnim gležnjačama za prave izazove.


Važno: Nije ovaj postupak univerzalan za svu obuću. Obuća koja recimo nije kožna i koja je izrađena od laganijih, savitljivijih i prilagodljivijih materijala puno prije će se prilagoditi stopalu pa možda i ne treba puno prije nositi. No ipak, nosi ih par dana pa da na sred planine ili neke pustolovne trekking staze ne bi bilo "nismo znali".

Slučaj ako gležnjače nisu dovoljno široke - što mi je činiti?

Ako si već uspio kupiti pre uske gležnjače ili si očekivao da će se još prilagoditi širini tvojeg stopala, odnesi ih obućaru. Posebno kod kožne obuće nije nikakav problem da ti ih za par milimetara rastegne u širinu. Puno jednostavnije je svakako bolje razmisliti prilikom kupnje :)

Jel' se kožne gležnjače mogu i po zimi razgaziti?

U pravilu kožne gležnjače nisu idealne za zimu jer koža upija vlagu. U ekstremnom slučaju će te vrlo brzo zepsti za noge kad hodaš po snijegu, a to svi znamo kako je neugodno. Koža se po jakoj hladnoći zapravo nikako ne prilagođava pa bi ih trebalo prilagođavati na stopalo prije nego što temperatura počne stezati ispod nule. Kad se jednom stvrdnu od zime, bit će k'o cigla.

Aktualna ponuda na woolf.hr :)


Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

 • 10% popusta na prvu kupovinu 
 • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
 • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
 • obavijesti o super akcijama
Na vrh