0 0
Sportska obuća & oprema
Sve faze odrastanja

Znate li kako isprobavanje dječje obuće može biti PUNO lakše?

19.08.2021

Znamo koliko je naporno isprobavanje dječje obuće, pogotovo jer se veličina stopala neprestano mijenja do određene dobi. 

No, obuća koja dobro pristaje stopalima vašeg djeteta jedna je od najbitnijih stvari koje možete učiniti za njihov razvoj! Naime, većina pedijatrijskih problema u odrasloj dobi uzrokovana je neprikladnom obućom u djetinjstvu.

Kod savjeta za lakše isprobavanje dječje obuće često se zanemaruje da se djeca vrpolje tijekom tog procesa. Pročitajte ovih nekoliko savjeta i zgodnih zanimljivosti za dječju obuću te olakšajte sebi i svom djetetu proces isprobavanja.

"Uradi sam" vodič za veličinu cipela

Prije nego što krenete u kupovinu, možete vezicom izmjeriti djetetovo stopalo od prstiju do pete (najbolje dok stoji). Potom zavežite čvorove na oba kraja. Taj "uradi sam" vodič za veličinu odlično je rješenje za sve kojima je dozlogrdilo nositi stare cipele u torbi pri odlasku u kupovinu obuće. 

(Pre)česta  zamka

Dječja obuća nije isto što i, primjerice, štikle. Stoga ovdje ne vrijedi "treba dok ih se razgazi". Dječja stopala rastu brzinom munje. Ključno je pronaći obuću koja je udobna od trenutka kad ste ju kupili. Prevelike cipele bi mogle ometati djetetov napredak u hodanju, a premale bi mogle naštetiti razvoju stopala. 

Dobar pokazatelj je li obuća ispravna

Neka dijete obavezno isproba hodati u obući koju planirate kupiti. Promatrajte kako hoda i čini li vam se prirodnim. Klizi li peta? Korača li oprezno? Svakako komunicirajte sa svojom djecom, ali također imajte na umu da će ih vrlo vjerojatno opčiniti šarenilo, a manje brinuti koliko je cipela udobna. Stoga im pokušajte postavljati precizna pitanja kako biste bili sigurni je li obuća udobna – pitajte kako im se "prstići osjećaju" ili osjećaju li pritisak na peti. 

Isprobavanje može biti jednako zabavno koliko i učinkovito. Napravite od toga igru – recite im da malo poskakuju. Tako ćete moći vidjeti jesu li im pokreti fluidni (koliko god mogu biti u određenoj dobi) ili im cipele na bilo koji način ometaju kretanje. 

Faze razvoja stopala

1. Prije puzanja + Puzanje

U početnoj fazi, stopala vašeg djeteta izgledat će poput malih, slatkih loptica mekoće, a to je zato što njihova stopala još nisu razvila kosti. Trenutno je to samo spužvasta hrskavica. U prvoj godini bebino stopalo raste za oko tri cijele veličine (oko 2,5 cm) i važno im je omogućiti rast bez ograničenja. Ako tražite obuću, pokušajte nabaviti neku posebno dizajniranu za malu djecu, poput našeg asortimana dječje obuće s mekim potplatom.

2. Prvi koraci

S obzirom na to da se djeca razvijaju različitim brzinama, prvi koraci se mogu dogoditi između 9 i 18 mjeseci. Sad je najbolje vrijeme za razmišljati o prvoj obući, pogotovo kad vaše dijete postane sigurnije na svojim nogama. Kosti se još uvijek formiraju, stopala i dalje brzo rastu stoga redovito treba provjeravati je li obuća i dalje prikladna. Računajte sad na promjene svakih nekoliko mjeseci!

3. Vrtić + Škola

U dobi između 2 i 4 godine, kosti u stopalima vaše djece lijepo će se formirati, zglobovi stopiti, a mišići ojačati. Djeca tad počinju trčati, hodati uz stepenice bez pomoći, hodati na prstima... Sad si  možete dati oduška i isprobavati nove stilove – možda one slatke sandale s cvjetnim uzorkom ili neke ležerne cipelice. 

U trenutku kad dijete krene u školu, stopala će već doživjeti drastičnu promjenu. Klinci sad trče, bave se sportovima i smišljaju svakakve igre na otvorenom. Do tada bi već trebali poznavati osjećaj dobre obuće. S obzirom da su sada na nogama više nego ikad prije, trebat će im obuća prigodna za školu poput prozračnih papuča i tenisica. Od 5. godine pa sve do srednjih tinejdžerskih godina, stopala vaše djece rast će svake godine za otprilike jednu veličinu

back to school

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh