0 0
Sportska obuća & oprema
lagani reset

Vodič kroz povratak u formu nakon blagdana

22.12.2018

Dobro društvo vaših najmilijih, opuštajuće odmaranje, guštanje u ukusnoj hrani… Odoljeti blagdanskom raspoloženju nije lako, no uz ove ćete se savjete u svoju formu vratiti u tren oka.

Izbacite šećer

Bez obzira na to radi li se o samo jednoj kavi sa žličicom šećera ili odmjerenom komadu čokoladne torte, morat ćete se suzdržati. Možda će vam na početku biti nešto teže, no čim se vaš organizam očisti od teške hrane, prestat ćete stalno osjećati glad. Prestankom unosa šećera, a uvođenjem uobičajenih aktivnosti lakše ćete početi gubiti kalorije. Osim toga, svaki trening u nama budi energiju i volju za nastavkom, zbog čega će svaki biti sve bolji i bolji.

Ne zaboravite na vodu

Znate li da se učinak vježbanja smanjuje ako niste unijeli dovoljno tekućine? Kako biste izbjegli  javljanje gladi, polovične rezultate, dobitak na težini i loše raspoloženje, potrudite se konzumirati dovoljno vode. Dnevni unos bi trebao biti između dvije i tri litre na kojima će vam vaš metabolizam biti prilično zahvalan. Pritom je, naravno, jako važno da vodu ne zamijenite kaloričnim sokovima. Nedostaje li vam okusa, u svoju vodu ubacite krišku limuna, jabuke ili krastavca. Voda je zlatno pravilo i kad je alkohol u pitanju, obavezno je pijte paralelno uz omiljenu kapljicu. 

Manji tanjuri, manje hrane

Nekada su oči gladnije od nas, a tijekom blagdana ovaj se fenomen još češće javlja. Poslužite se jednostavnim trikom serviranja jela na manjem tanjuru. Tako ćete lakše uspostaviti kontrolu nad konzumacijom smanjene količine hrane – naprosto će vam se činiti kao da ste pojeli puno više nego što zapravo jeste.

Ne jedite s nogu

Koliko god užurban vaš život bio, ne zaboravite usporiti dok objedujete. Osim što ćete manje pojesti, sporijom konzumacijom hrane unijet ćete i manje kalorija i pospješiti rad probavnog sustava. Mozgu treba oko 20 minuta da počne slati signale sitosti, i to u neometanom modu, zato zaboravite na objedovanje uz televiziju. Radije jedite u društvu, a obroku posvetite barem pola sata. Još jedan trik za smanjivanje konzumacije hrane je i manji pribor za jelo. Tko zna, možda se prije umorite nego što previše pojedete!

Integralne namirnice su ključ

Već sigurno znate da konzumacija tjestenine nije idealna želite li smršaviti. Ništa drugačije nije ni s bijelim brašnom, rižom i kruhom. No, to ne znači da ih se morate u potpunosti odreći. Bijelu rižu zamijenite smeđom, kruh onim s cjelovitim žitaricama ili proteinskim, a u kuhinju i obroke uvedite svugdje dostupno integralno brašno.  Ove namirnice će vam pomoći da se osjećate sito, obilje vlakana blagotvorno će djelovati i na vašu probavu.

Večerajte juhu od povrća

Nakon blagdana vašem organizmu sigurno će prijati nešto laganija hrana. Posebno kada je riječ o finoj i toploj juhi od povrća! Jednostavno se i brzo priprema, a svaki dan možete isprobati neku novu kombinaciju. Osim što će pomoći pri čišćenju organizma, olakšat će konzumaciju svima onima koji i nisu preveliki ljubitelji "zelenog".  Barem tri dana u tjednu za večeru si pripremite juhu od 500 grama povrća kao što su brokula, celer, mrkva i cvjetača.

Pronađite pravu tjelovježbu 

Želite li izgubiti onih nekoliko kilograma dobivenih za vrijeme blagdana, morat ćete povisiti svoj puls. Drugim riječima, aktivnost poput trčanja, planinarenja, trekkinga i nordijskog hodanja je kao stvorena za mršavljenje. Odlučite li se vježbati na otvorenom, a ovisno o odabranoj sportskoj aktivnosti, pažljivo odaberite tenisice ili gležnjače s neprokliznim potplatom.

Nastojte odvojiti po jedan sat za vježbanje pet dana u tjednu. Odlučite li se vježbati u teretani, nemojte se samo zagrijati i raditi vježbe snage. Neželjene masne naslage najbolje ćete sagorjeti kružnim treninzima ili kombinacijom trčanja na traci i vježbama u serijama

tenisice za trening

Mjerenjem do rezultata

Ako ste novi u vježbanju, svidjet će vam se što prvi rezultati dolaze vrlo brzo. No, umjesto vage čija očitanja mogu biti nepouzdana, posegnite za krojačkim metrom i uzmite svoje mjere. Kako ih ne biste zaboravili, zapišite ih na komad papira. Ovaj proces možete ponavljati svakog tjedna, a želite li se dodatno motivirati, zadajte si male ciljeve. Imajte na umu da oni moraju biti realni i ostvarivi.

Sprijateljite se s voćem

Neka se svakog dana na vašem meniju pronađe barem jedan komad svježeg voća. Ne sadrži puno kalorija, a odličan je izvor "dobrih" ugljikohidrata neophodnih za nesmetano funkcioniranje. Svježe voće bogato je vitaminima, antioksidansima, mineralima i vlaknima. Odlična je namirnica za sve one koji žele napraviti malu detoksikaciju svog organizma!

Šalica zelenog čaja na dan

Zeleni čaj je odličan napitak za mršavljenje. Razlog tome leži u pravoj količini spojeva kofeina i katehina koji potiču sagorijevanje masti te ubrzavaju metabolizam. Zeleni čaj potiče mršavljenje i kroz regulaciju apetita. Prema tome, manje ćete osjećati glad, potrebu za hranom, pa će i vaš dnevni unos kalorija biti znatno manji. No pripazite, zbog očuvanja zdravlja jetre, da vaš dnevni unos ne premaši dvije šalice čaja.

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh