0 0
Sportska obuća & oprema
Organizirano i uredno

Uz ove savjete za slaganje cipela zaboravite na nered

23.01.2020

Cipele za lijepo vrijeme, cipele za kišu. Pa jedan par tenisica za trčanje, pa tenisice za špicu, pa… Obuće na sve strane i obuće nikad dosta! No, treba sve to i organizirati, lijepo i uredno složiti. Iako vam se često može činiti da je to posao čarobnjaka, vjerujte da nije. Uz ove savjete obuća će vam biti organizirana u tren oka.

Par cipela na drugom paru… Veliko ne!

Kada je riječ o slaganju i organizaciji obuće, često je prvi instinkt da ih sklonite s poda u ormar. Pa… Instinkt vam je pogrešan. Posebice ako ih u ormar složite samo zato da ih ne gledate. To je ona ista fora s ladicama u kojima se čuva sve s čim ne znate kamo biste (priznajte, sigurno imate jednu takvu doma). Ako obuću sklonite u ormar, to znači da će biti „složen“ jedan par preko drugog. Tako ćete samo sami sebi otežati i pronalazak, ali i dolazak do para koji želite nositi. Osim toga, vrlo je izgledno da će se obuća tako prije oštetiti. 

Obuću ne treba ostaviti ondje gdje ste se izuli. Još je veći grijeh kada ih gurate na hrpu. Jednostavno, baš kao što slažete odjeću, slažite i obuću. Na kraju, platili ste sve to, pa onda i čuvajte. 

Slažite obuću prema frekventnosti nošenja

Ako se ipak odlučite držati obuću u ormaru, bitno je ugraditi pregrade za nju. No, prvo, valja reći što NE trebate raditi. Ne trebate slagati obuću na metalne stalaže (znate, one sa šipkama umjesto polica). Prvo, smetat će odjeći, kaputima, jaknama, odnosno svemu onome što visi u ormaru. Drugo, takve stalaže nisu nimalo pogodne za obuću koja zauzima veći dio kolekcije kod većine žena – za štikle, naravno. 

Osim toga, prije nego krenete sa slaganjem obuće, najprije ih sortirajte po frekventnosti nošenja. Bitno je odrediti nosite li nešto svakodnevno ili čuvate samo za posebne prilike. Jer, ako nešto nosite svakodnevno, logično, nećete složiti da vam nije na dohvat ruke. 

Nadalje, slažite obuću po „stilu“. Tenisice na jednu stranu, cipele na drugu, čizme na treću i sve tako. Bit će vam, ne samo preglednije i jednostavnije za snalaziti se, nego će takvo uređenje pogodovati i estetici (što nije baš zanemarivo, zar ne).

Slažite obuću tako da je uvijek vidite

Svaki stručnjak za organizaciju stvari reći će vam da nikad nećete naći savršen par obuće, ako ne znate što tražite. Povucite paralelu i s odjećom. Koliko puta se dogodilo da zaboravite da imate neki komad odjeće? Sjetite se tek kada ga vidite. Eh, jednaka je stvar i s obućom. Ako neki par zakopate na dno ormara, zaboravit ćete da ga imate.

Zato, u organizaciji obuće uvijek slažite tako da je što više pari vidljivo. Ako ih čuvate u kutijama, onda na svaku kutiju zalijepite fotku cipele da znate da se nalazi baš tu. Osim toga, uvijek možete svoju obuću pohranjivati u prozirne kutije. Kako biste uštedjeli na prostoru, jednu prozirnu kutiju srednje veličine možete pregraditi na dva do tri odjeljka i tako spremiti više pari obuće. Naravno, opet se vodeći onom da slažete prema vrsti i namjeni obuće.

ŠTIKLE

A što s visokim čizmama?

Jedan od najvećih i najčešćih problema kod slaganja obuće predstavljaju visoke čizme. Ne smiju se savijati, a ako se polože vodoravno, zauzimaju previše prostora. Visoke čizme zato je najbolje stavljati na vješalicu za cipele. Međutim, može vam poslužiti i obična vješalica s kvačicom.

Najprije, u čizme stavite stare novine ili plastičnu bocu kako se ne bi savijale. Zatim na njih zakačite vješalicu i objesite ih na vrata ormara. Jednostavno i praktično, a usput će vam takav način slaganja produljiti životni vijek čizama.

Za slaganje obuće mogu vam poslužiti i one male ljestve za tegle s cvijećem. Na vrh postavite cvijeće, a na niže stepenice – cipele. Tu možete slagati svoje „izložbene“ cipele (često su to uglavnom štikle). Kada slažete obuću, razmišljajte „u visinu“. Iskoristite sav prostor koji imate – duljinu, širinu, visinu… I uživajte u svojoj očuvanoj i urednoj obući, i dok je na nogama i dok nije.

 

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh