0 0
Sportska obuća & oprema

Woolf savjetuje: Kako što brže osušiti mokru zimsku obuću

15.12.2017

Svatko od nas barem je jednom hodao u mokrim čizmama. Ta poprilično neugodna i po zdravlje opasna avantura može se izbjeći na više načina, a najsigurniji i najelegantniji svakako je nošenje vodonepropusnih gležnjača. Dokle god ih imate, nećete se mrštiti svaki puta kada se namršti nebo. Možda će vam čak i biti drago kad se naoblači, jer ćete znati da vam loše vrijeme neće poremetiti planove za boravak u prirodi. No, ako iz nekog razloga još uvijek nemate vodonepropusni komad obuće i prije nego nabavite svoj par, ne propustite savjete kako najbrže i najlakše osušiti mokru obuću i ne uništiti je u procesu.

Papir trpi svašta, ali i upija


Svi znamo staru izreku da papir trpi svašta. Novinski papir usto i dobro upija, besplatan je i dostupan – pogledajte oko sebe i sigurno ćete pronaći barem jedan katalog. Papir zgužvajte i ugurajte ga u mokre čizme, a potom ih njime omotajte. Novinski papir trebao bi preko noći izvući vlagu, ali nemojte ga zaboraviti mijenjati kada se natopi.

Sa sušilicom oprezno


Iako su sušilice prvenstveno namijenjene sušenju odjeće, u njima je moguće osušiti i obuću, ali samo onu odgovarajućeg materijala. Ako, primjerice, imate sintetičke ili platnene tenisice bez tvrdih ili potplata ispunjenih gelom, sušenjem u sušilici neće se deformirati. Za razliku od kožnih i/ili onih s vodonepropusnom membranom. Tenisicama okrenite potplate prema vratima sušilice i uparite ih povezujući vezice u čvor. Vrh vezica zaglavite poklopcem sušilice. Tako ćete osigurati da vam se obuća ne centrifugira. Bubanj sušilice napunite ručnicima, ne nužno do vrha. Sušenje bi trebalo trajati 60 minuta, na laganom do srednjem broju okretaja.

Izbjegavajte sušilo za kosu


Sušilo za kosu ne preporučuje se za sušenje obuće, osim ako ima mogućnost puhanja hladnog zraka. Toplina nije prijatelj nijednoj vrsti materijala, bez obzira koliko se otpornim isprva činio. Sušenje toplinom drastično će vam smanjiti vijek trajanja obuće, stoga nije baš preporučljivo niti koristiti niti najpopularniju metodu sušenja, ostavljanje obuće pored radijatora. Mnogo bolje je pronaći neko mjesto na kojemu je strujanje zraka najbrže, poput uža za sušenje odjeće ili pak ventilacijskog otvora.

Vodonepropusno je zakon


Koju god metodu odabrali za sušenje obuće, svaka donosi određeni rizik, a ako ste u žurbi, niti jedna vam neće biti dovoljno brza i učinkovita. Stoga je najbolje poslušati savjet iskusnih planinara i trail trkača – ne dajte da vam se noge uopće smoče, koristite vodonepropusnu obuću. Ako planirate kampiranje ili cjelodnevno hodanje u šumi, zato je dobro da pri ruci imate baš takav tip obuće. Neovisno o godišnjem dobu, adekvatno će vam zaštititi stopala od prodora vlage, hladnoće, ali i gležnjeve od nametnika poput krpelja. Naravno, kad su u pitanju snježni uvjeti, kvalitetan par nepropusnih buci ili gležnjača svakako su nezaobilazna zimska oprema. Uz takvu obuću, u ormariću za cipele nije loše imati ni nepropusne čizme. Nikad ne znate kad ćete vi ili pak vaš klinci zaglibiti u blato do koljena, a par 'gumenjarki' spasit će vas od mukotrpnog (a možda i bezuspješnog) ispiranja nečistoće s obuće.

 

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh