0 0
Sportska obuća & oprema

Vodič za jednostavnu zamjenu kaloričnih namirnica

07.03.2019

Dani su sve topliji, a ljeto sve bliže. Postoji li bolji razlog da se uhvatite u koštac s onih par kilograma koje samo vi vidite i prepustite se laganijoj prehrani? Evo nekoliko ideja!

Tjestenina pada u zaborav

Prva na udaru gotovo svake dijete je tjestenina. Ako ste njezin veliki ljubitelj, ovaj korak bi vas mogao natjerati da posustanete. No, samo hrabro! Za prvu ruku običnu tjesteninu zamijenite onom integralnom. Sadrži cjelovite žitarice, a njihovom konzumacijom organizam ćete opskrbiti kompleksnim ugljikohidratima. Servirajte si manju porciju - malo integralne tjestenine dovoljno je da vas dulje drži sitima. Imajte na umu i kalorijsku vrijednost jer ''integralno'' ne znači ''niskokalorijsko''. Neka vam tjestetina zato više bude povremena nagrada, nego navika. S druge strane, povrće je odličan način kako da brzo i lako zaboravite na ukusnu tjesteninu. Tikvice u obliku špageta savršeno će se uklopiti u svaku viziju ručka, a još bitnije, sa svakim umakom.

Grčki jogurt mijenja vrhnje

Vjerojatno već znate da je grčki jogurt pun proteina, što ga čini odličnim međuobrokom. Pogotovo kad u njega, za promjenu, dodate pravo voće! Za tu priliku opskrbite se jagodama, borovnicama ili šumskim voćem. Čak i mala žličica meda može proći, a doprinijet će punoći okusa. Odlična stvar kod grčkog jogurta je to što ga ne morate koristiti samo u slatkoj varijanti. Zahvaljujući njegovoj gustoj teksturi, savršeno će zamijeniti vrhnje. Tako, primjerice, u salatu s krastavcima umjesto vrhnja ubacite grčki jogurt. Vjerujemo da nećete ostati razočarani.

Grickajte povrće s humusom

Ako vas je obuzela ljubav prema čipsu i razno raznim umacima, vrijeme je da joj stanete na kraj. Prevarite apetit nešto laganijom opcijom, a jedna od njih svakako je kombinacija domaćeg  humusa i tanje narezanog celera ili salatnog krastavca. Ako vam se ne sviđa okus celera, a ni salatnog krastavca, možda ćete srodnu povrtnu dušu pronaći u svježoj paprici. 

Pažljivo s uljem 

Ni maslac ni suncokretovo ulje nisu vam prijatelji, barem ne dok se pokušavate riješiti onih nekoliko upornih kilograma iznad zamišljene granice. Čak i ako se samo želite malo zdravije hraniti, zamijenite ih maslinovim uljem. Tek nekoliko kapi dovoljno je za gotovo svaki recept. Odlična stvar kod maslinovog ulja je što će se njegovom konzumacijom povećati razina hormona serotonina. Kako je on zadužen za prevenciju prejedanja, vrlo brzo ćete sretno zaključiti da vas je glad konačno napustila. 

Banana umjesto sladoleda

Možda vam se čini kao da vam ledenu poslasticu u ljetnim mjesecima ništa ne može zamijeniti, no to samo znači da još niste kušali zamrznute banane. Osim što ćete čisti šećer zamijeniti s pravim bogatstvom kalija, vitamina C i folne kiseline, uživat ćete u nevjerojatno kremastoj teksturi i gotovo identično zadovoljavajućem okusu. Kako bi ova zamjena prošla još bolje, nekoliko zamrznutih banana ubacite u blender i prepustite ih moćnim noževima. Hladnu, ukusnu slasticu, ako vam je baš takav dan, možete dodatno obogatiti izvorom proteina - maslacem od kikirikija. 

Tamna čokolada za krize

Svi bezuvjetni ljubitelji čokolade reći će vam kako si nekada jednostavno ne mogu pomoći, a to ''nekada'' je često i puno češće. Za takve situacije u svojoj kuhinji čuvajte jednu tamnu čokoladu. Lako ćete ih prepoznati jer na njihovoj ambalaži piše kako imaju više od 70% kakaa. Drugim riječima, što više kakaa, to bolje. Izbjeći ćete šećer, mlijeko i mliječnu laktozu, a opskrbiti se čokoladnim antioksidansom. Već vam nekoliko kockica tamne čokolade može pomoći pri smanjenju šećera u krvi te u prevenciji dijabetesa i srčanih bolesti. Usput rečeno, pokoju kockicu odlično možete ''ugraditi'' i u onaj slastan sladoled od banana kojeg iznad (s razlogom) hvalimo.

Champion tenisice

 

Masne priloge zamijenite salatom

Povremeno svi volimo uživati u pomfritu i sličnim prilozima pečenim na mnogo ulja. Vjerujemo kako ne moramo niti govoriti da prženi krumpirići ne idu ruku pod ruku s mršavljenjem. Što onda napraviti? Pa, za početak napravite jednu dobru, zasitnu salatu. I ne, ne mislimo na tri lista puterice s octom, već na kompletan obrok. Red zelene salate, red cherry rajčica, malo bulgura ili kinoje, slanutak, kukuruz, grah… Opcija je mnogo, a toliko je i začinskih kombinacija kojima salatu možete dodatno obogatiti. Naravno, pripazite da ne pretjerate s dresingom. Ako vam je salata ukusna i bez njega, još bolje!

Sigurno do rezultata

Očekujete li velike rezultate, uz pravilnu prehranu u svoju rutinu uvrstite i koji trening. Postoji velik broj opcija na otvorenom, ali i u zatvorenom prostoru. Troškovi takvih treninga su gotovo pa nikakvi, pa imate i dodatnu motivaciju da se pobrinete za svoju sigurnost. Pripazite da pravilno izvodite vježbe, nemojte previše forsirati pokrete koji vam ne odgovaraju, a od padova (i ozljeda) zaštitite se pravim tenisicama za odabranu aktivnost.

Prvo snacking, onda trekking

Nekada će vam prije treninga trebati malo dodatne energije kako biste dali sve od sebe. Tada posegnite za šalicom kave i brzinskim međuobrokom. To mogu biti orasi, bademi, lješnjaci… Izbor je na vama. Ipak, nemojte se zavaravati da ćete ovaj put, kako biste potrošili višak kalorija, otrčati veću kilometražu ili odraditi više ponavljanja. Jedna šačica orašastih plodova je sasvim dovoljna. Usput posegnite i za jabukom, sasvim sigurno je imate pri ruci. U ovu će se kombinaciju savršeno uklopiti svojim i okusom i nutritivnim sastavom. 

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh