0 0
Sportska obuća & oprema
Savjeti za kvalitetniji život

Zdravlje stopala je važno za cijelo tijelo, a evo kako ga sačuvati

14.04.2021

O zdravlju srca ili mentalnom zdravlju s razlogom se puno govori. Međutim, ne treba zaboraviti ni na "nosače" cijelog tijela – na stopala. Evo što znači zdravlje stopala i kako ga izgraditi, ali i sačuvati.

Higijena je pola zdravlja

Na stopala je doslovno pala sva težina vašeg tijela. Ona igraju veliku ulogu u pravilnom držanju, ali i u stvaranju osjećaja boli, odnosno opuštenosti. Stopala, zapravo, utječu na zdravlje cijelog tijela i cijelog organizma. Nije ni čudno da su još u drevnoj medicini liječnici masirali upravo određene točke na stopalima kako bi otklonili bolove u jetri, bubrezima, glavi, srcu ili bilo kojem drugom velikom organu. Osim iz estetskih razloga, veliku im pažnju i brigu valja posvetiti baš zbog zdravlja.

Za početak je najvažnije održavati higijenu stopala. Redovito ih perite, ali ih još redovitije i sušite. Naime, gljivice su česti neželjeni gosti stopala, a javljaju se uglavnom kada je na tom području dosta vlage. Posebno treba pripaziti na čišćenje područja između prstiju. Da, da, posebna pažnja i njega tog područja može prevenirati nimalo ugodno atletsko stopalo.

Pravilno režite i pregledavajte nokte

Od iznimne je važnosti i pravilno rezati nokte. Nipošto ih ne režite oblo, nego uvijek ravno. Također, nemojte ih previše odrezati. Na taj ćete način spriječiti bolno urastanje nokta, a zatim i brojne infekcije i slične neugodne pojave.

Kada je riječ o noktima, njih treba redovito pregledavati. Naime, promjena boje nokta može ukazivati na infekciju. Umjesto da se preko takvog oboljelog nokta stavlja lak s ciljem skrivanja "nepravilnosti", treba se liječiti uzrok, a to su najčešće opet dosadne gljivice.

I čarape igraju važnu ulogu

Osim pravilne i redovite higijene, treba paziti i na obuću. Ako imate stopala koja su sklonija znojenju (inače, na svakom se stopalu nalazi po nekoliko desetina tisuća znojnih žlijezda), onda se uvijek treba odlučiti za one čuvene cipele "koje dišu". Riječ je uglavnom o kožnatoj obući ili obući od laganih, prirodnih materijala.

Također, ako vam se stopala puno znoje, onda treba odabrati i prave čarape. Pravilan odabir čarapa važan je posebice ako se bavite nekom tjelesnom aktivnošću poput planinarenja, trčanja, dugog hodanja ili slično. Tada odabir uvijek treba pasti na funkcionalne čarape koje lakše "odvode" znoj.

Ništa bez obuće odgovarajuće veličine

No, bez obzira na pravilnu higijenu ili obuću od prirodnih materijala, sve vam to može biti besmisleno, ako nosite obuću neodgovarajuće veličine. Problem je još što se katkad ne možete pouzdati ni u veličinu koju (mislite da) nosite. Jer, svi znaju koliko muke mogu zadavati različiti kalupi, različite dimenzije, a isti broj i koliko sve varira od proizvođača do proizvođača.

Kako biste izbjegli tijesne ili prevelike cipele, trebate prije kupovine izmjeriti svoja stopala. I to obje noge! Kako bismo vam i to olakšali i kupovinu vam učinili još jednostavnijom i ugodnijom, pripremili smo vam predložak pomoću kojeg to možete napraviti brzo i jednostavno. Izmjerite stopala (nakon kvalitetne higijene) i uživajte u kupovini.

 

Komentari 1

5.0 Ocjenjeno: 1 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh