0 0
Sportska obuća & oprema

Vruće ti je? Imamo 15 korisnih savjeta za tebe.

05.06.2017

Ovako možeš lakše uživati u ljetnim vrućinama


Konačno prekrasni, sunčani i vrući dani! No postoji jedan problem, a to je kad se vanjska temperatura približi našoj tjelesnoj, tada naša cirkulacija ima pošteno posla. Za naš organizam je vrućina ogromno opterećenje i u najgorem slućaju može doći do kolapsa. No naravno da to nećemo dopustiti. Imamo 15 savjeta za tebe.

Savjet 1: Redovito prozračiti prostor

U jutro, odmah kad se digneš, otvori prozore i prozrači. Do 8:30 je zrak još poprilično svjež i čist. Nakon 8:30 fino spusti rulete i zamrači prostor. Dakle STOP sunčanim zrakama u stan!

Savjet 2: Ohladiti uloške za cipele

Da, čudno zvuči ali je vrlo efektno. Staviš uloške za cipele preko noći u frižider i preko dana u cipele. Prilikom hodanja ulošci ugodno hlade stopalo.

Savjet 3: Počivanje

Između 12 i 15 sati, ako ti to posao dopušta, držite noge na miru. Ovo je vrijeme kada je bilo koja tjelesna aktivnost tabu. Pre naporno je za tijelo.

Savjet 4: Pravilna prehrana

Ljeto je vrijeme za voće: Lubenice, ananas i ostalo tropsko voće vrlo je bogato tekućinom i mineralima i time je idealni zalogaj u vrućim danima. Isto vrijedi i za lagane juhe.

Savjet 5: Pravilno piti

Pića po vrućinama ne bi trebala nikada biti ledena. Što hladnije piće, to se znojenje teže pokreće. Znači idealna temperatura pića je nešto ispod sobne temperature. Preporučuje se piti 2-3 litara tekućine kroz dan.

Savjet 6: Nabavi kućni bazen

Sada je to stvarno već svima dostupno. Mali, veliki ili super veliki bazeni za kućnu upotrebu osvježit će te cijeloga, a ako imaš i društvo i možda žutu patkicu s kojom se možeš poigrati u vodi, to je to! :)

Savjet 7: Osvježenje iz flaše

Napravi sebi svoj osobni osvježivač. Zato ti treba samo zeleni čaj i neka sprej-boca. Skuhaš čaj, ohladiš i naliješ u bocu. Povremeno se posprejaš u lice i osvježiš.

Savjet 8: Prilagođena odjeća

Nosite prozračnu odjeću od pamuka ili lana. Ovi materijali propuštaju i najslabiji vjetrić koji tvoje tijelo fino osvježava.

Savjet 9: Tjelesni simptomi

Slabo ti je? Vrti ti se u glavi? Ovo su simptomi za potencijalni kolaps organizma. S mjesta se makni sa sunca, popij vodu i pojedi nešto slano. Ako ti za pola sata nije bolje, potraži pomoć liječnika.

Savjet 10: Kavu izbjegavaj

Kava za kratko vrijeme pokreće cirkulaciju ali ubrzo i na naglo je smanjuje. Takvu turbulenciju organizma u vrućinama je poželjno izbjegavati. Vrućina je već dovoljno opterećenje za tijelo.

Savjet 11: Unos lijekova

Neki lijekovi se po vrućinama moraju na drugačiji način unositi. Primjerice kod tableta koje snizuju tlak treba pripaziti pri doziranju kad je posebno vruće. Antibiotici posebno utječu na osjetljivost kože pa sunce treba posebno izbjegavati. Obavezno pročitajte priložen listić uz lijek ili se obratite ljekarniku.

Savjet 12: Mani se hladnog piva i uzmi čaj

Alkohol i vrućina? To nikako ne ide jedno uz drugo. Za cirkulaciju je utjecaj alkohola jednostavno veliko opterećenje. Mani se hladnog piva iako se čini primamljivo i uzmi ohlađen čaj koji će te osvježiti i opskrbiti organizam potrebnom tekućinom.

Savjet 13: Ostavi auto u garaži

Ako možeš uzmi bicikl do posla. U autu se ionako samo akumulira toplina, a na biciklu ćeš uživati u prirodi i svježem zraku.

Savjet 14: Klima uređaj u kućnoj radinosti

Ljetne noći često su neizdržljive. Prije spavanja otvori prozor, namoči plahtu i stavi s vanjske strane prozora. Tako će se zrak prilikom ulaska lagano rashladiti.

Savjet 15: Niti slučajno pod hladan tuš

Tuširati se s hladnom vodom nije baš dobra ideja. Hladna voda zatvara pore na koži i nakod toga se još više znojiš. Najbolje se tuširati u mlakoj vodi.

Ako želiš još 50 korisnih savjeta, pogledaj i ovaj članak http://www.testovi.covermagazin.com/?p=909

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh