0 0
Sportska obuća & oprema
Opuštanje cipela

Žuljaju vas cipele? Evo 5 praktičnih načina kako ih 'opustiti'

08.12.2017

Dostavna služba donijela vam je tenisice ili čizme iz snova, otvorili ste paket i uvjerili se da uživo izgledaju još bolje nego na fotografiji, obukli ih i... shvatili da su vam mrvicu pretijesne. A taman ste uhvatili posljednji par! Riječ je o situaciji koju je gotovo nemoguće izbjeći, neovisno o tomu kupujete li offline ili online – neke cipele naprosto se moraju razraditi. U praksi, nadoknadiva je razlika od pola broja, malo rjeđe i čitavog broja, no sve iznad toga nemoguća je misija. Evo kako izbjeći žuljeve i najlakše 'opustiti' novi par obuće.

1) Led 

Raspolažete li s vrećicama za zamrzavanje vode i dovoljno mjesta u hladnjaku za ugurati par cipela, mogli biste se pozdraviti s problemom preuskih cipela. Recept je jednostavan – napunite vrećicu vodom, istisnite koliko možete zrak, provjerite curi li negdje, umetnite ih u cipele i ubacite u hladnjak na 24 sata. Voda se leđenjem širi, kažu fizičari pa će led stvarati pritisak na cipele koje bi se trebale proširiti.

2) Mlijeko za tijelo

Mlijeko za tijelo idealno je za održavanje proizvoda od kože, pa tako i kožnih cipela. No, s obzirom da je riječ o supstanci koja opušta kožu, moguće ga je koristiti i kao sredstvo za razrađivanje cipela. Odaberite lagano, neobojeno mlijeko za tijelo, utrljajte ga u cipele, potom obucite debele čarape i nosite ih dvadesetak minuta.

 

3) Alkohol

Alkohol ne služi samo kao sredstvo za opuštanje na raznim događanjima (iako nikako ne preporučamo pretjeranu konzumaciju alkoholnih pića!) nego i kao sredstvo za opuštanje – obuće. Cipele vam možda prestanu biti tvrdoglavo pretijesne ako ih iznutra našpricate kombinacijom alkohola i vode u omjeru pola – pola. Odmah nakon toga obujte debele čarape i nosite cipele 20-ak minuta.

4) Sušilo za kosu
 

Ako želite 'opustiti' kožne cipele, možete si pomoći sušilom za kosu. Usmjerite ga na cipele i zagrijavajte dok koža ne omekša, što bi trebalo trajati oko minutu. Ostatak „recepta“ jednak je prethodnima - obujte debele čarape, možda čak i dva para, a u cipelama aktivno provedite idućih dvadesetak minuta. Svakako pripazite da ne pretjerate s pregrijavanjem cipela, kako ih ne biste deformirali.

5) Postolar


Kad sve ostalo propadne, a niste usred najveće žurbe ikad, javite se profesionalcu. Često se tako ponašamo, iako bi postolari, zbog znanja i iskustva, trebali biti prvi kojima ćemo se obratiti kada imamo problem s cipelama. Usto, raspolažu profesionalnim alatima koji nama nisu dostupni, poput kalupa za cipele, ali i vještine širenja obuće. Dobar postolar izmjerit će vam stopala i odmah reći kakve rezultate možete očekivati.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh