0 0
Sportska obuća & oprema
HAJDEMO U PLANINE

Volite trekking ili planinarenje? Pripazite na ove stvari

10.08.2021

Volite trekking ili planinarenje? Pripazite na ove stvari

Hrvatska je poznata po svojim pitoresknim pješačkim stazama i predivnim planinama s kojih možete gledati nevjerojatne prizore. Njene staze pozdravljaju sve, od iskusnih alpinista, osrednjih planinara do mladih obitelji. 

No, naglasak je uvijek na oprezu! Osim ako ne idete poznatim stazama, trebate se još bolje pripremiti za pješačenje. HGSS - Hrvatska gorska služba za spašavanje svakog ljeta ima pune ruke posla zbog neopreznih turista i avanturista koji debelo podcjenjuju teške vrućine, nesnosne uvjete i teren. Saznajte na što sve treba misliti prije nego što krenete u avanture.

Već dobra priprema glavu čuva

Odaberite stazu i saznajte koliko je duga i koliko je tehnički zahtjevna te koju opremu trebate. Obavezno provjerite vremensku prognozu i spakirajte najvažnije. Pješačite u društvu i obavijestite nekoga kamo ste krenuli. U idealnom slučaju, putujte u skupini od tri osobe ili više jer to onda omogućuje jednoj osobi da ostane s ozlijeđenim planinarom, dok treća ide po pomoć.

Opremite se

Osim osnovnih stvari, trebat će vam i oprema za planinarenje ili trekking

Bez dvojbe će vam trebati kvalitetan par cipela i odjeće (odjenite se slojevito) bez obzira na sport. Pospremite dodatni par čarapa u slučaju lošeg vremena ili pojačanog znojenja. Svakako napunite mobitel prije nego što krenete na svoju avanturu. Ako imate još mjesta u ruksaku, a znate da ćete na vrhu negdje sjesti i odmoriti, spremite si i par natikača ili japanki. Neka noge malo prodišu! 

Pakiranje osnovnih stvari

Nemojte pretjerano natrpati ruksak jer posljednje što želite nositi nekoliko sati uzbrdo je super teški teret. Najvažnije stvari za dnevne šetnje uključuju navigaciju (kartu i kompas), vodu, grickalice, pribor za prvu pomoć, kišnu jaknu bez obzira na dobru vremensku prognozu, kremu za sunčanje, sunčane naočale i šešir. Možda biste htjeli provjeriti ima li vaš ruksak pokrivač za kišu, a ako nema, spakirajte  svoje stvari u plastične vrećice.

Izlet s djecom

Dok mala djeca više uživaju u lakšim stazama, veća obično traže i veće izazove. No prije nego što krenete prema zahtjevnijim stazama, ponesite sa sobom pojaseve za penjanje za sebe i svoje dijete te ih pričvrstite prije nego što krenete na strmine. 

Iznimno je bitno da vi i djeca zadržite smirenu glavu pri usponu kad naiđete na nešto zbog čega biste se odmah primili mobitela ili fotoaparata – osim ako niste na iznimno sigurnom mjestu, nemojte fotografirati ili pokušati snimiti selfie.  

WOOLF pokriva bitne stavke

Gležnjače su odličan izbor i kod trekkinga i planinarenja! Bez straha možete ići i na mokre staze. Najbitnije od svega jest da obratite pozornost na stabilnost i sigurnost stopala. Potplat izrađen od gumenog TPR materijala vaše će stopalo držati sigurnim od ozljeda. Za ostale opcije istražite naš webshop

 

TREKKING

Komentari 0

0.0 Ocjenjeno: 0 puta
PošaljiOdustani
Newsletter

Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 10% prilikom prve kupovine
 

Pretplati se na WhatsApp messenger obavijesti i dobivaš:

  • 10% popusta na prvu kupovinu 
  • info. o statusu tvoje narudžbe direktno na messenger  
  • odgovor na svako tvoje pitanje u najkraćem roku
  • obavijesti o super akcijama
Na vrh