0 0
Sportska obuća & oprema
Trčanje vs. šmrcanje 

Vježbanje pod prehladom? Može, ali evo na što trebate paziti! 

27.02.2020

Tko ne riskira, ne profitira, kažu. Onima koji se toga drže, a još k tomu su i u treningu, sigurno ne pada na pamet odustati od plana i programa svojih treninga zbog „neke tamo“ sezone prehlada, koronavirusa i gripe. Dok je s jedne strane takva snaga volje zaista respektabilna, s druge strane pročitajte kada je u redu vježbati s prehladom, a kada ipak nije.

Ako ne znate odustati, barem smanjite intenzitet

Pravilo kaže da je u redu vježbati pod prehladom samo onda kada su simptomi koji su vas pogodili „iznad vrata“. Što to znači? Pa, ako osjećate onu bolnu malaksalost u mišićima koja je karakteristična za prehladu ili ako vas muče jaki napadi kašlja, nemojte trenirati. Ako vam je najveći problem taj što osjećate blagu bol u grlu ili što vam nos curi, onda možete odraditi svoj trening. 

Naravno, ako ste već tako spartanski raspoloženi i odustajanje nije upisano u vaš genetski kod, onda ipak trebate barem malo smanjiti intenzitet svoga treninga. Neće vam se ništa dogoditi ako za vrijeme oslabljenog imuniteta ne ostvarite olimpijsku normu.

Tako, recimo, umjesto trčanja, odradite nekoliko kilometara brzog hodanja. Ili, umjesto 10 serija vježbi, vi odradite 5-6. Naime, ako ste malo prehlađeni, lagani kružni trening će vam pomoći da se preznojite, odnosno da istjerate sve prehlade i bolesti iz svog organizma. Međutim, kada zbilja trebate sami sebe natjerati da ležite i odmarate?

Kada dođe malaksalost, vrijeme je da ode trening

Nemojte biti prezauzeti čitanjem ispovijesti kako je vježbao Marko ili kako je vježbala Ines dok su paralelno s tim potrošili paket maramica ispuhujući svoj, zbog prehlade začepljen nos. Umjesto toga, vi slušajte sebe i svoje tijelo. Iako je sasvim u redu i nije nimalo opasno vježbati dok imate blaži oblik prehlade, onog trenutka kada krenete osjećati malaksalost, stanite! To je prvi znak koji vam govori: „Hej, ovo ne možeš iznojiti treningom. Ovo moraš preležati“. Jednostavno – poslušajte!

Kada je riječ o temperaturi, gornja granica s kojom biste smjeli vježbati je 38 °C. A i to se odnosi samo na osobe koje su u jako, jako dobroj fizičkoj spremi. Naime, s povišenom temperaturom riskirate pravilan rad bubrega, pa čak i moždani udar. Zašto biste takvo što poželjeli?

Trening je manje intenzivan, ali ne zaboravite važnost opreme

Ako ste, dakle, ipak dobro poslušali svoje tijelo i odlučili se na trening nešto slabijeg intenziteta i kraćeg trajanja, nemojte da vas to zavara. Zavara u smislu opreme koja vam je potrebna za trening. Opće je poznato da je za vrijeme vježbanja jedna od najboljih prevencija od ozljeda dobar par tenisica. To što ćete sada vježbati s manje snage i intenziteta, ne znači da se trebate manje zaštititi. Osigurajte svoje zglobove, a time i cijelo zdravlje, baš kao da se spremate na Olimpijske igre. 

Osim toga, iako ste sposobni za trening i vježbu, sve dok ste prehlađeni, niste u stanju dati 100 posto od sebe. Baš zato vam je potrebna dodatna zaštita koje vam kvalitetne tenisice i dobra sportska oprema mogu pružiti. Također, dok trenirate bolesni, nemojte zaboraviti na odmor. Naime, odmor je svakom sportašu i rekreativcu ionako najvažniji dio treninga, ali sada bi vam trebao biti posebno važan.

Ne morate se odricati stvari koje volite, ali s vremena na vrijeme ih je ipak zbog viših sila poput prehlade ili gripe potrebno malo smanjiti. Vidjet ćete da ćete tek nakon što počnete slušati svoje tijelo doći do pravih i željenih rezultata.

 

 

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh